Verden

Amerikanske aviser: Trump-leiren herjes av maktkamp og kaos

Den kontroversielle presidentordren om innreiseforbud til USA fra syv muslimske land har avslørt en maktkamp mellom to leire i Det hvite hus.

Flere kritikere, som The New York Times, stiller spørsmål ved om Stephen Bannon er USAs virkelige president. Her er Donald Trumps sjefstrateg i Det ovale kontor sammen med Kellyanne Conway, en av Trumps nærmeste rådgivere.
  • Steinar Dyrnes
    Journalist

Spillet i kulissene har denne uken blitt brettet ut i amerikanske medier.

Leiren rundt populistiske Stephen Bannon, som sier at «Dick Cheney. Darth Vader. Satan. Det er makt», har foreløpig spilt tradisjonelle republikanere helt ut over sidelinjen i Det hvite hus.

Topprådgiverne skuler på hverandre

The Washington Post skriver at bråket rundt presidentordren avdekker «smertefulle splittelser innen Det republikanske partiet, og har gjort medlemmer av hans regjering engstelige og har fyrt opp mistenksomhet blant hans topprådgivere».

  • Presidentens makt i USA skal holdes i sjakk av loven. Nå tester Trump grensene.

Trumps fremste rådgivere i Det hvite hus er ifølge mediene som har dekket konflikten – litt forenklet – delt i to leire.

Den ene ledes av sjefstrateg og seniorrådgiver Stephen Bannon, en populist som kalles politisk bombekaster, provokatør og nasjonalistsympatisør. Selv sa han i et intervju med Hollywood Reporter i november at «mørket er godt» før han la til:

– Dick Cheney. Darth Vader. Satan. Det er makt.

Før Bannon ble Donald Trumps valgkampsjef i august, var han sjef for et nettsted som blant skriver kommentarer om at «prevensjon gjør kvinner uattraktive og gale».

Stabssjefen på vikende front

Den andre leiren, som består av mer tradisjonelle og konservative republikanere, ledes av stabssjef Reince Priebus. Han var leder av republikanernes partiapparat før Trump hentet ham til Det hvite hus.

Selv om Bannon mangler politisk erfaring, synes amerikanske medier samstemt i at det er han som har fått størst innflytelse av de to. De siste dagene har de skrevet en rekke artikler om makten som Bannon har tilrevet seg.

På dette bildet natt til onsdag norsk tid er det god stemning mellom de to politiske rivalene Stephen Bannon og Reince Priebus.

Blant annet hadde Bannon og han som omtales som hans høyre hånd, seniorrådgiver Stephen Miller (30), en sentral rolle i utformingen av innreiseforbudet.

Radarparet Bannon og Miller skrev dessuten, ifølge nettstedet Politico, den kontroversielle innsettelsestalen til Trump. Politico skriver også at duoen har kranglet med flere andre republikanere og ansatte i Det hvite hus, som beskylder dem for å holde tilbake informasjon.

Under valgkampen gjorde Miller seg blant annet bemerket med å introdusere Trump på folkemøter, som på videoen under viser.

«Maktkampen synes å ha gjort spesielt Priebus mistenksom til motivene til sine kolleger, spesielt siden Bannon hevder sin innflytelse», skriver The Washington Post med henvisning til flere kilder med kjennskap til situasjonen.

Politico skriver at Bannon stiller Priebus i skyggen, mens Foreign Policy skriver at Bannon har «tatt kontroll både over politikk og prosess på nasjonal sikkerhet».

Gjør narr av «livløs» Priebus

Den konservative The New York Times-kommentatoren David Brooks skriver at Bannon og hans folk, som han kaller Bannonister, «fullstendig knuser» ordinære republikanere. Han skriver også at «om Reince Priebus har puls, så er ikke det synlig eksternt».

Stephen Bannon og Stephen Miller (t.h.) fremstilles nærmest som den nye superduoen i Det hvite hus. Dermed skvises Reince Priebus (midten).

Innflytelse også over utenrikspolitikken

I helgen ble det klart at Bannon får fast plass også i Det nasjonale sikkerhetsrådet (NSC) og i NSCs viktige underkomité Principals Committee, der også blant andre utenriksministeren og forsvarsministeren sitter. Han får dermed plass rundt et bord der politiske strateger og rådgivere knapt har vært velkommen tidligere, i hvert fall ikke med fast plass.

Det er et tydelig signal om at Bannon også har Trumps øre i utenriks- og sikkerhetspolitikken. Tidligere holdt blant andre George W. Bush sin sjefstrateg Karl Rove på armlengdes avstand i sikkerhetsspørsmål fordi han ikke ville gi inntrykk av at politiske hensyn styrte avgjørelser om liv og død for amerikanske soldater.

Ble nektet fast plass rundt bordet

President Obamas politiske rådgivere Robert Gibbs og David Axelrod var ved noen anledninger observatører i sikkerhetsrådet, men de var aldri i Principal Committee og deltok ikke aktivt i møtene, skriver Axelrod selv.

– Det siste stedet du vil ha noen som bryr seg om politikk, er i et rom hvor de diskuterer rikets sikkerhet, sier Obamas tidligere forsvarsminister og CIA-sjef Leon Panetta til The New York Times.

Da Bannon gikk inn, forsvant både den nasjonale etterretningssjefen og forsvarssjef og general Joseph Dunford ut.

De skulle opprinnelig bare delta i diskusjoner om sine «ansvarsområder og ekspertise». Dunford er USAs høyest rangerte offiser og i teorien presidentens viktigste fagmilitære rådgiver. Etter massiv kritikk ble det klart at de to kan komme på alle møter de måtte ønske. Dessuten ble det funnet plass til CIA-sjefen.

De facto-presidenten

Storavisen The New York Times sammenligner nå Bannon med det litterære figuren Svengali, som er blitt et symbol på en som med onde hensikter dominerer og manipulerer en annen person.

På lederplass skriver The New York Times at Bannons inntreden i sikkerhetsrådet «politiserer prosessen for beslutninger om rikets sikkerhet». Det tyder på at «Bannon ikke bare har posisjonert seg som en Svengali, men som de facto-presidenten», skriver storavisen under overskriften «president Bannon?»

En demonstrant utenfor Det hvite hus mandag ba om at Stephen Bannon måtte stilles for riksrett.

Flynn ute i kulden?

En annen som angivelig er blitt skjøvet ut på sidelinjen i Det hvite hus, er den nasjonale sikkerhetsrådgiveren Michael T. Flynn. Ifølge The New York Times’ kilder har Bannon tatt en sterkere lederrolle i sikkerhetsspørsmål for å kompensere for Flynns fomlende start.

Trump selv skal ha irritert seg over en rekke ting med Flynn de siste ukene, blant annet hans opptreden under et møte med Storbritannias statsminister Theresa May. Flere andre medlemmer av administrasjonen er skeptiske til den kontroversielle tidligere generalløytnanten, skriver avisen.

Flynn har blant annet tvitret at «frykt for muslimer er RASJONELT» og har delt sammensvergelsesteorier og oppdiktede nyhetssaker i tiden før Trump ble valgt.

Kaotisk innføring av innreiseforbudet

Hverken ministeren for innenlands sikkerhet, den pensjonerte generalen John F. Kelly, eller forsvarsminister James Mattis var ordentlig informert om presidentordren om innreiseforbudet – og av den grunn ble tatt på sengen i helgen. Det forteller tre anonyme kilder til The Washington Post. Avisen skriver at de to ble rasende.

The New York Times skriver at sikkerhetsminister Kelly fikk sin første fulle orientering om ordren i det Donald Trump underskrev den. Kelly ringte fra et kystvaktfly på vei fra Miami til Washington for å delta på briefingen over telefon.

Les mer om

  1. Donald Trump
  2. Sikkerhetspolitikk
  3. Utenrikspolitikk