Kjemper mot tiden for å få frem nødhjelp etter tyfonen

CEBU, FILIPPINENE/OSLO (Aftenposten): Behovet for nødhjelp er enormt etter tyfonen Haiyans herjinger på Filippinene, og de store ødeleggelsene gjør det vanskelig å bistå de overlevende raskt nok.

En av ofrene for tyfonen Haiyan skriver en bønn om hjelp ved havnen i den sterkt rammede byen Tacloban.
En ung overlevende etter tyfornen bærer en sekk med ris fra et lagerhus som de en menneskemengde stormet. Matmangelen i Tacloban er prekær etter at tyfonen smadret hele byer på sin vei over Filippinene.
Soldater og overlevende betrakter ødeleggelsene etter tyfonen. Det er opprettet militære hjelpestasjoner, men mange steder sliter hjelpearbeidere med å nå frem fordi infrastrukturen ligger nede.
Bilder tatt fra luften levner liten tvil om hvor massive ødeleggelsene er. 600 000 personer skal være drevet fra hjemmene sine.
Overlevende familier mottar hjelp ved en militærstasjon i Tacloban. Denne byen er blant de hardest rammede etter tyfonen.
De har overlevd, men fremtiden er likevel svært usikker. Roy Cagbian (28) holder sin 7 måneder gammel datter utenfor deres ødelagte hjem i Tacloban.
Innbyggere plukket trebiter mellom to lasteskip som skyllet på land fire dager etter at tyfonen traff Filippinene fredag i forrige uke.

— Mamma, slipp meg. Redd deg selv, ba den lille piken som lå hardt skadet i elven like ved familiens hjem, spiddet av tresplinter fra huset som Haiyan hadde knust til pinneved under sin dødelige ferd gjennom byen Tacloban.

Moren, ungdomsskolelærer Bernadette Tenegra, er nå en av de minst to millioner mennesker som er hardt rammet av tyfonens herjinger, og som desperat behøver hjelp etter det som trolig er den verste naturkatastrofe som noen gang har rammet Filippinene.

Se flere bilder fra Fillippinene her eller i bildeserien over artikkelen.

Begravet under hus

Ifølge myndighetene er ikke mindre enn 41 provinser berørt i større eller mindre grad av Hayian, som skal være den kraftigste tyfon som noen gang har slått inn over land, og som her har fått det lokale navnet Yolanda .

  • Mer enn 600.000 kan ikke lenger bo i sine hjem, og noen av dem har ingen mulighet til å få nødvendige forsyninger av mat, vann og medisiner, ifølge FN.
  • Minst 23.000 boliger skal være smadret.
  • Langs store deler av kystlinjen ligger svære hauger av bygningsrester.
  • Veier er blokkert. Biler er skylt på sjøen. Skip er kastet på land. Broer og havneområder er knust.
Jørgen Lohne, Aftenpostens korrespondent i Kina.

Og lik begynner nå å gå i oppløsning under sammenraste hus.

Ser ut som en søppelplass

Ingen andre steder er det trolig så ille som i Tacloban på øya Leyte, en by som normalt har 220.000 innbyggere. Fra luften ser byen ut som en søppelplass, med noen få betongbygninger som fremdeles står. Lik henger fra trærne og ligger strødd langs veiene. Mange ligger begravd inne i knuste bygninger, melder AP.

Oppblåste lik som ligger strødd rundt er ikke blitt fjernet. Militære talsmenn sier de mangler likposer.

— Dette området er blitt totalt ødelagt, sier Sebastien Sujobert, leder for Røde Kors' internasjonale komité i Tacloban, til AP.

— Mange liv er gått tapt, svært mange mennesker er savnet og grunnleggende tilbud som drikkevann og strøm er borte.

Bilder tatt fra luften viser hvor enorme ødeleggelsene etter tyfonen er. Minst 23.000 boliger skal være smadret.

Usikre tall

Regjeringstalsmann Edwin Lacierda uttalte i går at øyrikets innbyggere ber til Gud om at antallet døde må være under 10.000, etter at to representanter for myndighetene i provinsen Leyte i helgen anslo at så mange var omkommet bare der.

Siden katastrofen har knust alle kommunikasjonslinjer og satt offentlige ledelsesstrukturer i de hardest rammede områdene helt ut av spill, vil det trolig gå lang tid før det blir mulig å anslå mer nøyaktig hvor mange som er døde.

Det offisielle antall registrerte dødsofre er mandag kveld ikke høyere enn 1000.

Mangler vann og medisiner

— Vær så snill, fortell min familie at jeg lever, ba Erika Mae Karakot fra Leyte nyhetsbyrået APs utsendte da hun i går stilte i en lang kø for å få utlevert nødhjelp.

- Vi behøver vann og medisiner, for mange av menneskene vi er sammen med her er skadet. Noen lider av diaré og dehydrering på grunn av mat- og vannmangel.

Amerikanske elitesoldater fløy i går inn blant annet vannforsyninger og generatorer til Tacloban med to store transportfly. Dette var, ifølge AP, den første hjelp til katastrofeområdet utenfra Filippinene. Leger og sykepleiere fra Skandinaviska Barnmissionen var også på plass i løpet av dagen.

En liten gutt fyller en plastikkflaske med vann etter at tyfonen Haiyan rammet Tacloban by. Både vann og medisiner er mangelvare, men på grunn av ødelagt infrastruktur sliter hjelpearbeidere med å nå frem til de mest trengende.

— Behov for massiv respons

Internasjonalt hjelpearbeid vil trolig komme i gang for alvor i løpet av de nærmeste dagene. Svært mange land, deriblant Norge, har bevilget store beløp for å komme Haiyan/Yolandas ofre til unnsetning.

- De første hjelpesendingene har begynt å komme frem, men omfanget er så stort at det er behov for en massiv respons. Ødeleggelsene som tyfonen førte med seg gjør det vanskelig å få dette frem, sier fungerende utenlandssjef i Røde Kors, Mattis Raulstøl.

FN sender også hjelp, men også de opplever at det er vanskelig å få tilgang.

Viktig hovedvei åpnet

— Å nå frem til de verst rammede områdene er svært vanskelig, på grunn av skadene tyfonen påførte infrastrukturen og kommunikasjonsmidler, sier UNICEFs representant på Filippinene, Tomoo Hozumi, til AP.

Etter det Aftenposten får opplyst er veiene nordfra, som via en ferge gir en forbindelse med hovedstaden Manila, nå blitt farbare. Lastebiler med hjelpesendinger fra Filippinske Røde Kors er på vei, men skal ennå ikke ha kommet frem.

Druknet i evakueringssentre

Haiyan traff Filippinene fredag med en vindhastighet på 235 – 275 kilometer i timen, og førte med seg en stigning i vannivået på 6 meter.

Selv om myndighetene hadde evakuert 800.000 mennesker i forkant av tyfonen, har antallet dødsofre blitt så høyt fordi mange evakueringssentre – murhus som skoler, kirker og andre offentlige bygninger – ikke kunne motstå kraften i vinden eller det stigende vannet.

Tjenestemenn opplyser til AP at mennesker som hadde søkt ly i disse bygningene druknet og ble ført av gårde med vannet.

Nyhetsbyrået Reuters melder imidlertid at myndighetene skylder på at mange ikke forlot husene sine fordi de ville passe på dem, og at de ble overrasket av stormfloen i hjemmene sine.

Overlevende holder for nesen i Tacloban, der det ifølge militærtjenestemenn ikke er nok likposer til de mange døde etter tyfonen.

Plyndring

Matbutikker i Tacloban er allerede plyndret av desperate mennesker. Noen benytter også anledningen til å skaffe seg mer enn livsnødvendigheter uten å betale. Utkommanderte politifolk forteller om utstrakt plyndring, blant annet av TV-apparater og andre forbruksartikler.

President Benigno S. Aquino III kunngjorde etter befaring i katastrofeområdene i helgen at det ikke blir aktuelt å innføre militær unntakstilstand i Tacloban. Men myndighetene i Manila har midlertidig overtatt ansvaret for byen, ifølge presidenten.

Måtte slippe

Mens de venter på hjelp og evakuering, leter de overlevende gjennom de forvridde restene av sine knuste hjem og forsøker kanskje å redde ut eiendeler.

Noen har kanskje fortsatt et desperat håp om å finne savnede blant sine nærmeste i live.

Les også

Slik kan du hjelpe tyfonofrene

Blant dem som vet at det er for sent, er Bernadette Tenegra. Hun og familien hadde før tyfonen rammet forskanset seg i sin enkle bolig og håpet at huset skulle stå imot uværet, slik det hadde gjort flere ganger tidligere. Men da vannet steg overrumplende raskt, veltet bygningen.Bernadettes mann og deres eldste datter ble kastet ut i vannmassene, men klarte seg. Moren forsøkte desperat å berge sin yngste og vil aldri kunne glemme datterens bønn om at hun heller skulle redde seg selv:

— Jeg holdt henne og gjentok gang på gang at jeg skulle klare å få henne opp, sier hun til avisen Philippine Daily Enquirer. Men hun var for svak, og hun hadde tydeligvis gitt opp.

— Til slutt slapp jeg taket, sier Bernadette Tenegra gråtende.

jl@ap.no