Verden

Disse ti ble drept av Myanmars sikkerhetsstyrker. Nå sitter to journalister fengslet fordi de ville fortelle historien deres.

Journalistene fra nyhetsbyrået Reuters risikerer 14 års fengsel for å ha avslørt massakren av rohingyaer i Myanmar.

Da myanmarske soldater kom til landsbyen Inn Din, plukket de ut ti lokale menn som skulle delta på et «møte». Like etterpå ble alle ti henrettet.
  • Kristoffer Rønneberg
    Kristoffer Rønneberg
    Journalist

Fem fiskere. To butikkeiere. To unge studenter. Og én islamsk lærd.

De ti rohingyaene ble henrettet og dumpet i en massegrav 2. september etter at myanmarske regjeringssoldater kom til landsbyen deres og brente ned husene deres.

Fem måneder senere sitter familiene deres i en flyktningleir i Bangladesh. Landsbyen de rømte fra, Inn Din, er tømt for rohingyaer.

Samtidig sitter to lokale journalister fra nyhetsbyrået Reuters, Wa Lone og Kyaw Soe Oo, i politiets varetekt, siktet for å ha brutt Myanmars spionlover. Reporterne ble arrestert da de jobbet med å avsløre massedrapet.

  • Les reportasjen: I rohingya-leirene i Bangladesh stiller alle det samme spørsmålet: Hvor ble det av mennene?

Bilder dokumenterer massedrapet

Nå har Reuters publisert saken de jobbet med. Det er en detaljert fortelling om hva som skjedde da soldatene kom til Inn Din – et eksempel på den massive militærkampanjen som førte til at 690.000 rohingyaer måtte flykte til nabolandet.

To av mennene ble drept med sverd av buddhistiske landsbybeboere i Inn Din, ifølge Reuters. Resten ble skutt av myanmarske soldater før alle ti ble dumpet i en massegrav.

Kilder i det myanmarske forsvaret bekrefter overfor Reuters at de ti landsbybeboerne ble drept.

En av de to fengslede Reuters-journalistene, Wa Lone, ble fotografert på vei inn til en rettshøring 6. februar.

Massakren er godt dokumentert. Reuters har publisert fotografier som viser hvordan de ti rohingya-mennene først sitter fastbundet på rekke. Andre bilder viser de samme ti mennene i en massegrav etter at de ble drept.

Og i en serie bilder tatt av en av de fengslede Reuters-journalistene, tatt i landsbyen flere måneder etter massakren, kan man se rester av skjeletter og klær på stedet der de ti skal ha blitt begravet.

Brente ned alle rohingya-boligene

Rundt 80 myanmarske soldater kom til Inn Din 27. august i fjor, to dager etter at en rohingya-opprørsgruppe hadde gått til angrep på 30 politiutposter og en militær base.

I landsbyen bodde både rohingyaer, som hovedsakelig er muslimske, og buddhistiske innbyggere. Soldatene skal ha fortalt de buddhistiske landsbybeboerne at de var der for å beskytte dem.

En av de fengslede Reuters-journalistene fant det som antas å være levningene etter de ti drepte landsbybeboerne i Inn Din.

Noen dager senere hadde soldatene, med lokal hjelp, ha brent ned hvert eneste hus som tilhørte rohingya-innbyggerne i landsbyen. Satellittbilder bekrefter at den buddhistiske delen av Inn Din står uberørt mens resten av landsbyen er utslettet.

– Hvis de har et sted å bo og hvis de har mat å spise, kan de utføre flere angrep. Derfor brente vi ned husene deres, mest av alt av sikkerhetshensyn, sier en kilde i sikkerhetspolitiet, som deltok i raidet, til Reuters.

Rohingya-innbyggerne flyktet til et område utenfor landsbyen, men vendte tilbake i håp om å finne mat.

Og det var da de ti mennene ble plukket ut av folkemengden.

– Vi hørte at de ønsket at mennene skulle delta på et møte. Soldatene ba resten av oss om å holde oss ved stranden, sier Rehana Khatun (22)

Hun var gift med Nur Mohammed, en av de ti mennene som ble drept.

Lover å straffe soldater og politifolk

Det massive angrepet mot sivile rohingyaer utløste fjorårets største flyktningkrise. Rundt 350 landsbyer ble ødelagt, ifølge Human Rights Watch. FNs generalsekretær omtaler militæroperasjonen som «etnisk rensing», og på bakkenivå i flyktningleirene i Bangladesh snakker hjelpeorganisasjoner åpent om at det er skjedd et folkemord.

Hvor mange rohingyaer som ble drept, er foreløpig umulig å si. Myndighetene i Myanmar har avstengt mesteparten av Rakhine-delstaten, der rohingyaene holdt til, for utenlandske observatører og journalister.

Aung San Suu Kyi, den øverste politiske lederen i Myanmar, er blitt kraftig kritisert for håndteringen av rohingyakrisen.

Men den massive internasjonale oppmerksomheten rundt de fengslede Reuters-journalistene har gitt resultater. Søndag kunngjorde Myanmars myndigheter at syv soldater, tre politifolk og seks landsbybeboere vil bli straffet for massakren i Inn Din.

Straffereaksjonen skyldes ikke Reuters-avsløringen om massakren men en intern etterforskning, sier Zaw Htay, en talsmann for myndighetene.

Storbritannias utenriksminister, Boris Johnson, satt søndag i møte med Myanmars fremste politiske leder, Aung San Suu Kyi. Før møtet lovet Johnson å ta opp spørsmålet om de to fengslede Reuters-journalistene.

Les mer om

  1. Rohingya
  2. Myanmar
  3. Aung San Suu Kyi