Hedret av Chirac

Frankrikes tidligere president Jacques Chirac dekorerte i ettermiddag personlig FNs spesialutsending for Libanon, Terje Rød-Larsen med æreslegionen.

— Min venn Terje har i løpet av årene bidratt til å helbrede sårene i Midt-Østen, og etablert en dialog mellom de som ikke snakket med hverandre lenger, sa Chirac før han hektet medaljen på Rød-Larsen.Han minnet blant annet om at grensen trukket opp i Libanon etter den israelske tilbaketrekningen ennå kalles "Larsen-linjen".

- En kjær venn

— Våre libanesiske venner er takknemlige. Terje er en kjær venn, sa Chirac og omfavnet Rød-Larsen. Overrekkelsen fant sted på Chiracs kontor i sentrum av Paris, som han flyttet inn i etter å ha overlatt presidentpalasset til Nicolas Sarkozy.

Privat seremoni

Det var en helt privat seremoni, kun med noen få venner av Chirac og Rød-Larsen. Det gjaldt blant annet to av barna til Libanons tidligere statsminister Rafik Hariri, og selvsagt Rød-Larsens kone Mona Juul og hans datter Hilde. - Frankrike har alltid vært en solid partner. Jeg føler meg hjemme i Paris og i presidentpalasset. Uten dere hadde ingen ting vært mulig. Jeg er glad for vennskapet og har hatt glede av president Chiracs store kunnskaper om området og spesielt Libanon, sa Terje Rød-Larsen.Hans gode forhold til Frankrike fortsetter gjennom hans lange vennskap med utenriksminister Bernard Kouchner.

Hariri

Men med hensyn til Libanon er det fremdeles Jacques Chirac som trekker i trådene. Han var en nær venn av Hariri, og bor fortsatt i en leilighet familien Hariri stilte til hans disposisjon da han gikk av som president. Chirac har gått sterkt inn for at FN skulle granske vennens død. - Situasjonen er fortsatt vanskelig. I dag morges fikk vi vite at en sikkerhetsoffiser var brutalt drept i Beirut. Libaneserne har ennå ikke valgt ny president. Hvis ikke det blir arrangert valg snart blir situasjonen enda mer kritisk. Frankrike, Chirac men også Sarkozy har en stor rolle å spille. I forbindelse med en ny rapport jeg skal skrive vil jeg ha møter med forskjellige personer her i Paris, sa Rød-Larsen etter overrekkelsen.

Gemyttlig

Chirac utnevnte sin venn til offiser, det vil si en høyere rang, i æreslegionen. Stemningen var avslappet i hans nye kontor, med japansk og primitiv kunst. Det tilhører hans stiftelse, som skal utvikle bærekraftig utvikling og kulturell dialog. Jacques Chirac ville ikke svare på spørsmål i går, men var svært jovial, brun og opplagt.