Bombehundene må lære norsk

I mer enn 20 år har Norsk Folkehjelps hunder funnet tusenvis av miner verden over. De har aldri vært utsatt for en ulykke.

  • Alf Ole Ask
    Alf Ole Ask

— Dette er en skilsmissehund, sier Terje Berntsen og klør en gråsnutet belgisk gjeterhund bak øret. «Helga» (7) er stjernen blant hundene som er trent opp på Norsk Folkehjelps skole for hunder til minerydding. Hun har vært på oppdrag i Jordan, Chile, Libanon og nå tilbake i Bosnia-Hercegovina. Her trener Norsk Folkehjelp alle sine bombehunder og hundeførere.

— Dersom du skulle ha en slik hjemme i stuen ville du bli fast kunde på IKEA. Det ville gå på ekteskapet løs, flirer Berntsen som leder prosjektet for Norsk Folkehjelp i Sarajevo.

Rasen belgisk gjeterhund er sterk og utholdende. På treningssenteret i Sarajevo er det nå 101 stykker. Når sommeren er over, vil det være rundt 70 tilbake som kan brukes til minerydding. Frafallet under trening varierer fra kull til kull.

Gir vekk hunder

— De andre gir vi vekk. Det er flotte hunder og de ender ofte opp som tjenestehunder hos politi eller tollvesen. Det er en helt annen jobb å ligge i en bil hele dagen og så bli tatt ut for å finne narkotika eller sjekke bagasje, enn å jobbe i stekende hete i timevis hver dag ute i felten, forteller Berntsen – som selv har bakgrunn som hundefører og troppsbefal i Forsvaret med utenlandsopphold blant annet i Libanon.

Folkehjelpen har stor etterspørsel etter hundene. De leverer ikke til militære styrker, men andre humanitære organisasjoner.

Fem uker skilles hvalpene fra moren og nå starter prosessen for å finne ut om de er egnet til å lete etter miner.

Starter tidlig

Hvalpene blir tatt fra moren når de er fem uker. Da får de bare møte mor når de skal ha mat.

— Jeg vil ikke at tispa skal oppdra dem og hindre dem når leken blir voldsom. Her er vi for mest mulig fri barneoppdragelse, forklarer Berntsen.

Noen lang mammaperm får ikke tispa heller. De er i trening til en uke eller to før fødselen, og når ungene ikke får melk lenger, er det snart tilbake i tjeneste.

Godt jaktinstinkt

Jaktinstinktet er avgjørende for om en hund blir en god minehund. Den læres til å jakte, men i stedet for å angripe, setter den seg ned når den har funnet byttet.

Det starter som en lek, hvor hvalpen belønnes når den klarer å finne det som er gjemt. Dersom den ligger stødig på fem på en karakterskala fra 1 til 5, vil den om noen måneder være klar til å finne eksplosiver.

Hunden skal tåle all slags miljø. Derfor utsettes de alt som små hvalper for ulike støykilder alt fra radio til biltrafikk. Treningssenteret har en helt liten bondegård med sau og ulike typer fjærkre. Alt for at hundene skal læres opp til ikke å la seg distrahere.

Nå tas også ny teknologi i bruk. Hunder som brukes i rydding av miner utstyres med GPS og kamera, slik at de kan operere lenger vekk enn at hundeføreren kan se dem.

Til tross for minekonvensjonen som forbyr landminer legges det stadig ut flere, ikke minst mer amatørmessige veibomber.

Lettere å finne amatørenes miner

Disse hundene finner alt med sprengstoff i, selv det som ligger flere meter under bakken. Særlig om det er varmt, kulde gjør det vanskelig å finne eksplosiver.

I Sarajevo er det et minefelt der det har ligget sikrede miner siden 2004. Dette brukes nå som treningsfelt for neste generasjons minehunder.

— Det er ofte lettere å finne amatørenes veibomber enn fabrikkproduserte miner. I visse strøk lages det bomber nesten uten metall, dermed vil en ikke finne dem med metallsøker, men hundene finner dem.

Frontlinjene skifter i en krig. Kart over hvor det er lagt ut miner er ofte mangelfulle. Noen steder, som her i Bosnia, kan fro eksempel en flom flytte på miner.

— Er det ofte ulykker?

— Bank i bordet, det har aldri skjedd en ulykke med hundene. Jeg har bare hørt om et slikt tilfelle for mange år siden i Kroatia, men det var ikke oss. Vi har heller ikke hatt tilfeller av at et område vi har klarert har vist seg å inneholde sprengstoff likevel, forteller Berntsen.

Annerledes trening

Hundene som Norsk Folkehjelp trener opp, blir ikke knyttet til en person. De skal kunne jobbe med ulike førere, som alle er utdannet av Norsk Folkehjelp.

Men en hund og en fører er ikke utlært en gang for alle.

Hundene trenes som toppidrettsutøvere i et eget spesialdesignet svømmebasseng, dette for å gi dem styrke til å holde ut de tøffe jobbene.
Norsk Folkehjelps skole for minehunder følger alle strenge norske veterinærregler. Dette er viktig for at hundene skal kunne fraktes verden rundt til oppdrag. Denne lille hvalpen har problem med et leddbånd og tas hånd om av veterinærene.

Hundene er som toppidrettsutøvere og trenes slik. I et spesialbygget svømmebasseng drives det intervalltrening. Akkurat som for toppidrettsutøvere som driver utholdenhetstrening, er det viktig å øke surstoffopptaket.

Hundene bør ikke være for store. De små er lettere å frakte. I tillegg er det i Asia mange kvinnelige hundeførere. Da er det ikke så hensiktsmessig at en hundefører på vel 40 kilo har en hund som er tyngre.

Holde ved like

— Selv når hundene er ute på oppdrag, så må de trene. Det skjer i samme område som de leter. Hunden skal ikke forstå at det er forskjell på trening og alvor. Målet for oss er å levere hunder som trenger minst mulig vedlikehold.

— Hva slags språk trenes de opp på?

— Alle kommandoene er på norsk. Det er ikke alltid lett å kjenne igjen kommandoene. En person som snakker Khmer uttaler "søk" annerledes enn meg, sier Berntsen.

I tillegg er det vanskelig å lære folk forskjell på flink jente og flink gutt.

— Her er alle flinke gutter, sier Berntsen.

Interessert i utenriksstoff? Følg Aftenpostens utenriksredaksjon på Facebook.