Verden

Republikanere mener Trump forsøker å kneble pressen

USAs president Donald Trump blir av fremstående republikanere anklaget for å være autoritær og for å forsøke å kneble pressen ved å dele ut «Fake News Awards».

USAs president Donald Trump.

Trumps bruk av begrepet «falske nyheter» har oppmuntret autoritære ledere verden rundt, som nå rutinemessig avviser kritikk som «falske nyheter», uttaler de republikanske senatorene Jeff Flake og John McCain fra Arizona.

Flake sa onsdag at han, som republikaner, skammer seg over Trump. Politikere i begge partiene må slå tilbake mot Trumps angrep, uttalte Flake.

– Vi kan ikke lenger tillate angrep mot sannheten mens vi tier stille. Vi kan ikke lenger lukke øynene eller holde oss for ørene for å beskytte oss mot slike angrep på våre institusjoner, sa Flake i en tale i Senatet.

Flake mener Trumps bruk av begrepet «folkefiende», som også ble benyttet av den sovjetiske diktatoren Josef Stalin for å beskrive sine fiender, er skremmende.

Flake, som er en kjent Trump-kritiker og har kunngjort at han ikke stiller til gjenvalg senere i år, kaller Trumps gjentatte angrep på mediene «motbydelig».

New York Times topper listen

Trump kunngjorde listen på Twitter, og lenket til prisoversikten på det republikanske partiets nettsted onsdag. Nettsiden lå nede etter kunngjøringen, trolig på grunn av stor pågang.

The New York Times topper listen over nyhetssaker presidenten mener er falske. De neste på listen er ABC News og CNN.

I faktaboksen under kan du lese om alle 11.kandidatene, og begrunnelsen for hvorfor Trump mener de fortjener en topplassering på listene:

– Gode nyheter

På listen ligger også saken om at Trump ga for mye mat til noen fisker da han besøkte Japans statsminister Shinzo Abe (6. plass), saken om at Polens førstedame Agata Kornhauser-Duda ikke håndhilste på ham (8. plass) og saken om at han fjernet en byste av Martin Luther King Jr. fra det ovale kontor (4. plass).

Selv om den amerikanske presidenten er lei av det han mener er falsk dekning av ham i mediene, benytter han også anledningen til å komme med noen godord:

– Til tross for en del korrupt og uærlig mediedekning er det mange fantastiske reportere som jeg respekterer, og masse GODE NYHETER som det amerikanske folket kan være stolte av, skrev Trump på Twitter like etter annonseringen av prisen.

Despite some very corrupt and dishonest media coverage, there are many great reporters I respect and lots of GOOD N… https://t.co/XtmYEpRDAu

– Mest korrupte

Det var forrige uke Trump annonserte at han ville dele ut «årets mest uærlige og korrupte mediepriser».

– Prisene for falske nyheter, som går til de mest korrupte og partiske «mainstream» mediene, vil bli utdelt til taperne onsdag 17. januar. Interessen og viktigheten av disse prisene er mye større enn noen kunne ha forventet, skrev presidenten på Twitter.

Over 45 minutter etter annonseringen natt til torsdag norsk tid, var det fortsatt ikke mulig å komme inn på nettsiden Trump lenket til.

– Nettsiden er midlertidig nede. Vi jobber med å få den opp igjen. Vennligst prøv igjen senere, står det på nettsiden, som er en underside til Det republikanske partiets hjemmeside.

Les mer om

  1. Amerikansk politikk