Verden

Danmarks regjering vil forby tynne plastposer

I sin handlingsplan mot plast foreslår Danmarks regjering å forby tynne plastposer og innføre forbud mot å gi bort andre plastposer gratis.

Illustrasjonsfoto: I løpet av ett år kan det bli slutt på gratis poser i Danmark – og de tynne «knitreposene» kan bli helt borte. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

 • uvakt@ntb.no

De tynne posene, som i Danmark er kjent som knitreposer, er lite holdbare og brukes ofte bare en gang. Og ved å tvinge folk til å betale for kraftigere poser, er håpet at de også vil bruke dem flere ganger, skriver Politiken.

– Tynne plastposer skal vi slutte å bruke, og så skal vi tenke oss om langt bedre før vi bruker de tykkere posene, sier miljø- og matminister Jakob Ellemann-Jensen fra partiet Venstre.

 • Les også: Død hval hadde 115 plastkopper, 25 plastposer og to flipfloper i magen

Han sier «det er god liberal politikk å ta vare på samfunnet, naturen og miljøet. Planen skal legges frem for Folketinget, der Ellemann-Jensen satser på «vill jubel og stor tilslutning». Han håper den foreslåtte tiltaksplanen kan gjennomføres i løpet av «det nærmeste året».

Næringslivsorganisasjonen Dansk Erhverv, som organiserer over 124.000 bedrifter, blant annet innen handel, støtter opp om forslaget.

– Vi støtter opp om at en pose ikke er en gratis ting. Når den koster noe, blir den en vare som forbrukerne oppfatter har en verdi. Det gir respekt og stimulerer til gjenbruk, sier organisasjonens miljøpolitiske sjef Jakob Lamm Zeuthen.

Også Danmarks Naturfredningsforening ønsker tiltakene velkommen.

Flere artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Tidligere statsminister melder seg ut av Venstre i Danmark i protest

 2. VERDEN
  Publisert:

  Ellemann-Jensen valgt til ny leder i danske Venstre

 3. VERDEN
  Publisert:

  Hun er en av Danmarks mest omstridte politikere. Derfor er saken mot henne helt unik.

 4. VERDEN
  Publisert:

  Hun regnes som en av arkitektene bak Danmarks strenge innvandringspolitikk. Nå må hun gå av, og risikerer riksrett.

 5. KOMMENTAR
  Publisert:

  Frps drømmeparti i utlandet skrumper inn i kokende oppvaskvann

 6. VERDEN
  Publisert:

  Enighet om ytterligere åpning av Danmark