Obama på Luther Kings talerstol

USAs første fargede president, Barack Obama, holdt tale ved Lincoln-monumentet på selve 50-årsdagen for Martin Luther Kings berømte tale: «I have a dream».

Presidenten inntok talerstolen klokken 21.05: På slaget 50 år etter King.
Michelle og Barack Obama kom ut på trappene ved Lincolnmonumentet klokken 20.00 norsk tid. Det er nøyaktig 50 år etter Martin Luther King holdt sin berømte «I have a dream»-tale på samme sted.
«I have a dream» var et vendepunkt i den amerikanske borgerrettsbevegelsen på 1960-tallet. Onsdag kveld skal president Barack Obama tale på samme sted, til samme tid og nøyaktig 50 år etter Martin Luther King Jr.
Presidenten inntok talerstolen klokken 21.05: På slaget 50 år etter King.

I 1963 marsjerte over 200.000 amerikanere til Washington D. C. med krav om like rettigheter for alle borgere. Marsjen mot Washington D.C. er blitt kalt den største demonstrasjonen i USAs hovedstad noensinne.

For nøyaktig 50 år siden uttalte Martin Luther King Jr. de breømte ordene: «I have a dream». Nærmere en kvart million mennesker var vitne til en av historiens mest berømte taler fra Lincolnmonumentet i Washington.

Siden den gang har USA fått sin første svarte president. I kveld følger Barack Obama i Luther Kings fotspor og taler for titusenvis av mennesker ved Lincolnmonumentet i Washington. Presidenten inntok talerstolen klokken 21.05: På slaget 50 år etter King.

— King ga en mektig stemme til de stille håpene som fantes der ute. De som marsjerte mot Washington bar med seg tankene om at frihet ikke kom gratis. Frihet måtte vinnes gjennom kamp, tro og disiplin, sa presidenten.

Obama mener både den amerikanske kongressen og Det hvite hus forandret seg som følge av Kings tale og marsjen mot Washington.

- Fordi de marsjerte, ble USA forandret så deres døtre og sønner kunne forestille seg et annet liv enn å pusse sko og vaske andres klær. Amerika forandret seg for deg og for meg, og hele verden fulgte vårt eksempel, sa Obama.

- Amerika, vi marsjerer

President Barack Obama åpnet talen med å hylle Martin Luther King Jr. og de som marsjerte med ham mot Washington for 50 år siden. Ikke uventet brukte han også tid på å snakke om dagens utfordringer i forhold til økonomi, arbeidsledighet og lønnsregulering. Han viste blant annet til at dobbelt så mange svarte enn hvite amerikanere er arbeidsledige.

— Økonomisk og politisk rettferdighet er USAs største uferdige gjøremål. Når vi slutter å snu oss fra hverandre, men mot hverandre, da kan vi få til gode jobber og lik lønn for alle. Ved å være like modige som de som marsjerte i 1963 kan vi mate de sultne og huse de hjemløse.

- Amerika, jeg vet veien blir lang, men jeg vet vi kan klare det. Vi marsjerer sammen. De som marsjerte den dagen i 1963 var ikke redde. Det skal ikke vi være heller, sa Obama.

Presidenten snakket lenge og varmt om Martin Luther King, men også hvordan drømmen hans lever videre i alle amerikanere som vil utrette noe:

— Læreren som jobber overtid for å gi alle elevene sine lik oppfølging: Hun marsjerer. Sjefen som ikke er nødt, men som likevel gir alle sine ansatte en rettferdig lønn: Han marsjerer, sa Obama, til applaus fra den store folkemengden.

- De som elsker landet sitt kan forandre det, til tross for dårlige odds. Det er fortidens budskap. Det er morgendagens løfte.

Mye arbeid gjenstår

Da King holdt sin tale ble afroamerikanere fortsatt utsatt for grov diskriminering i deler av USA, spesielt i sørstatene.

King pekte på at mange svarte fortsatt levde «på en øy av fattigdom i et hav av rikdom», et århundre etter slaveriet ble avskaffet.

Les også

50 år etter Martin Luther Kings tale, er avstanden mellom svarte og hvite fortsatt enorm

Jubileet markeres i vissheten om at det er gjort store fremskritt i løpet av de årene som har gått, men også om at mye arbeid gjenstår.

— Fra tid til annen må vi som nasjon settes på prøve for å få vist hvor store vi egentlig er, sier Martin Luther King Jrs. datter Bernice, ifølge NTB.

Mange svarte amerikanere peker på det de kaller hardt tilbakeslag i kampen for likeverd, blant annet på grunn av frikjennelsen av George Zimmermann, som var tiltalt for drap på den svarte tenåringen Trayvon Martin.

Talen ble et vendepunkt

Mange av organisasjonene bak jubileumsmarkeringen er også blant arrangørene av den opprinnelige marsjen i 1964.

Kongressrepresentant John Lewis, som talte under seremonien, var også en av talerne for 50 år siden.

«I have a dream»-talen, som ble ble holdt fra trappene av Lincolnmonumentet under marsjen mot Washington, var et vendepunkt i den amerikanske borgerrettsbevegelsen på 1960-tallet.