Verden

De russiske komikerne hevder de har rundlurt Stoltenberg. Men NATO-sjefen har en helt annen forklaring.

BRUSSEL (Aftenposten): NATO advarer om en kraftig økning i russisk propaganda og falske nyheter.

Det russiske nettstedet life.ru har lagt ut flere lydfiler som komikerne hevder er fra en samtale der Stoltenberg tror han snakker med Ukrainas president.
 • Øystein Kløvstad Langberg
  Øystein Kløvstad Langberg
  Europa-korrespondent

Fra det som skal være en «eksklusiv lydfil» kan leserne av nettstedet life.ru få høre opptak av en telefonsamtale der NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg tilsynelatende lures trill rundt av den russiske komikeren Aleksej Stoljarov, kjent som Lexus.

Ifølge artikkelen tror Stoltenberg at han snakker med Ukrainas president Petro Porosjenko, men i realiteten er det Lexus han har på røret.

– Våre amerikanske partnere har informert meg om at landet vårt kan oppnå medlemskap i NATO i løpet av to år. Stemmer det? spør stemmen som skal være Porosjenko på russisk.

– Jeg tror det er en misforståelse, svarer Stoltenberg på engelsk i opptaket.

– Opptaket er ikke ekte

Artikkelen med det eksklusive «kuppet» er delt nesten 500 ganger og har hatt over 32.000 lesere. Nettstedet har også laget en rekke andre saker om samtalen.

Det er imidlertid ett problem, ifølge NATO: Stoltenberg og Porosjenko snakker alltid engelsk sammen. Komikerne klarte aldri å få Stoltenberg på tråden. Hele opptaket er fabrikkert.

– Opptaket er ikke ekte. Vi vet at forsøk på å få til slike samtaler er blitt oppdaget av mine folk og medarbeidere, så den har ikke funnet sted, sier Stoltenberg.

Det russiske nettstedet har lagt ut en rekke saker om den påståtte samtalen de siste ukene.
 • Verdens rikeste mann gir bare «smuler» til barna. Nå ber han flere om å gjøre det samme.

– Lekket eller hacket

NATOs pressetalskvinne opplyser at de nylig fikk en e-post fra en person som hevdet å være fra kabinettet til Ukrainas president, men at den umiddelbart ble identifisert som å være falsk.

– Det er vanskelig å være helt sikker på hvor det kommer fra, men det ser ut som det er klipp fra en samtale jeg hadde med en helt annen statsleder i fjor høst. Vi vet ikke med sikkerhet hvordan det er kommet ut, men det kan enten være lekket eller hacket, sier Stoltenberg til Aftenposten.

Etter det Aftenposten erfarer skal det dreie seg om en samtale med presidenten i Kirgisistan fra november. I tillegg peker kilder i NATO på at det kan ha blitt brukt klipp fra pressekonferanser og TV-intervjuer.

Jens Stoltenberg har møtt Ukrainas president en rekke ganger, blant annet under toppmøtet i Warszawa i juli 2016.

I den påståtte samtalen snakker Stoltenberg om «Ukraina» hele tiden, og sier aldri ikke «dere» eller «du» selv om han, ifølge komikerne, tror han snakker med landets leder.

– Ukraina har gjort det klart at deres fokus nå er på reform og på hvordan Ukraina kan møte standardene som trengs for NATO-medlemskap. For øyeblikket har ikke Ukraina søkt om medlemskap, sier Stoltenberg i opptaket.

De russiske komikerne står imidlertid fast på at opptakene er ekte og at de lurte Stoltenberg og NATO, ifølge life.ru. De er kjente for sine mange pek, og sier blant annet at de sto bak telefonsamtalen der Elton John trodde han snakket med Putin i 2015.

Russisk propaganda

På NATO-hovedkvarteret i Brussel ser de imidlertid bare på hendelsen som den siste i en rekke eksempler på russisk propaganda og falske nyheter. Onsdag samles forsvarsministre fra alle alliansens 28 medlemmer. Forholdet til Russland blir et viktig tema.

– Falske nyheter er med på å undergrave tilliten til våre demokratiske institusjoner, og det er bra at det er blitt mer oppmerksomhet om det. Dette er som troll, når det kommer lys og oppmerksomhet på det, så sprekker de, sier Stoltenberg.

Alliansen mener å ha sett en kraftig økning i desinformasjonsforsøk siden annekteringen av Krim i 2014.

– Vi er opptatt av ikke å møte propaganda med propaganda, men med sannheten. Og jeg er helt sikker på at i lengden vil sannheten vinne over løgnen, sier Stoltenberg.

Distriktene stemmer frem velgeropprøret i Europa og USA. Nå slår storbyene tilbake.

Er du interessert i EU, NATO og utviklingen i vår egen verdensdel? Da kan du følge Europa-korrespondenten på Facebook og på Snapchat (brukernavn: olangberg).

Les mer om

 1. Propaganda
 2. Falske nyheter
 3. Jens Stoltenberg
 4. Russland
 5. Nato