Verden

– Det burde vært ramaskrik. Men verden, ikke minst Norge, sitter musestille.

Kinas president Xi Jinping kan bli sittende på ubestemt tid. Professor Stein Ringen mener Kina nå må regnes som et totalitært diktatur.

Kinas mektige mann, president Xi Jinping, kan nå bli sittende på ubegrenset tid. Mange er svært bekymret for at en allerede ubestridt leder befester makten ytterligere. Ng Han Guan / TT / NTB scanpix

 • Hilde Lundgaard

Søndag meldte det statlige nyhetsbyrået Xinhua at sentralkomiteen i det kinesiske kommunistpartiet vil rydde av veien regelen om at landets president og visepresident ikke kan fortsette utover to perioder, eller ti år.

Hvis forslaget blir vedtatt, betyr det at president Xi Jinping som har sittet siden 2013, kan fortsette også etter at den nåværende og andre perioden hans utløper i 2023. Etter flere analytikeres mening, på livstid.

Forslaget skal behandles av landets lovgivende forsamling – Folkekongressen – som samles 5. mars.

Nyheten har vakt oppsikt verden rundt, og regnes som en befestelse av stillingen til en allerede svært mektig og dominerende president.

 • Les Therese Solliens kommentar: Har Kina fått en ny keiser?

Kinaekspert Stein Ringen mener det er dramatisk at president Xi nå befester sin makt ytterligere. Harbo Hilde

– Dramatisk endring

Professor Stein Ringen ved Kings college i London er Kina-ekspert og ga i fjor ut boken Det perfekte diktatur. Han mener endringen er dramatisk.

– Xi har manøvrert slik at ingen etterfølger er kommet på plass. Ingen står ved siden av ham, og han er helt dominerende i ledersjiktet, sier Ringen, som mener Xi Jinping nå gir Kina og hele verden klar beskjed om at han kan fortsette på ubegrenset tid.

– Dette er en ytterligere oppjustering av hans status som ubestridt leder.

I tweeten under gir den statlige avisen Global Times den offisielle forklaringen på regelendringen.

Totalitært diktatur

Ringen sier at han for tre år siden ville vært forsiktig med å kalle Kina en totalitær stat og begrenset seg til å se «tendenser til totalitarisme».

– Nå har jeg, og mange med meg, droppet de forbeholdene. Kina er ikke bare et diktatur, men et totalitært diktatur, sier Ringen og viser til at et av kriteriene for det, nettopp er en ubestridt leder.

Er det ingen protester og opposisjon i partiet?

– Tradisjonelt har det vært fraksjoner i partiet som har dratt i ulike retninger. Det er det ikke nå. Partiet er usedvanlig ensrettet.

Ifølge professoren er det overhodet ingen bevegelser i partiet som er synlige for omverdenen, som truer Xi. Han ser heller ingen grunn nå til å tvile på at presidenten vil komme til å sitte veldig lenge.

The Economist Intelligence Units demokrati-indeks for 2017, er Kina på 139. plass. Indeksen er delt inn fra fullverdige demokratier til autoritære regimer. På indeksen ligger Kina blant sistnevnte, rett bak land som Russland og Hviterussland. Nord-Korea ligger sist, på 167. plass (her kan du se hele listen).

Taus verden

Ringen er svært bekymret over utviklingen i verdens mest folkerike land. Og tilsvarende skuffet over mangel på protester fra omverdenen.

– Det burde vært ramaskrik. Men verden, ikke minst Norge, sitter musestille og forholder seg helt tause i stedet for å protestere kraftig på det som skjer.

– Hva burde vi gjort?

– Den demokratiske verden burde nå samrådd seg om hvordan vi forholder oss både til undertrykkelsen internt i Kina og hvordan landet opptrer i resten av verden.

Stortingspresident Olemic Thommessen hilser på Kinas president Xi Jinping i januar. Da var parlamentspresidenter fra de nordiske og baltiske landene på offisielt besøk til Kina. NPC (Folkekongressen)/Bi Nan / NTB scanpix

Inn i grunnloven

Stein Ringen mener Xi Jinping har stått for en så kraftig kursendring at han representerer en tredje fase i landets historie, etter Mao Zedong og Deng Xiaoping.

Dette bildet bekreftes av at Folkekongressen, som samles neste uke, også skal behandle et forslag om å innlemme Xis politiske tenkning i landets grunnlov. I dag er det bare nettopp Mao Zedong og Deng Xiaoping som er vist en slik ære.

Mao grunnla Folkerepublikken Kina, og styrte landet fra 1949 til 1976. Hans etterfølger, Deng, regnes som landets reelle leder frem til sin død i 1997.

Ifølge Store Norske Leksikon regnes Deng som en drivende kraft bak en liberalisering av landets økonomiske politikk, som åpnet landet for Vesten og kapitalistiske naboland i Asia.

Aftenposten har bedt om en kommentar fra politisk ledelse i Utenriksdepartementet. De har foreløpig ikke hatt anledning til å svare.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Xi Jinping
 2. Kina

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Xi Jinping kan bli Kinas president på ubestemt tid

 2. MENINGER

  En ny keisertid i Kina

 3. VERDEN

  – Bare sosialisme kan redde Kina

 4. VERDEN

  I 40 år ble han hyllet for å ha reddet Kina fra marerittet. Nå blir Deng Xiaoping visket ut av historien.

 5. KOMMENTAR

  Har Kina fått en ny keiser?

 6. VERDEN

  For 40 år siden besøkte en grå, anonym kineser Norge. Nå skal kong Harald møte en mann som er den mektigste siden Mao.