Verden

Utvisninger, kongelig VM-boikott og frysing av bankkontoer. Slik svarer britene på giftangrepet.

BRUSSEL (Aftenposten): Britenes statsminister Theresa May har lagt frem straffetiltak mot Russland. Forfatter tviler på at de vil skremme Putin.

Theresa May var innenriksminister i Storbritannia i seks år og har fått kritikk for håndteringen av det forrige store giftangrepet i landet. Her er hun på vei til parlamentet onsdag ettermiddag.
  • Øystein Kløvstad Langberg
    Europa-korrespondent
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Storbritannia utviser 23 av de 58 russiske diplomatene i landet.

– De har bare en uke på seg til å dra. Det blir den største utvisningen på over 30 år, sa May da hun talte til parlamentet onsdag ettermiddag.

Britene vil også stoppe all myndighetskontakt på et høyt nivå med Russland.

– Det blir ingen deltagelse fra ministre eller medlemmer av kongefamilien under fotball-VM i Russland denne sommeren, sier May.

Samtidig truer hun med å fryse eiendeler som tilhører den russiske staten. Britene har også innkalt FNs sikkerhetsråd til et hastemøte onsdag kveld.

– Russland skyldig i drapsforsøk

Statsministeren har tidligere konkludert med at Russland «høyst sannsynlig» står bak angrepet. Hun hadde gitt russerne frist til midnatt natt til onsdag med å svare på hvordan den sovjetutviklede giften novitsjok havnet i den engelske byen Salisbury og forgiftet dobbeltagenten Skripal og hans datter Julia.

Svaret fra russiske myndigheter uteble, og i sin kunngjøring til parlamentet sa May at Russland hadde håndtert hendelsen med «sarkasme» og «forakt».

– Det er ingen alternativ konklusjon til at den russiske staten er skyldig i drapsforsøket på Skripal og datteren, uttalte May.

Hun sa videre at det er «tragisk» at Russlands president Vladimir Putin «har valgt å handle på denne måten».

  • Fem til åtte ganger mer dødelig enn sarin. Dette er nervegassen som er brukt mot eksspionen.

Får støtte fra EU og NATO

EU-president Donald Tusk uttrykker sin støtte til britene etter angrepet og skriver på Twitter at det kan bli tema på EU-toppmøtet i Brussel neste uke.

Også de 29 landene i NATO kom onsdag ettermiddag med en kunngjøring der de uttrykker solidaritet med Storbritannia og tilbyr støtte i den videre etterforskningen.

– NATO er dypt bekymret over det første angrepet med nervegift i et medlemsland siden alliansen ble opprettet i 1949, står det.

Samtidig fortsetter Russland å nekte for at de er innblandet. Ambassaden i London omtaler straffetiltakene som en fiendtlig handling.

– Dette er en uakseptabel, urimelig og kortsynt handling. Alt ansvar for det forverrede forholdet mellom Russland og Storbritannia hviler på den britiske regjering, heter det i en uttalelse fra ambassaden, ifølge NTB.

May under press

Statsminister May har vært under press for å komme opp med tiltak som monner. Hun var innenriksminister i 2006 da den russiske spionen Aleksandr Litvinenko døde etter å ha drukket radioaktiv te på et hotell i London. May fikk kritikk for at straffetiltakene mot Russland ikke var harde nok.

Sergej Skripal og hans datter ligger fortsatt i koma etter å ha blitt utsatt for en nervegift i Salisbury 4. mars. Også politimannen Nick Bailey ble innlagt på sykehus. Tilstanden hans er fortsatt kritisk, men stabil, ifølge BBC.

Den gangen valgte den britiske regjeringen å utvise fire russiske diplomater, innføre visum-begrensninger, avbryte etterretningssamarbeid og fryse verdiene til de to hovedmistenkte.

«Svaret [ ...] var å være tøffe i språket, men å gjøre veldig lite for å straffe dem som var involvert i lovbruddet», skriver forsvarsredaktør Debora Haynes i The Times.

Marina Litvinenko, enken etter Aleksandr Litvinenko, har etter giftangrepet i Salisbury kritisert britiske myndigheter.

En offentlig granskning som var ferdig i 2016, konkluderte med at drapet på Litvinenko «trolig» var godkjent av Putin personlig.

– Vi fikk veldig sterke forsikringer om at noe ville bli gjort, men etter tre år kan vi se at ingenting er blitt gjort, sier hun til Sky News.

Forverrer dårlig forhold

Forsker Tor Bukkvoll ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) sier at mottiltakene etter giftangrepet mot Skripal var som ventet.

Han understreker at de kommer på toppen av strenge sanksjoner som EU og USA innførte i kjølvannet av Russlands invasjon og annektering av Krim-halvøya og innblandingen i borgerkrigen i Øst-Ukraina.

– Dette sementerer bare det dårlige forholdet som er allerede. Det er begrenset hvor mye dårligere det kan bli. Men det har konsekvenser for Russland om de har et ønske om å få fjernet sanksjonene på sikt, sier Bukkvoll.

– Skremmer ikke Putin

Den russiske opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj synes ikke at de britiske tiltakene går langt nok.

– 23 russiske diplomater vil bli utvist fra Storbritannia. 23 russiske oligarker og korrupte tjenestemenn vil fortsette å nye livet i London, skriver han på Twitter.

Forfatteren og journalisten Luke Harding omtaler Mays tiltak som «beskjedne».

– Ingenting hun har annonsert ligger an til å skremme Putin fra fremtidige vågestykker som ligner på det i Salisbury. Han vil tolke Mays uttalelser som bevis på det han konkluderte med for lenge siden: At Storbritannia mangler allierte og er svake, skriver Harding hos The Guardian.

Les mer om

  1. EU
  2. Storbritannia
  3. Russland
  4. Spioner
  5. Spionattentatet i Salisbury
  6. Vladimir Putin