Vulkanutbruddet skaper fortsatt kaos

Vulkanutbruddet på Island kommer til å skape kaos i flytrafikken i lengre tid. På Island jobber bøndene på spreng for å sikre gårdsdyr og avlinger.

På Charles de Gaulle-flyplassen utenfor Paris sto flyene parkert lørdag.

Askeskyen fra utbruddet på Island har spredd seg til store deler av Europa og skapt full stans i flytrafikken. Den kan bli rammet fram til midten av neste uke, ifølge det meteorologiske kontoret på Island.

– Asken vil fortsatt ha retning mot Storbritannia og Skandinavia, sier meteorolog Teitur Arason til AFP.

På Island reiser askeskyen med vinden og veltet lørdag innover Hvolsvollur. Det kraftige vulkanutbruddet under Eyjafjallajökull-breen onsdag morgen har også ført til oversvømmelser i flere elver. Vann fra isbreen fosser nedover fjellsidene, og flere gårder er rammet.

Frykter flommen

Bøndene frykter både asken og flommen og jobber på spreng for å sikre dyr og eiendom. Gården til norsk-islandske Ólafur Eggertsson var lørdag fortsatt evakuert.

Passasjerer på Charles de Gaulle-flyplassen sover i vente på nyheter om flytrafikken. FOTO: AFP

Vinden snudde fredag, noe som gjorde at gården ble rammet av vulkanasken, forteller Eggertssons svigersønn Ólafur Stefansson, som har dratt fra Reykjavik for å hjelpe.

– Vi frykter flomvann fra isbreen, sier han.

Lørdag fikk familien sjekket gårdsbygningene og forvisset seg om at alt står bra til med de rundt 200 kyrne og sauene.

– Dersom det kommer mye aske over lang tid, ødelegger det avlingene. Nå håper vi på at vinden skal snu, sier Stefansson til NTB.

– Må vente det

Gården til bonden Peter Peterson i Hvolsvollur ligger like ved vulkanen. Flere av Petersons nabogårder er rammet av flomvannet. Enda flere gårder er truet, og han prøver nå å sikre sin.

– Det betyr ingenting hvor du bor på Island. Noen steder er det jordskjelv, andre steder er det vulkaner. De er alle farlige. Dersom man bor på Island, må man vente det, sier den 42 år gamle bonden til AFP.

Flykaos

Askeskyen fra Island gjør det umulig å lande og ta av fra de fleste flyplasser i Nord— og Sentral-Europa. Flytrafikken blir trolig rammet i minst fire–fem dager til.

Den enorme askeskyen sprer seg videre og setter en stopper for reiseplanene til millioner av mennesker, ikke bare i Europa, men også i Amerika og Asia.

6.000 flyginger gikk som normalt lørdag, mot vanligvis 22.000. Stansen i flytrafikken koster flyselskapene over 1,1 milliarder kroner daglig. De tusenvis av strandede passasjerene kjemper for å skaffe seg alternative reisemåter. Men både tog og ferjer er fullbooket på kontinentet i helgen.

Det norske luftrommet ble lørdag åpnet fra Mo i Rana i Nordland til og med Banak i Lakselv i Finnmark. I resten av landet var luftrommet fortsatt stengt.

Tegn til endring

Vulkanekspertene har problemer med å forutsi den videre utviklingen på Island, men utbruddet kan komme til å fortsette i lang tid.

Sigrun Hreinsdottir ved Universitetet på Island sier forskerne ser tegn til endring i aktiviteten.

– Det kommer ikke like mye magma inn i vulkanen som det går ut. Vi venter å se en endring i intensiteten snart, sier hun til AFP, men understreker at det likevel kan skje nye utbrudd.

Og utbruddet under Eyjafjallajökull fortsatt for fullt lørdag. Forrige gang vulkanen var aktiv, i 1821, hadde den flere utbrudd med ulike mellomrom i over et år.

– Vi har ikke mye erfaring med hvordan den vil oppføre seg. Vi må bare analysere fra dag til dag, sier geofysikeren Bergthóra S. Thorbjarnardóttir ved Islands meteorologiske kontor til NTB.

Katla

Forskerne på Island følger også vulkanen Katla tett ettersom det er frykt for at et utbrudd her vil kunne skape store ødeleggelser.

– Det er foreløpig ingen tegn til aktivitet i Katla. Vi følger situasjonen her fra dag til dag, sier Thorbjarnardóttir.

Katla ligger under isbreen Mýrdalsjökull sør på Island, med den mindre Eyjafjallajökull litt vestenfor.