Verden

USA sender 300 militære til Irak

 • Jonas Sætre

Barack Obama under torsdagens pressekonferanse. Foto: Pablo Martinez Monsivais

 • Vi vil være forberedt på å ta militære steg hvis og når situasjonen på bakken krever det av oss, sier Barack Obama.

Den amerikanske presidenten sa på en pressekonferanse torsdag kveld at USA vil sende opp til 300 amerikanske såkalte militærrådgivere for å bistå Iraks regjering med å slå tilbake mot opprørsgruppen ISIL. (se faktaboks til høyre i saken)

— Vi skal ikke sende amerikanske soldater, men hjelpe det irakiske militæret.

Obama bekreftet videre at de er klare til å vise makt dersom situasjonen krever det. Men presidenten avviser at amerikanske bakkestyrker skal tilbake på den amerikanske slagmarken.

- Vi vil være forberedt på å ta militære steg hvis og når situasjonen på bakken krever det av oss, sier Barack Obama. Til sjuende og sist er dette et problem som må løses av irakerne, sa Obama.

Les også:

Les også

Hevder Obama ikke vil be om angrepstillatelse

Les også:

Les også

Ber USA bombe, men USA nøler

— Irak må bestemme

I tillegg sa den amerikanske presidenten at USA de siste dagene har drevet omfattende overvåking og etterretning i Irak for å få et bedre inntrykk av den spente situasjonen.

Ved spørsmål om USA fortsatt har tiltro til Iraks kontroversielle statsminister, svarte Obama at det var noe han ikke ville legge seg opp i.

- Det er ikke vår jobb å velge Iraks leder. Det vi hele tiden har jobbet for er irakernes mulighet til å velge sin egen leder. Men det er ingen hemmelighet at det nå er dyp uenighet mellom de ulike befolkningsgruppene i Irak.

Regjeringen i Irak ba i går kveld USA om en militær inngripen for å slå tilbake mot de sunnimuslimske opprørerne i ISIL, som de siste ukene har tatt kontroll over flere viktige byer i landet.

— Irak har, med utgangspunkt i sikkerhetsavtalen mellom de to landene, offisielt bedt Washington om hjelp til å gjennomføre luftangrep mot terrorgrupper, sa utenriksminister Hoshyar Zebari, ifølge TV-stasjonen Al Arabiya.

Irak har også bedt USA om å gå til luftangrep mot opprørerne i Nord-Irak, men det er lite trolig at amerikanerne vil gå med på dette.

Den republikanske senatoren Mitch McConnell hevder at Obama ikke vil be Kongressen om ny tillatelse før et nytt eventuelt angrep i Irak. Dette har skapt debatt i USA de siste dagene. Det hvite hus, på sin side, hevder at Obama ikke har utelukket muligheten for å be Kongressen om å stemme over en ny aksjon.

Les mer om

 1. Den islamske staten (IS)
 2. Irak

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Norske soldater skal slåss mot IS i minst ett år til

 2. VERDEN

  Tyrkiske kampfly angriper mål i Mosul

 3. VERDEN

  Zeid (12) og Hodayfa (11) savner familien. Tusenvis av døde kan ligge begravet i ruinene etter koalisjonens kamp mot IS

 4. VERDEN

  IS er i ferd med å miste sin stat. Her er grunnen til at de kan bli like farlige uten.

 5. VERDEN

  Kraftig økning i amerikanske luftangrep i Irak og Syria under Trump

 6. VERDEN

  Dette er vestens strategi for å knuse IS på hjemmebane