Fortvilet Frode Berg gråt i retten i Russland

MOSKVA (Aftenposten): En sterkt preget Frode Berg fikk tirsdag beskjed om at han fortsatt må sitte innsperret i russisk fengsel – på ubestemt tid.

  • Per Anders Johansen

– Forstår du avgjørelsen? spurte den russiske dommeren.

– Ja, sa Frode Berg og gråt.

Det var en dypt fortvilet og preget nordmann som i dag møtte i retten i Moskva. Da avgjørelsen var opplest, forsøkte han å si noe inne fra buret hvor han var sperret inne under rettsmøtet.

– De anklager meg for noe jeg ikke har gjort, sa den 62 år gamle norske pensjonisten.

Da var en av to vaktene raskt ute. Han pekte fingeren mot nordmannen.

– Det er ikke lov å snakke, sa vakten morskt.

Berg løftet begge hendene fortvilet, før han tok et skritt tilbake i buret.

Da Frode Berg prøvde å si til de få som hadde møtt frem i rettssalen at han er uskyldig ble han raskt stoppet av vaktene.

Må fortsatt sitte i fengsel

Den russiske sikkerhetstjenesten FSB mistenker den tidligere grenseinspektøren Frode Berg for spionasje.

Likevel har ikke FSB gjennomført et eneste avhør med den spionmistenkte nordmannen siden 26. desember. Berg ble pågrepet utenfor hotell Metropol i Moskva 5. desember i fjor.

Siden den gang har han sittet innesperret og isolert i FSB-fengselet Lefortovo av hensyn til etterforskningen. Anonyme kilder i russiske medier anklager Berg for å medvirke til spionasje mot den russiske marinen.

Tirsdag avgjorde den høyere domstolen i Moskva anken på fengslingen.

Det var dårlig nytt for Berg.

– De anklager meg for noe jeg ikke har gjort, sa Berg. Da fikk han raskt en pekefinger fra den russiske vakten: - Du har ikke lov til å snakke her, sa vakten morskt.

Redd og fortvilet i FSBs klør

– Det er lett å forstå at Frode Berg gråt. Han er i en forferdelig situasjon, hvor han ikke får snakke med familien. Dette er en naturlig reaksjon når han forstår at dette ikke tar slutt med det første, sier Bergs russiske advokat Ilja Novikov.

Novikov har fått munnkurv av retten, og får ikke si noe om hvilke argumenter FSB eller dommeren hadde for å opprettholde fengslingen.

Døren til rettssalen ble åpnet etter at rettsmøtet hadde pågått i over halvannen time.

Berg selv satt sperret inne i et bur midt i salen med en vakt på hver side. Ved siden av seg hadde han en bunke med håndskrevne notater.

Han var tydelig preget og engstelig.

I salen var også en FSB-etterforsker og en representant for den russiske statsadvokaten.

Både før og etter at dommeren leste opp sin avgjørelse, tok Berg hendene for ansiktet og gråt.

En fortvilet og gråtende Frode Berg i buret i rettssal 238 i Moskva domstol. Til venstre hans russiske advokat Ilja Novikov, som forgjeves forsøkte å få Berg sluppet fri i Moskva mot kausjon. Det ble blankt avvist av domstolen, som nesten alltid gjør som FSB sier i spionanklager.

Tilbød kausjon på 5 millioner rubler

Bergs forsvarer tilbød å betale kausjon på 5 millioner rubler – 700.000 kroner – for at nordmannen skulle bli overført til for eksempel husarrest i et hotell i Moskva.

Forholdene i Lefortovo er meget tøffe sammenlignet med norske fengsler.

– For en 62 år gammel mann som Frode Berg kan et halvt år under slike fengselsforhold være meget alvorlig, sa Novikov.

Dette ble også avvist av den mannlige dommeren, som forsvant raskt ut etter å ha lest opp avgjørelsen.

Utenfor sto folk i kø. I samme rettssal var det i løpet av tirsdagen 36 andre saker.

Det er ofte foto- og videoforbud i lukkede russiske rettssaker. Men tirsdag gjorde retten et unntak og lot Aftenposten og NRK ta bilder i noen få sekunder bare med mobiltelefon.

Frode Berg løfter hendene i buret etter å ha fått en irettesettelse av vakten i rettssal 238 i Moskva domstol. Det eneste Berg sa var at han var uskyldig, men da ble han raskt irettesatt.

Krever Berg fengslet i ytterligere to måneder

Ifølge Bergs russiske advokat krever FSB at nordmannen fengsles i ytterligere to måneder til 5. april.

Dette vil bli avgjort tirsdag eller onsdag i neste uke i distriktsdomstolen Lefortovo.

– Etterforskningen i spionsaker varer ofte i ett år, men jeg håper det vil gå raskere denne gang, sier Novikov.

Aftenposten har tidligere skrevet at Berg ble pågrepet uten noen som helst hemmelige dokumenter og ikke traff noen mistenkte personer i Moskva.

Akkurat her mellom hotellet Metropol og Teaterplassen i Moskva ble Frode Berg pågrepet av FSB-folk ettermiddagen 5. desember. Berg selv har sagt at han var på vei til postkontor for å sende 3000 euro til en russisk kvinne for to bekjente i Norge. Pengene skulle til en russisk statsborger som het Natalja, og adressen hadde Berg fått fra de to nordmennene.

Behandles i korrupt rettssystem 99,67 prosent blir dømt

Svært få var tilstede under rettsmøtet.

Med unntak av Aftenposten, NRK og to russiske personer, var ingen tilstede. Heller ikke folk fra den norske ambassaden i Moskva hadde møtt opp. Norske myndigheter har så langt vært svært forsiktige med å si noe som helst som kan tolkes som innblanding.

Berg og hans advokat har en annen strategi.

– Den beste støtten for Berg er mest mulig oppmerksomhet om hans sak, sier Novikov.

Det lukkede rettsmøtet i den øverste domstolen i Moskva illustrerer også hvordan det russiske rettsvesenet fungerer.

  • Selv om Berg fortsatt har status som mistenkt, behandles han nærmest som en kriminell og vises frem for dommeren innestengt i et bur. Dette er vanlig prosedyre i Russland.
  • Om lag 99,67 prosent av alle straffesaker ender med fellende dom.
  • Den kraftig overarbeidede bydomstolen i Moskva er en av Europas største domstoler og behandler i snitt 72.000 saker hvert år.
  • Det siste året har domstol- og påtalemyndighetene i Moskva vært rammet av flere store korrupsjonsskandaler.
Bildet viser flere av de 27 dommerne ved Moskvas bydomstol, som er en av de største domstolene i Europa med over 70.000 domsavgjørelser hvert år. Det er sjelden at dommerne kommer til en annen avgjørelse enn påtalemyndigheten.

Vil ikke si hvem mystiske Natalja er

Frode Berg og hans advokater ønsker fortsatt ikke å opplyse navnene på de to norske statsborgerne som i Oslo ba ham ta med 3000 euro til Moskva.

Ifølge Berg var en av dem en nær bekjent, som ba ham ta med pengene til Moskva og sende dem i en konvolutt fra et postkontor til en russisk kvinne som heter «Natalja».

Berg har sagt at han ikke husker nøyaktig etternavnet.