Verden

Nå begynner opprydningen etter Irma

Prisen for å reparere skadene etter orkanene Harvey og Irma kan komme opp i 2300 milliarder kroner, mener ekspert.

Kelly McClenthen må vade gjennom gatene i nabolaget sitt for å komme seg frem etter Irmas herjinger.
  • Kristoffer Rønneberg
    Kristoffer Rønneberg
    Aftenpostens korrespondent i USA

Takstein, grener og hagepryd suste gjennom luften som prosjektiler mens Kelly McClenthen betraktet stormen fra et relativt trygt tilholdssted inne i stuen sin.

Som en av beboerne i Bonita Springs på Floridas vestkyst var hun ikke i utgangspunktet blant dem som skulle merke de verste vindkastene i en av de største orkanene Florida noen gang har sett.

Men da Irma endret kurs natt til lørdag og flyttet seg vestover – og dermed lot Miamis innbyggere puste lettere enn de ellers ville gjort – var det folk som McClenthen som endte opp midt i stormen.

Orkanen Irma skapte store ødeleggelser på Cuba før den fortsatte videre mot Florida. I hovedstaden Havanna ble det store oversvømmelser.
  • Se oversiktsbildene: Slik ser Texas ut før og etter Harvey

Forlot Florida mandag kveld

– Det er mye som er skadet her, skrev hun på Facebook like etter at stormen hadde passert.

Irma var mandag kveld nedgradert til en tropisk storm da den krysset grensen fra Florida og inn i Georgia. Orkanen ble ikke den katastrofen mange hadde fryktet da Florida-guvernør Rick Scott beordret rundt seks millioner mennesker å evakuere delstaten.

Men en orkan med vindstyrke på over 200 kilometer i timen passerer ikke ubemerket. Foreløpig er fem personer meldt omkommet i Florida som følge av uværet, etter at den drepte minst 30 på sin ferd over Det karibiske hav.

5,8 millioner uten strøm i Florida

Og de materielle ødeleggelsene er enorme. Den totale prislappen for Irma og orkanen Harvey, som rammet Houston i Texas i slutten av august, kan komme opp i hele 290 milliarder dollar – rundt 2300 milliarder kroner – ifølge Joel Myers, som leder værnettstedet AccuWeather.

– Disse to katastrofene vil få en kostnad som tilsvarer 1,5 prosent av bruttonasjonalproduktet, noe som tilsvarer den naturlige veksten i økonomien fra midten av august til slutten av året, sier Myers i en pressemelding.

En synkende båt i marinaen i Palm Shores på Floridas vestkyst vitner om de mektige naturkreftene som herjet da orkanen Irma passerte området på søndag.

Mye av ødeleggelsene i begge orkanene skyldes oversvømmelser. Kelly McClenthen måtte mandag vade gjennom gaten hun bor i, for å komme seg frem.

Og selv om stormen har reist nordover, er det mange som fortsatt merker virkningene av orkanen på kroppen. Rundt 5,8 millioner mennesker var mandag kveld fortsatt uten strøm, noe som blant annet gjør det umulig å sette på luftkjølingsanlegget i et klima der gradestokken kryper opp mot 30 fuktige grader.

Mange vil måtte vente i flere uker på å få strømmen tilbake, sier en strømreparatør til nyhetsbyrået AP.

Store ødeleggelser på karibiske øyer

På Cuba er det også store ødeleggelser. Irmas bevegelse vestover gjorde at nordkysten av øystaten ble hardere rammet enn ventet. Foreløpig er minst ti personer meldt omkommet her, og tallene kan øke etter hvert som ny informasjon kommer inn.

På flere karibiske øyer, deriblant De britiske jomfruøyene, jobber hjelpemannskaper for å få fraktet mat og vann til innbyggerne etter Irma.

– Folk forteller meg at de er i desperat nød, sier BBC-korrespondent Laura Bicker på Twitter.

Les mer om

  1. Irma
  2. Vær
  3. Cuba