Verden

Slik erobrer Kina verden

Se hvordan Kina brer sine økonomiske vinger over hele verden.

 • Atle Brunvoll (multimediaproduksjon)

Allerede om fire år vil Kina ta over USAs rolle som verdens største økonomi, spårOECD.

Men Kinas økonomiske styrke er allerede synlig i hver eneste lille krok av kloden vår. Kineserne kjøper fjell fullt av kobber i Peru og bygger flyplass i Sudan. De kjøper skandinaviske giganter som Volvo og Elkem og gir milliardlån til krigsherjede, ressursrike land i Afrika i bytte mot olje.

LES OGSÅ:

Les også

Tvinger 5000 peruanere på flukt

I en serie artikler vil Aftenposten se nærmere på Kinas økonomiske engasjement over hele verden. I grafikken over kan du også klikke deg frem til opplysninger om noen utvalgte land der Kina er tungt inne. Opplysningene er basert på en rekke ulike kilder, ettersom kineserne selv er tilbakeholdne med offisielle tall.

Mangedobling

Men dette vet vi: I løpet av de første ti månedene i år investerte kineserne i 3254 prosjekter i 126 land i hele verden, for totalt 58 milliarder dollar. Det er 26 prosent mer enn i fjor. Som var 14 prosent mer enn året før der. Og så videre.

Totalt har kinesiske utenlandsinvesteringer 27-doblet seg siden 2002. Finanskrisen har ikke hindret dem fra å vokse videre. I 2009-2010 ga kineserne mer enn 110 milliarder dollar i lån til utviklingsland, ifølge Financial Times. Det er mer enn Verdensbanken, som lånte ut 100 milliarder dollar i samme periode.

Fortsatt investerer kineserne mindre enn enkelte land i vesten. Men de er på mange måter unike i måten de går frem på: de tilbyr "pakkeløsninger" med lån i bytte mot naturressurser i utviklingsland og byr over alle andre hvis det er noe de absolutt vil ha.

Hovedmålet er ikke nødvendigvis å tjene mest mulig penger raskest mulig, men å sikre seg langsiktig økonomisk vekst. Det betyr at de trenger tilgang til råvarer som trengs i produksjon, og de trenger å lære seg ny teknologi for å utvikle nye produkter.

LES OGSÅ:

Les også

Graver kobber mellom Taliban-krigere og arkeologer

Ressurser, teknologi og merkevarer

— Det er tre hovedgrunner til at kineserne er ute: ressurser, teknologi og markeder, hvorav de to første er desidert viktigst, forklarer Henning Kristoffersen, Kina-ekspert hos Det Norske Veritas.

Dessuten, mener Arne Jon Isachsen, professor i samfunnsøkonomi ved Handelshøgskolen BI, er kineserne opptatt av å bygge nasjonale merkevarer.

— Dette handler om en nasjonal stolthet, som ofte undervurderes. Kineserne vil gjerne ha noe som er deres eget, som Huawei er et eksempel på, sier han. Isachsen mener man kan forstå den kinesiske ekspansjonen i utlandet på flere måter.

Der de hører hjemme

— Kina har store overskudd i handelen med utlandet. Det gir mange dollar i kassen. Dem kan kineserne kjøpe amerikanske statsobligasjoner for, men de kan også bruke dollarene til å sikre seg realressurser, som oljebrønner i Angola eller mineraler i Tanzania, sier han. Men det historiske perspektivet er også viktig.

— Kineserne er på vei tilbake til en posisjon som Midtens rike, etter å ha ligget brakk i lang tid. Dette er det store prosjektet for Kina: å gjeninntre med styrke på den globale arena. I det perspektivet har kineserne interesse av å la andre få kjennskap til dem, sier han. Det er derfor bare å forberede seg på at Kinas globale ekspansjon vil fortsette

— Ja, dette har bare så vidt begynt. For Kina er det helt naturlig at så lenge de har 20 prosent av verdens befolkning, bør de også ha 20 prosent av alt annet i verden – ressurser, bruttonasjonalprodukt (BNP), innovasjon... De ser dette som en naturlig posisjon, som det også er vanskelig å argumentere imot. I dag har de rundt 10 prosent av verdens BNP. Kineserne skal altså ta vesentlig mer plass i verden før det i det hele tatt er snakk om ambisjoner, slår Henning Kristoffersen i Det Norske Veritas fast.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Nordmenn strømmer til kriserammet Hellas

 2. VERDEN

  Demokratene har lovet å støtte hverandre. Men natt til torsdag ble særlig én angrepet hardt.

 3. VERDEN

  Nederlag for Argentinas president i primærvalget

 4. VERDEN

  Zimbabwes president ut mot vestlige sanksjoner

 5. VERDEN

  USAs forsvarssjef benekter uttrekking fra Irak etter brev-tabbe

 6. VERDEN

  Alarmen er gått i britisk økonomi. Nå drar de med seg resten av Europa i dragsuget.