Verden

Han får millioner av russere til å le seg skakk – av Putins politikere

– Vi har bare ingen penger, sa Russlands statsminister. Det får han svi for nå.

Den russiske komikeren Semjon Slepakov ga statsminister Dmitrij Medvedev og Kreml en omgang på gitaren de sent vil glemme.
 • Per Anders Johansen
  Per Anders Johansen
  Aftenpostens Moskva-korrespondent

Gitaren hans kan knuse oligarker, politikere og en statsminister.

Den russiske komikeren Semjon Slepakov satt seg ned med gitaren, fremførte sin sang "Tale til folket" og la den ut på YouTube forrige uke.

Nå har 6,5 millioner russere hørt og sett den nyeste landeplagen, som trolig vil bli sunget på mange datsjaer i Russland denne sommeren.

Sangen driver gjøn med Russlands statsminister Dmitrij Medvedev, som i forrige måned ble konfrontert med en rasende pensjonist på Krim.

Pensjonisten klaget over den økonomiske krisen og ba om høyere pensjon.

– Det er bare ingen penger. Når vi finner penger, skal vi gjøre det. Hold ut. Ha det bra, sa Medvedev foran TV-kameraene.

Den uttalelsen får han nå bite i seg.

Den populære komikeren Semjon Slepakov fikk over 4,3 millioner YouTube-seere på svært kort tid da han la ut en sang om Medvedevs tur til Krim.

Driver gjøn med Kreml-retorikken

Sangen til den populære komikeren begynner med teksten "Hei alle russere, jeg er deres statsminister".

Deretter handler sangen om hvordan statsministeren skryter av "effektive tiltak", "gode resultater", "salg av olje, skog og gass" , "store avtaler med utlendinger" og at masse penger er på vei.

"Vi har resultater, det er bare ingen penger. Hold ut. Ha en god dag!", lyder det ironiske refrenget.

Harselaset illustrerer også at Medevedev ikke er den største favoritten til å overta etter Putin, uansett om Putin velger å sitte til 2018 eller 2024.

Russlands president Vladimir Putin har kontroll over mye - men ikke russiske sosiale medier.

Sosiale medier i Russland

Historien om sangen "Vi har ingen penger" viser at Kreml er langt unna å ha kontroll over sosiale medier til tross for flere tiltak.

Unge og utdannede russere med tilgang til internett finner frem til den informasjonen de trenger, og uttrykker seg mer kritisk enn mange i Vesten er klar over.

 • Pappaguttene i Moskva trodde de kunne gjøre hva de ville. Da ringte politisjefen spesialstyrkene.

Så lenge kritikken ikke rammer Putin personlig, den ortodokse kirken og eller kommer med uttalelser som rammes av den nye "ekstremist"-loven, kan russere tillate seg å rase ut.

En rekke saker har det siste året vokst på sosiale medier, for deretter å sette dagsorden også i de store statskontrollerte mediene.

Pjotr Pavlenskij fikk denne uken en overraskende mild dom etter å ha tent på hoveddøren til Russlands mektige sikkerhetstjeneste FSB.

Russiske kunstnere sprenger grenser

Komikerens harselas med statsministeren viser også at kunstnere i Russland kan tillate seg mer enn mange andre, så lenge det defineres som kunst.

I Moskva gikk kunstneren Pjotr Pavlenskij ut av fengsel som en fri mann denne uken, med en bot på over 900.000 rubler.

I november før jul utførte Pavlenskij det som er blitt betegnet som årets kunstverk i unge, uavhengige og kritiske kunstnermiljøer i Moskva.

"Trussel" kalte Pavlenskij sitt kunstverk da han tente på døren til FSB-hovedkvarteret Lubjanka i Moskva, hvor KGB også holdt til

Tente fyr på sikkerhetstjenesten FSB

Kunstneren gikk bort til hoveddøren til FSB med en bensinkanne, helte på og tente fyr. Deretter lot han seg rolig avbilde foran den brennende døren.

Siden har Pavlenskij vært i fengsel fordi han nekter å godta bot og en straff for vandalisme.

Pavlenskij har insistert på at hans kunstverk oppfattes som terror mot FSB fordi sikkerhetstjenesten truer alle russere.

– Det viktigste er at vi har avslørt sannheten: At våre myndigheter er bygget på terrormetoder, sa Pavlenskij til flere medier da han gikk av rettssalen som en fri mann.

Kunstnerens advokat har allerede gjort det klart at han ikke vil betale boten, noe som betyr at det kan bli flere fengselsbesøk.

Russlands statsminister Dmitrij Medvedev under besøk på Krim i mai, hvor han ble konfrontert av en rasende pensjonist.

Tar ferien hjemme for å spare penger

Sangen til Slepakov setter uansett tonen for mange russere denne sommeren.

37 millioner russere – 26 prosent av befolkningen – dropper ferien i år, ifølge en meningsmåling fra det uavhengige meningsmålingsinstituttet Levada-senteret denne uken.

Dette er 10 prosent flere enn i 2014 da den økonomiske krisen startet. Resten av de spurte svarer at de har tenker å ta ferien slik:

 • På landet/datsja: 21 %.
 • I en annen by i Russland: 7 %.
 • Ved Svartehavskysten/Kaukasus: 5 %.
 • Krim: 4 %.
 • Utlandet: 3 %.

Mer enn en av fire russiske familier bosatt i storbyene, har en datsja på landet.

Vi skulle gjerne tatt dere med oss i luksus-yachter og privatfly til Maldivene, Monte Carlo og London, synger komikeren i sin parodi på Russlands statsminister: - Men det ingen penger.

– Vi skulle tatt dere med oss, men det finnes ingen penger

Ifølge Bloombergs siste oversikt over dollarmilliardærer, er 16 russere på listen over verdens rikeste.

I siste vers smeller Slepakov til mot søkkrike politikere og oligarker, som har råd til å dra på ferie:

"Det er mange fantastiske nyheter. Nå drar vi glade på ferie med ren samvittighet.

Vi har jobbet uten stans, nå venter luksusyachter og privatfly.

Maldivene venter, Monte Carlo, London og Phuket.

Vi skulle gjerne tatt dere med oss, men det er bare ingen penger".