11. september 2001 kapret terrorister tilknyttet Al-Qaida fire fly i USA. Tre av disse ble brukt til å angripe Pentagon og de 110 etasjer høye tvillingtårnene i World Trade Center, mens det siste styrtet i Pennsylvania etter at passasjerer og mannskap forsøkte å få kontroll over flyet.

2996 mennesker ble drept og over 6000 skadet. Angrepene utløste USAs «krig mot terror» som blant annet førte til en langvarig NATO-operasjon i Afghanistan, der amerikanske myndigheter mistenkte at Al-Qaida-leder Osama Bin Laden befant seg. Denne konflikten alene har ført til titusenvis av døde.

Osama Bin Laden ble drept av amerikanske spesialstyrker i mai 2011.

Overvåkingsbilder fra sikkerhetskontrollen på Portland International Jetport viser kaprerne Mohamed Atta og Abdulaziz Alomari. Atta satt bak spakene og styrte American Airlines Flight 11 inn i nordtårnet i World Trade Center.
PORTLAND POLICE DEPT
USA våknet opp til disse TV-bildene: Et passasjerfly hadde truffet nordtårnet i World Trade Center klokke 08.46 lokal tid.
REUTERS TV
En flymotor ligger på gaten på Manhattan, etter å ha falt fra treffstedet på bygningen 300 meter høyere oppe.
LUCIAN MIHAESTEANU / ASSOCIATED PRESS
16 minutter senere, klokken 09.03, kunne TV-seere i hele verden se hvordan et nytt kapret passasjerfly siktet seg inn mot sørtårnet i komplekset. 65 mennesker befant seg ombord i Boing 767-maskinen.
SEAN ADAIR
Flyet var lastet med 38.000 liter flydrivstoff da det traff sørtårnet mellom 77. og 85. etasje i en hastighet på rundt 950 kilometer i timen. Sammenstøtet førte til en enorm ildkule og påfølgende brann.
CHAO SOI CHEONG / TT NYHETSBYRÅN
Tusenvis av sjokkerte newyorkere ble vitne til det som skjedde på sørspissen av Manhattan.
MARTY LEDERHANDLER / AP
USAs president George Bush var på besøk på en skole i Florida da statssjef Andrew Card bøyde seg ned for å fortelle hva som hadde skjedd. «Et nytt fly har truffet det andre tårnet. Amerika er under angrep».
DOUG MILLS / AP
Brannene i tårnene var synlige fra store deler av New York.
MARTY LEDERHANDLER
Mens brannene raste i etasjene over dem, klarte tusenvis av mennesker å ta seg ut av tvillingtårene.
JOHN LABRIOLA / JOHN LABRIOLA
I nordtårnet var samtlige tre trappeoppganger blitt ødelagt av sammenstøtet. Over 91. etasje satt 1400 mennesker fanget. Mange knuste vinduer i et forsøk på å slippe unna den enorme røykutviklingen, og nødsentralene fikk hundrevis av samtaler fra folk som satt fast i de øverste etasjene.
Amy Sancetta / AP
189 mennesker ble drept da American Airlines Flight 77 traff Pentagon.
DAN LOPEZ / THE DAILY PROGRESS
New York-brannvesenets prest Mychal Judge ble truffet da det første tårnet raste sammen. Han ble det første bekreftede dødsofferet 11. september.
SHANNON STAPLETON / X01249
United Airlines 93 ble også kapret, men da passasjerene ombord via telefon med venner og familie forsto hva som hadde skjedd i New York og Pentagon, tok de opp kampen med kaprerene. Under forsøket på å få kontroll i cockpit styrtet flyet i en åker i Pennsylvania. Alle de 44 ombord ble drept.
David Lloyd
USAs president (med ryggen til) følger med på TV-sendingen fra skolen i Sarasota i Florida.
ERIC DRAPER / The White House
Den voldsomme varmen fra brannene førte til at styrken i stålkonstruksjonen som holdt tårnene opp ble kraftig svekket. Etter 56 minutter raste sørtårnet sammen.
GULNARA SAMOILOVA / AP
I tårnet og på bakken rundt befant det seg hundrevis av mennesker som døde momentant. Dette bildet viser fasadeelementer fra bygningen treffe Mariott-hotellet like under.
Richard Drew / AP
Kollapsen førte til en enorm sky av pulveriserte betong- og glassfragmenter.
SUZANNE PLUNKETT / AP
All trafikk til og fra Manhattan ble stanset under angrepene, og folk måtte ta seg frem til fots.
Daniel Shanken / AP
Nordtårnet fotografert kort tid før også det kollapset. Alle de over 1400 menneskene som befant seg i de øverste etasjene ble drept.
Richard Drew / AP
På gateplan slet folk med å puste og finne frem i den enorme støvskyen.
Amy Sancetta / AP
Restene av det 22-etasjers Marriott-hotellet i World Trade Center-komplekset etter at tårnene ved siden av det hadde kollapset. 14 mennesker som befant seg inne i hotellet overlevde.
SHAWN BALDWIN / AP
Etter angrepene dukket det opp et enormt antall savnet-plakater, der pårørende ba om informasjon om sine kjære.
Jeff Christensen
Søndre deler av Manhattan var dekket av aske og vann fra ødelagte vannrør etter kollapsen.
BOUDICON ONE / AP
Redningsarbeidere brukte mye tid på å gjennomsøke noen av de mer inntaktene deler av World Trade Center etter kollapsen. Her er er et søketeam inne i kjøpesenteret. Klokken over døren har stanset på tidspunktet for sørtårnets kollaps.
POOL
En redningsarbeider sover i en av World Trade Centers skadede nabobygninger.
CAROL GUZY / THE WASHINGTON POST
Det var et enormt lete- og opprydningsarbeid som måtte gjennomføres etter angrepene i New York. Fremdeles er det over 1100 levninger som ikke er identisiert.
Ron Frehm / AP
Dette bildet viser World Trade Center-området slik det så ut 17. september 2001. De to tvillingtårnene sto omtrent midt i bildet.
NYC OFFICE OF EMERGENCY MANAGEME