Tidligere forsvarsministre advarer mot militær innblanding i USA-valget

De ti gjenlevende tidligere forsvarsministrene i USA advarer den nåværende forsvarsledelsen mot å delta i forsøk på å undergrave resultatet av presidentvalget.

Donald Trumps tidligere forsvarsminister James Mattis er en av de ti eks-ministrene som advarer mot forsøk på å undergrave valgresultatet i USA.

– Tiden for å stille spørsmål ved resultatet er over, fastslår ministrene i en kommentarartikkel i Washington Post søndag.

De kommer med en kraftig advarsel mot å blande inn forsvaret i uenigheter om resultatet av presidentvalget som ble holdt i begynnelsen av november.

– Forsøk på å involvere USAs væpnede styrker i å løse valgtvister ville ført oss inn i et farlig, ulovlig og grunnlovsstridig territorium, slår de fast.

Militære eller sivile tjenestepersoner som deltar i slike forsøk, kan bli holdt strafferettslig ansvarlig, påpeker de.

– Lovet å forsvare grunnloven

Artikkelen er undertegnet av alle de ti gjenlevende tidligere forsvarsministrene i USA. To av dem – James Mattis og Mark Esper – ble selv utnevnt av Donald Trump.

Eks-ministrene skriver at de alle avla en ed om å forsvare den amerikanske grunnloven, både mot utenlandske og innenlandske fiender.

De minner om at maktoverføringene etter amerikanske valg har vært fredelige helt siden 1789. Unntaket var valget i forkant av den amerikanske borgerkrigen.

– Dette året burde ikke være noe unntak, understreker de.

I etterkant av presidentvalget har Trump kommet med en rekke påstander om omfattende valgfusk og at han er valgets egentlige vinner. Påstandene er ikke blitt dokumentert eller bevist.

Oppfordrer til samarbeid

En rekke forsøk på å utfordre de offisielle valgresultatene er blitt avvist i rettsvesenet, påpeker de tidligere Pentagon-sjefene. Valgresultatene er blitt offisielt godkjent, og det amerikanske valgmannskollegiet har avgitt sine stemmer.

Eks-ministrene ber fungerende forsvarsminister Christopher Miller og hans underordnede om å samarbeide fullt ut når den nye administrasjonen skal på plass.

– De må også avstå fra enhver politisk handling som undergraver resultatet av valget eller hindrer den nye administrasjonens suksess, heter det i artikkelen.

Den er undertegnet av Ashton Carter, Dick Cheney, William Cohen, Robert Gates, Chuck Hagel, Leon Panetta, William Perry og Donald Rumsfeld, i tillegg til Mattis og Esper.

– Ingen rolle

Eks-ministrene viser også til en uttalelse fra USAs forsvarssjef Mark Milley i forkant av presidentvalget.

– USAs militære har ingen rolle i å avgjøre utfallet av et amerikansk valg, fastslo han.

Uttalelsen ble gjentatt av Pentagon-topper med ansvar for hæren 18. desember. Samme dag deltok president Donald Trump på et omstridt møte i Det hvite hus, ifølge flere amerikanske medier.

Anonyme kilder hevder det på møtet ble nevnt et forslag om å innføre militær unntakstilstand og sette inn militæret for å holde valget på nytt i de såkalte vippestatene der Trump tapte.

Forslaget skal raskt ha blitt avvist av de fleste møtedeltakerne, og Trump nekter for at unntakstilstand overhodet ble diskutert.