Kate og William kom til norsk vintereventyr – hilste på hundrevis i Slottsparken

Det britiske hertugparet tok seg god tid til å hilse på begeistrede osloborgere som var møtt frem i Slottsparken torsdag ettermiddag.

Hertuginne Kate stoppet opp, håndhilste og snakket med mange av dem som var møtt frem i Slottsparken.

– Hvor kommer du fra? Hva jobber du med? Prins William og kona, hertuginne Kate, skulle bare gå en liten sløyfe inn i Ingrid Alexandras skulpturpark i Slottsparken, men sprengte tidsskjemaet.

De tok seg begge god tid til å snakke med dem som var møtt frem.

– Så søt hun er. Hvor gammel er hun? Jeg hadde helt glemt hvor små de er i den alderen, sa Kate til Martin Hag Høgseth (25), som sto i fremste rekke med datteren Mia (3 måneder).

Det er første gang det norske kronprinsparet møter det britiske hertugparet i offisiell sammenheng. Det er ikke kjent om de har møttes privat tidligere.

– Så varme hender du har, kommenterte prins William da han håndhilste på Maria Backer (18), som hadde tatt turen til Slottsparken sammen med klassekamerater.

For det var relativt kjølig utenfor slottet torsdag ettermiddag og den britiske prinsen gikk barhodet.

– Jeg elsker at det er så mye snø her. Jeg gleder meg til å se skibakken i morgen, sa hertuginne Kate til noen av de fremmøtte.

– Norge er nydelig, sa hun.

Hertuginne Kate og kronprins Haakon
Prinsesse Ingrid Alexandra guidet gjestene rundt skulpturene.
Hertuginne Kate kom bort til Morten Hag Høgness og datteren Mia (3 md.)
Tiril Siljeholt (27), Andrea Søgaard (26) og Susanne Olsen (26) er alle ihuga rojale fans og var svært begeistret over at de fikk et prat med prinseparet.

– Jeg har på følelsen av at dere går i ring her, spøkte prins William mens folk løp langs gjerdet som skilte dem og de kongelige.

Nordmennene som hadde stilt seg langs gjerde i snøen for å møte de britiske høyhetene, så ut til å være fornøyd med utbyttet.

– Jeg var overrasket over hvor nært vi kom dem. Jeg snakket med William og spurte om han ville bli med og gå på ski i Tryvann. Men han sa at kona var gravid, så det passet dårlig, forteller Marit Dugstad (27).

Både dronning Sonja, prinsesse Ingrid Alexandra og det norske kronprinsparet fulgte det britiske paret, men måtte finne seg i å komme litt i skyggen av britene. Men etter hvert tok prinsesse Ingrid over og guidet gjestene gjennom parken.

Marit Malm og barnebarnet Sara (6) var ute i god tid før de kongelige kom. – De leker jo prinser og prinsesser hele tiden og har på små kroner, så jeg tenkte de ville se dette, sier Malm. Barnebarnet har ingen favoritter blant de britiske og norske kongelige, men på lekerommet er Rapunzel nummer 1.
Regnbuen er en av installasjonene i Ingrid Alexandras skulpturpark.

Winter Wonderland

Det britiske hertugparet landet i et helhvitt landskap da de kom til Gardermoen militære flyplass torsdag formiddag. Det var ingen tvil om hva som var det store samtaleemnet blant de britiske journalistene i prinseparets reisefølge: «Winter wonderland», «Frost», «se på de store snøfnuggene!»

Torsdag formiddag falt det mye snø i Oslo-området, og flyplassområdet var fullstendig innhyllet i snø.

Norges kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit møtte prins William og hertuginne Kate på Gardermoen.

Der ble hertugen og hertuginnen av Cambridge, som er deres offisielle titler, møtt av det norske kronprinsparet. Dette er deres første besøk i Norge og så vidt den britiske ambassaden kjenner til, er det første gang parene møtes.

Prins William og hertuginne Kate sammen med Mesh-grunnlegger Anders Mjåset, Innovasjon Norge-sjef Pål Mjåset og sjakkspiller Magnus Carlsen i gründerselskapet Play Magnus.

Torsdag ettermiddag møtte prins William og Kate norske gründere på Mesh i Oslo. Der fikk de blant annet møte sjakk-spiller Magnus Carlson hos Play Magnus, en av flere gründere som fikk snakke med de kongelige.

Kvelden avsluttes med middag på slottet med blant annet statsministeren og andre regjeringsmedlemmer.

De britiske gjestene ble tatt varmt imot av den norske kongefamilien på Slottet.