Greta Thunberg fyller 18

En av verdens mest kjente tenåringer, Greta Thunberg, fyller 18 år søndag. Dermed har hun nå stemmerett.

Slik startet det. En 15 år gammel Greta Thunberg i streik foran Riksdagen i Stockholm.

Thunberg er ikke lenger et «lite, sint barn» slik flere har omtalt henne som. Den svenske tenåringen som har inspirert millioner verden rundt til å bli med i hennes skolestreik for klimaet, fyller 18 år søndag.

Da får hun etter svensk lov anledning til å gifte seg, kjøre bil og stemme i valg. Hun har også anledning til å drukne sorgene over tregheten i klimatiltak i et glass alkohol.

– Alle valg er et klimavalg, har Thunberg flere ganger sagt og oppfordret folk til å bruke stemmeretten sin aktivt i klimakampen.

Thunberg startet sin klimastreik utenfor den svenske Riksdagen i august 2018. Streiken har gjort henne verdenskjent, inspirert millioner av mennesker og gjort at hun er blitt nominert til Nobels fredspris, i tillegg til at Times magazine kåret henne til årets person i 2019.

Hver fredag legger Thunberg ut et bilde av seg selv med sin hjemmesnekrede plakat, og første nyttårsdag skrev hun på Instagram at det er den 124. uka hun er i fredagsstreik.

– Nytt år, samme krise. På grunn av den pågående pandemien streiker vi online. Hvis du streiker fysisk, husk på å følge avstandsregler og retningslinjer, skrev hun.