Verden

Trump slipper kontroversiell eks-redaktør inn i sikkerhetspolitisk råd - Obamas tidligere sikkerhetsrådgiver kaller det «galskap»

Rådgiveren Steve Bannon får en plass rundt bordet når de mest sensitive spørsmålene skal diskuteres i Det nasjonale sikkerhetsrådet (NSC).

Steve Bannon regnes som hjernen bak de mest nasjonalistiske delene av Donald Trumps politikk. Han har bakgrunn som marineoffiser, fra investeringsbanken Goldman Sachs og som redaktør for nettstedet Breitbart.
  • Tarjei Kramviken

Bannon, som ikke hadde noen erfaring i det offentlige bortsett fra syv år som offiser i den amerikanske marinen, fremstår nå som administrasjonens kanskje mest innflytelsesrike rådgiver. Han har tittelen sjefstrateg og har tilsynelatende fått enorm innflytelse i Det hvite hus.

Nå får han også en plass i Det nasjonale sikkerhetsrådets viktigste fora, der det ellers bare er ministre, sikkerhetsrådgiveren og stabsjefen som sitter, (The Principals Committee), viser en presidentordre utstedt lørdag.

Bannon var, sammen med Steve Miller, blant annet hjernen bak president Donald Trumps presidentordre om å nekte innreise for statsborgere fra syv hovedsakelig muslimske land, ifølge CNN. Det var også de to som skrev Trumps innsettelsestale.

Steve bannon (t.v.) i samtale med stabssjef Reince Priebus og den like kontroversielle nasjonale sikkerhetsrådgiveren Michael T. Flynn. Flynn er svært islamkritisk og fikk under Obama sparken som sjef for den militære etterretningstjensten DIA.

Kaster ut forsvarssjefen

Sikkerhetsrådet har spilt ulike roller under forskjellige presidenter, og det er vanlig med endringer i sammensetningen når en ny president overtar.

Hovedfunksjonen til NSC er å koordinere sikkerhets-, forsvars- og utenrikspolitikken på tvers av ulike departementer, etater og tjenester.

Samtidig som Bannon får en plass, vil Trump derimot at sjefen for Den militære sjefsnemda (Chairman of the Joint Chiefs of Staff), USAs høyest rangerte offiser og det nærmeste landet kommer en forsvarssjef, bare skal delta i møtene når diskusjonene dreier seg om hans «ansvarsområder og ekspertise».

Det samme gjelder den koordinerende sjefen for landets mange etterretningstjenester (Director of National Intelligence).

  • «Han kalles politisk bombekaster, provokatør og nasjonalistsympatisør». I denne saken kan du lese en grundigere gjennomgang av Bannons bakgrunn.
General Joseph Dunford leder Den militære sjefsnemda, er USAs høyest rangerte offiser og formelt presidentens nærmeste rådgiver i militære spørsmål. Marinekorpsgeneralen mister nå sin faste plass i Det nasjonale sikkerhetsrådet. Her ønsker Dunford forsvarsminister James Mattis velkommen til Pentagon i forrige uke.

Spørsmål om liv og død

Trump returnerer dermed til organiseringen under George W. Bush. Men at sjefstrategen får plass, unngikk Bush med overlegg. Karl Rove, som hadde en lignende rolle da, fikk nemlig ikke delta, skriver ABC.

– Presidenten visste at signalet han ville sende til resten av administrasjonen, til offentligheten og spesielt til det militære, var at avgjørelser om liv og død for folk i uniform ikke vil bli besudlet av politiske hensyn, sa Bushs tidligere FN-ambassadør John Bolton i september i fjor.

Kraftig kritikk

Susan Rice, som var Obamas sikkerhetsrådgiver de siste fire årene og før det FN-ambassadør, er svært kritisk til omorganiseringen.

«Dette er galskap. Etter en uke med galskap. Hvem trenger vel militære råd eller etterretning for å utarbeide politikk om ISIL, Syria, Afghanistan [og Nord-Korea]», skriver hun sarkastisk på Twitter.

David Rothkopf, som er redaktør for magasinet Foreign Policy og har skrevet en anerkjent bok om sikkerhetsrådet, kaller også avgjørelsen «galskap».

«For dem som trodde regjeringsmakt ville moderer Trump – ser ut til at hans minst kvalifiserte, mest ekstreme rådgivere har overtaket», skriver han på Twitter.

«Nå har vi en nasjonal sikkerhetsrådgiver som er en islamofob og en rådgiver i sikkerhetsrådet som er en etnonasjonalist», skriver han, med henvisning til Bannon og sikkerhetsrådgiver Michael T. Flynn.

Rothkopf jobbet for Clinton-administrasjonen på 90-tallet, men har senere vært en hyppig kritiker av president Barack Obamas utenrikspolitikk.

Steve Bannon var i Det ovale kontor da Trump snakket med Russlands president Vladimir Putin lørdag.

Frontalangrep på pressen

Bannon har tidligere jobbet for investeringsbanken Goldman Sachs og var senere sjefredaktør for det ytterliggående nettstedet Breitbart, som Bannon selv omtalte som en plattform for «alt-right»-bevegelsen. Han ledet Trump-kampanjen i valgkampinnspurten.

I et intervjuet med The New York Times nylig kalte Bannon gjentatte ganger mediene som «opposisjonspartiet» til Trump-administrasjonen. Han sa også at mediene ble ydmyket av Trumps valgseier, skriver NTB.

– Mediene burde være flaue og ydmyket og holde munn og bare lytte en stund, sa Bannon.

– Mediene er opposisjonspartiet. De forstår ikke dette landet. De forstår fortsatt ikke hvorfor Trump er USAs president, fortsatte han.

Les mer om

  1. Donald Trump
  2. USA
  3. Amerikansk politikk