Verden

ISILs skjøre allianse slår sprekker

Sunnimilitser i Irak har vendt våpnene mot hverandre nær den irakske byen Kirkuk.

Irakske sikkerhetsstyrker holder vakt mellom provinsene Karbala og Anbar. ISIL-offensiven de siste ukene har avslørt svakheter i den irakske hæren. Byene som er blitt beleiret den siste tiden, er blitt svært dårlig forsvart. STRINGER/IRAQ

 • Anders R. Christensen

Den fryktede ISIL-gruppen (Den islamske stat i Irak og Levanten) har inntatt store områder i det nordvestlige Irak. En viktig forutsetning for fremrykningen har vært at ISIL har kunnet alliere seg med lokale sunnimilitser, som har svært lite til overs for landets regjering.

Men samtidig som ISIL fortsetter fremgangen enkelte steder, kommer det nå tegn til at alliansen i nord har slått sprekker. Utenfor Kirkuk mistet 17 personer livet i kamper mellom ISIL og den sunnimuslimske gruppen JRTN.

Ifølge New York Times er det veteraner fra Saddam Hussein Baath-parti, som kjemper mot ISIL.

Les også:

Les også

Sunni- og sjiamuslimer dreper hverandre i Irak. Hvorfor?

Ber om at feilgrep blir reversert

Det melder nyhetsbyrået AFP. En kilde har sagt at militsgruppen nekter å gi opp sine våpen og erklære troskap til ISIL. Andre hevder at kampene skyldtes en strid om krigsbytte.

Alliansen som ISIL har dannet i nord er svært bred og blant dem finnes også tidligere offiserer i hæren til styrtede Saddam Hussein.

I 2007 lyktes USA med å slå ned ISILs forgjenger, Al-Qaida i Irak, ved å få lokale sunnimilitser til å snu seg mot ekstremistene.

Dette skjer samtidig som at sjiaenes øverste leder ber om en forsoningsregjering i Irak. Det setter statsminister Nouri Al-Maliki under sterkt press.

Storayatollah Ali al-Sistani sa fredag at de politiske partiene i landet må danne en regjering som har «bred nasjonal aksept og som reverserer tidligere feilgrep». Det blir tolket som en refs av Iraks sjiamuslimske statsminister Nouri al-Maliki, skriver Los Angeles Times.

Les også:

Les også

«Ut med statsministeren!»

En liten gutt kysser et bilde av storayatollah Ali al-Sistani, sjiaenes åndelige leder. Al-Sistani har oppfordret irakske sjiamuslimer til å forsvare hellige byer mot sunnimuslimske ISIL. ALI JASIM

USA presser Maliki

Al-Sistani har en svært sterk posisjon blant sjiaer i hele verden. Han uttaler seg sjelden om politikk og har vært en stemme for moderasjon i Irak. Det vakte dermed oppsikt da han i forrige uke ba sjiaer i Irak ta opp våpen mot den sunnimuslimske gruppen ISIL.

Siden den gang har han imidlertid kommet med flere forsonende uttalelser og advart mot krig mellom Iraks sunnier og sjiaer. Fredag presiserte han at han ønsket at alle irakere, uavhengig av religion, bør ta opp våpen mot opprørerne.

Statsminister Nouri al-Maliki er på sin side forhatt av sunnimuslimene i landet. Marginalisering av sunnigrupper i nordvest har vært en viktig årsak til at ISIL har kunnet mobilisere støtte blant lokale militser.

President Barack Obama har sagt han vil sende 300 militære rådgivere til Irak for å støtte Malikis regjering. Samtidig har USA gitt klar beskjed om at al-Maliki må gi bort makt til sunni— og kurdiske grupper.

Har bedre våpen og er bedre trent

Iraks regjering har selv bedt USA om hjelp til å bekjempe ISIL. Opprørerne har de siste ukene rykket raskt frem, og har tatt flere viktige byer i Irak.

Ifølge flere politikere og diplomater BBC har snakket med virker også ISIL-styrkene bedre trent, mer erfarne og de har bedre våpen og utstyr enn den irakiske hæren.

Den irakiske hæren gikk for to uker siden tom for amerikanske Hellfire-raketter, men har uansett kun to Cessna-fly som er i stand til å avfyre rakettene. Dette skal være en av grunnene til at utenriksminister Hoshyar Zabari onsdag gikk ut og ba USA gjennomføre luftangrep mot opprørerne.

Tok nye byer lørdag

Lørdag skal ISIL ha tatt kontrollen over fire nye byer i Irak.

En kilde sier til CNN at byene Rawa, Ana, Husaybah og Al-Qaim i den vestlige provinsen Anbar nå er under opprørernes kontroll.

Al-Qaim ligger på grensen mot Syria, og regnes som en strategisk svært viktig by. Minst 11 irakiske soldater skal ha blitt drept og mer enn 21 skal ha blitt skadet etter at opprørerne angrep Al-Qaim fredag. Minst 20 opprørere skal også ha blitt drept i kampene.

De fire byene ligger langs en motorvei fra Syria til Bagdad, noe som øker sannsynligheten for at et angrep på den irakiske hovedstaden er nært forestående. Husybah ligger hun 100 kilometer utenfor Bagdad. Ifølge CNN skal opprørere fra Syria være i stand til å nå utkanten av Bagdad på kun fire timer.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Irak

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Da IS dannet sin stat, trodde de at livet skulle bli bedre. Men ingen folkegruppe har lidd mer.

 2. VERDEN

  IS er i ferd med å miste sin stat. Her er grunnen til at de kan bli like farlige uten.

 3. LEDER

  Aftenposten mener: Mosul har falt, men også fremtiden blir vanskelig for Irak

 4. VERDEN

  Iraks ekspresident Talabani er død

 5. LEDER

  Aftenposten mener: Glem ikke folket i Bagdad

 6. VERDEN

  Uroen fortsetter og dødstallene stiger i Irak