Verden

Skvises ut i båt for å ha råd til å bo i London

LONDON (Aftenposten.no): I en av verdens dyreste byer har boligprisene gjort et ytterligere hopp: opp 19 prosent siste år.

Rundt 50,000 personer bor permanent på det engelske kanalnettet. I vinter kjøpte George Godson (27) en brukt, sliten båt, der han planlegger å bo i flere år mens han pusser opp og sparer penger. Foto: HELLE SKJERVOLD

 • Helle Skjervold

— Velkommen om bord, vil du ha en kopp te? sier George Godson (27) og slår opp de rosemalte dørene til den 21 meter lange, sylslanke kanalbåten Muddy Waters. George og kompisen Timmie Black-Roff er i ferd med å lage seg egg og bacon til frokost i det knøttlille kjøkkenet. I dette hjemmet er det bare plass til det aller mest nødvendige: to sengeplasser, to lenestoler og to gitarer.

— Utgifter var åpenbart en viktig grunn til at jeg valgte å flytte i båt, men jeg har lenge hatt en drøm om å bo på denne måten, sier George, som er utdannet statsviter.

Han ga ca. 300.000 kroner for båten.

På gangveien rett utenfor båten er folk i dress på vei til jobb her i travle King's Cross, der Google er i ferd med å bygge sitt nye Europa-hovedkvarter. En leilighet i dette området kan de to bare drømme om.

Utenfor kjøkkenvinduet dupper en sulten and på matjakt, samt et par plastposer og tomme ølbokser. Her ligger båtene tett i tett, de siste fem årene har nemlig antallet briter som flytter i kanalbåter skutt i været.

— Før brukte jeg nesten 90 prosent av alt jeg tjente rett i boutgifter, men etter jeg flyttet i båt i vinter har jeg boutgifter på ca. 1200 kroner måneden. Som nyutdannet kan du bare glemme å kjøpe deg en bolig her i London, med mindre du har rike foreldre som kan hjelpe deg.

Booming London

For boligprisene i London går opp, opp, opp. Leiemarkedet er brennhett, og kjøpemarkedet har skutt voldsom fart det siste året etter at myndighetene blant annet har introdusert et låneprogram som gjør det mulig for førstegangskjøpere å ta opp lån selv med kun fem prosent egenkapital.

De tradisjonelle kanalbåtene er kun drøyt to meter brede, og krever at man lever enkelt. George og Timmie har likevel plass til stekeovn og frokostbord. Så vidt. Foto: HELLE SKJERVOLD

Ferske tall viser at boligprisene i London i løpet av et år har steget med nesten 19 prosent, slik at prisnivået i London nå er like høyt som før finanskrisen.— Mange unge har ikke nubbesjans til å kjøpe i London, prisnivået her stenger rett og slett mange ute, sier seniorrådgiver Martin Beck i Oxford Economics, Oxford-universitetets arm for økonomiske prognoser. Han beskriver veksten i boligmarkedet i London som utrolig sterk.

Nå er den store frykten at metropolen opplever en boligboble. Den engelske sentralbanksjefen Peter Carney og statsminister David Cameron kaller utviklingen i boligpriser den mest alvorlige trusselen mot landets økonomiske stabilitet.

Skyhøye lån

Frykten er at mange briter låner mer enn de kan betale for å klare å komme seg inn på boligmarkedet. Forholdet mellom lån og inntekt er nå rekordhøyt for førstegangskjøpere.

— Spesielt i London er forholdet mellom inntekt og lån virkelig strukket langt. Du ser at folk går langt for å klare å skaffe seg en bolig nå, og her ligger det åpenbart en risiko, sier Beck.

Han mener likevel mye av den formidable prisveksten London nå opplever kan forklares med en viss "ketchupeffekt" etter finanskrisen, der mange potensielle kjøpere ble sittende på gjerdet.

— Spørsmålet er selvsagt hvor lenge denne veksten kan fortsette. Og du ser tydelige tegn på at myndighetene er bekymret for prisveksten.

IMF har kommet med en kraftig advarsel til britene, og de siste månedene har bankene iverksatt noe strengere betingelser for å innvilge lån. Flere venter at den engelske sentralbankens finanspolitiske komité torsdag denne uken kommer til å innføre en ny øvre grense for hvor mange ganger inntekten låntagere skal få låne, i et forsøk på å kjøle ned markedet noe.

Skulle boligboblen finne på å sprekke er i det minste George og kameraten trygg på husbåten.

— Målet på sikt er at livet på båten ikke skal være så veldig annerledes enn livet i en vanlig bolig. Men jeg stortrives her, det gjør at man må bruke byen på en helt annen måte. Jeg løper i parken, ser fotball på pub, jobber på café og vasker klærne mine på myntvaskeri, sier George.

— Det eneste jeg i hele verden jeg savner her på båten er skikkelig bredbånd, legger Timmie til.

Båtlivet frister

Og de er langt fra de eneste som har fått sansen for båtlivet. Interessen har skutt i været. Nå bor mer enn 50.000 briter permanent i kanalbåt.

De mange kanalene ble i utgangspunktet bygget for godstransport under den industrielle revolusjon, men nå opplever de gamle kanalene en ny gullalder som attraktive boområder. En av hovedårsakene er de stive boligprisene.

Fran Read forteller at det å bo på kanalene er blitt svært populært etter finanskrisen. Foto: HELLE SKJERVOLD

— Det har tatt av de siste årene. I noen områder av London ser du jo endringen skje rett foran øynene dine, og det har å gjøre med det generelle økonomiske klimaet. Mange er på utkikk etter en rimeligere måte å bo på, dessuten er mange tiltrukket av denne måten å leve på, sier Fran Read i stiftelsen som tar vare på kanalene.På landsbasis anslås det at mer enn 50.000 personer bor i båt. I London finnes det i dag rundt 10.000 permanente husbåter, og det er spesielt unge båtfolk som står bak økningen.

I de mest populære nabolagene i London har antallet båter doblet seg siden 2011.

En fast fortøyningsplass kan koste opp mot mange titalls tusen kroner i måneden, men de fleste velger å tøffe rundt fra sted til sted mot en langt lavere årsavgift.

— Det å bo på kanalen er kanskje en rimeligere måte å bo på, men vi prøver å minne folk om at er ikke et enkelt liv. Du må være ganske praktisk anlagt for å klare deg, sier Read.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. LEDER

  Aftenposten mener: Usosial utlånspolitikk fra Finanstilsynet

 2. ØKONOMI

  Mener nye tall knuser myte om unge boligkjøpere

 3. BOLIG

  Fem ting som er bra med at boligprisene flater ut

 4. BOLIG

  Leiligheten kostet 520.000 kroner i 1998. 21 år senere er prisen femdoblet.

 5. KOMMENTAR

  Hurra, boligprisene synker! Medisinen virker på oss.

 6. OSLOBY

  Grünerløkka: Ingen kom på visning