Senatet åpner for å straffe Saudi-Arabia

Senatet i USA har tatt et viktig steg mot å avslutte militærhjelpen til Saudi-Arabia, som følge av krigen i Jemen og drapet på journalisten Jamal Khashoggi.

14 millioner mennesker står ifølge FN på randen av sult i Jemen, der stadig mindre mat de siste ukene har blitt losset i den strategisk viktige havnebyen Hodeida. Bildet er tatt på et sykehus i Hajjah i oktober. Foto: AP / NTB scanpix

Med 63 mot 37 stemmer har senatorene vedtatt å utarbeide en resolusjon med krav om stans i USAs militærhjelp til Saudi-Arabia.

Debatten om resolusjonen kan finne sted allerede i neste uke. Dersom den blir vedtatt, vil det være et klart nederlag for president Donald Trump, som ønsker å videreføre den amerikanske militærhjelpen.

Avstemningen i Senatet onsdag fant sted kort tid etter at utenriksminister Mike Pompeo og forsvarsminister Jim Mattis hadde tryglet de folkevalgte om ikke å begrense USAs militærstøtte.

Den republikanske senatoren Bob Corker er blant dem som ønsker at amerikanerne skal straffe Saudi-Arabia.

«Helsikes mye verre»

Verdens verste humanitære katastrofe utspiller seg i krigsherjede Jemen, der FN og hjelpeorganisasjoner frykter en massiv sultkatastrofe. Pompeo hevder at situasjonen ville ha vært langt verre uten USAs støtte til Saudi-Arabias krigføring.

Les også

Kvinnene ville bare kjøre bil. De som kjempet for retten til å kjøre, ble kastet i fengsel og torturert.

– Jeg ser med sorg på lidelsene i Jemen, men om USA ikke var involvert i Jemen, ville det ha vært helsikes mye verre der, sa Pompeo under et lukket møte i Senatet.

Saudi-Arabia gikk til krig mot Houthi-opprørerne i Jemen i mars 2015, i spissen for en regional koalisjon som har støtte fra USA.

Sultkatastrofe

Onsdagens vedtak i Senatet står i stor kontrast til et mislykket forsøk tidligere i år på å fremme en lignende resolusjon som følge av lidelsene. Men etter drapet på journalisten Jamal Khashoggi i Saudi-Arabias konsulat, øker presset fra de folkevalgte om å straffe det autoritære kongedømmet.

Minst 10.000 mennesker er drept i Jemen siden Saudi-Arabia med støtte fra USA og flere land i regionen gikk til krig mot Houthi-opprørerne i mars 2015. Foto: AP / NTB scanpix

Senatorer fra begge partier har reagert kraftig på Trumps håndtering av drapet på journalisten, som bodde i USA og skrev for Washington Post.

Den humanitære situasjonen i Jemen blir dessuten stadig verre. Halvparten av Jemens befolkning – rundt 14 millioner mennesker – trues nå ifølge FN av en sultkatastrofe.

Les også

Saudiarabisk utenriksminister: Å gå etter kronprinsen, er å krysse grensen

Sanders, Lee og Murphy

Flere land, blant dem Norge, Danmark, Finland og Tyskland har stanset eksporten av våpen og militært utstyr til Saudi-Arabia, og selv republikanere i Kongressen tar nå til orde for at USA skal gjøre det samme.

Resolusjonen, som Trump allerede har truet med å legge ned veto mot, krever at Trump avslutter amerikansk militærhjelp til Saudi-Arabia innen 30 dager. Forslagsstillerne er den uavhengige senatoren Bernie Sanders, republikaneren Mike Lee og demokraten Chris Murphy.

– Saudiaraberne har drept flere sivile i år enn i noe annet år i Jemen-krigen, sier Murphy, som lenge har presset på for å stanse USAs støtte til krigen.

Pompeo forsvarer kronprinsen

– De gjorde åpenbart en gigantisk strategisk feil da de bortførte og drepte Jamal Khashoggi. Så mye har endret seg de siste månedene, tilføyer han.

USAs utenriksminister, Mike Pompeo, mener at det ikke er bevist at den saudiske kronprinsen beordret drapet på Jamal Khashoggi.

CIA knytter i en rapport som er lekket til amerikanske medier Saudi-Arabias mektige kronprins Mohammed bin Salman til drapet på Khashoggi, men Pompeo avviser dette.

– Jeg har ikke sett noen direkte rapportering som knytter kronprinsen til ordren om å drepe Jamal Khashoggi, sa Pompeo etter besøket i Senatet.

Pompeo understreket at den amerikanske støtten til krigføringen mot Houthi-opprørerne i Jemen er et viktig ledd i Trump-administrasjonens mål om å demme opp for iransk innflytelse i Midtøsten.

– Saudi-Arabia har ikke annet valg enn å utkjempe denne konflikten, og dersom vi vender dem ryggen, vil det true amerikanske interesser, sier Pompeo.