Verden

Greta Thunberg fyller 18

En av verdens mest kjente tenåringer, Greta Thunberg, fyller 18 år søndag. Dermed har hun nå stemmerett.

Slik startet det. En 15 år gammel Greta Thunberg i streik foran Riksdagen i Stockholm.
 • NTB-DPA

Thunberg er ikke lenger et «lite, sint barn» slik flere har omtalt henne som. Den svenske tenåringen som har inspirert millioner verden rundt til å bli med i hennes skolestreik for klimaet, fyller 18 år søndag.

Da får hun etter svensk lov anledning til å gifte seg, kjøre bil og stemme i valg. Hun har også anledning til å drukne sorgene over tregheten i klimatiltak i et glass alkohol.

– Alle valg er et klimavalg, har Thunberg flere ganger sagt og oppfordret folk til å bruke stemmeretten sin aktivt i klimakampen.

Thunberg startet sin klimastreik utenfor den svenske Riksdagen i august 2018. Streiken har gjort henne verdenskjent, inspirert millioner av mennesker og gjort at hun er blitt nominert til Nobels fredspris, i tillegg til at Times magazine kåret henne til årets person i 2019.

Hver fredag legger Thunberg ut et bilde av seg selv med sin hjemmesnekrede plakat, og første nyttårsdag skrev hun på Instagram at det er den 124. uka hun er i fredagsstreik.

– Nytt år, samme krise. På grunn av den pågående pandemien streiker vi online. Hvis du streiker fysisk, husk på å følge avstandsregler og retningslinjer, skrev hun.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  ØKONOMI
  Publisert:

  Etter første natt i leiligheten, banket det på. – Det var en fyr som sa han skulle bo her.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5