Verden

Dette er Australias innvandringsparadoks

SYDNEY (Aftenposten): Båtflyktninger utgjør en brøkdel av den storstilte innvandringen til Australia, men får nesten all oppmerksomheten.

Karmen Xu (21), Samantha Yap (22), Andrew Han (23) og William Kava (23) har alle innvandrerbakgrunn og mener australiere i det store og det hele er tolerante. Det siste året har landet hatt en nettoinnvandring på 233.000 personer. Øystein Kløvstad Langberg

 • Øystein Kløvstad Langberg
  Europa-korrespondent

«Vi skal stoppe båtene», sa Tony Abbott igjen og igjen før valget i 2013. Den konservative politikeren vant velgerne og ble statsminister. Nå har han gjort som han lovet.

Aftenposten i Sydney

Færre ser ut til å legge ut på den strabasiøse båtferden fra Indonesia, og de som gjør det, blir stoppet før de når Australias kyst. Enten blir de sendt tilbake, eller så havner de i flyktningleire offshore på øyer som Nauru og Manus.«Uansett hvem du er eller hvor du kommer fra, vil Australia ikke bli ditt hjem», slår en plakat fra kampanjene til den australske regjeringen fast.

Landet, som ble bygget av innvandrere som kom sjøveien, kritiseres nå av FN og menneskerettighetsorganisasjoner verden over for sin knallharde politikk overfor båtflyktninger.

Men på hjemmebane sikrer asylpolitikken valgseire. 59 prosent støtter bruken av leire som Nauru, mens 71 prosent er for å "snu" båter med flyktninger "når det er trygt", ifølge en undersøkelse fra Lowy Institute.

– Politikken gjør meg flau. Oppmerksomheten båtflyktningene får er vilt uproporsjonal med hvor stort dette problemet er. Det har pleid å komme flere ulovlig med fly på student— og turistvisum enn med båt, sier Lucy Fiske, forsker ved University of Technology i Sydney, til Aftenposten.

Mens det på 2000-tallet kom noen tusen båtflyktninger i året, økte dette kraftig rett før valget i 2013. Dette året kom det rundt 20.000 med båt.

En plakat fra reklamekampanjen til australske myndigheter. Den er oversatt til 17 språk.

Stor oppslutning om multikultur

Samtidig som myndighetene bruker alle de midlene de har for å stoppe båtflyktninger, tar Australia årlig imot hundretusenvis av innvandrere gjennom programmer for jobb, studier og familiegjenforening.

Hele 27 prosent av landets befolkning er født i utlandet, og nær 1 av 5 snakker et annet språk enn engelsk hjemme. En av dem er Andrew Han (23), som kom til Australia fra Sør-Korea som syvåring.

– Australias innvandringspolitikk fremstilles ikke veldig positivt i utlandet, men den er i realiteten ganske vellykket. Jeg er blitt behandlet godt og har opplevd veldig lite rasisme, sier Han.

Aftenposten møter ham i en park ved University of New South Wales i Sydney. Der tar han og vennene imot Samantha Yap (22), som akkurat har fått tildelt mastergraden i en tradisjonell seremoni.

Det kryr av stolte foreldre. Selfiene sitter løst.

– Folk i Australia er mye mer tolerante overfor andre kulturer enn vi for eksempel er i Malaysia, sier Yap til Aftenposten.

Kameraten nikker anerkjennende.

– Går du ned en gate i Sydney kan du velge mellom mat fra Kina, India, Hellas, Italia og Vietnam. Jeg tror australiere flest er positive til mangfold og multikultur – særlig yngre generasjoner, sier Han.

– Vil ha kontroll

En fersk spørreundersøkelse fra Scanlon Foundation gir ham rett. Der svarer 85 prosent at multikulturalisme har vært bra for Australia, mens 58 prosent oppgir at innvandringen er på riktig nivå eller for lav.

Karmen Xu (21) tror kontrasten mellom holdningene til innvandring generelt og båtflyktninger spesielt er knyttet til et ønske om å kunne styre hvem som kommer.

– Folk liker ikke å føle at de mangler kontroll over sitt eget land og hvem som kommer hit. Vi kan ikke ta imot alle, og prosessen må være rettferdig og sikker, sier Xu, som har kinesiske foreldre, men er født og oppvokst i Australia.

Diskriminerende politikk

Forsker Lucy Fiske understreker at Australia alltid har lagt stor vekt på selv å kunne velge hvem som kommer til landet. Fra starten av 1900-tallet og til langt ut på 1960-tallet ble White Australia-politikken gjennomført. Den hadde som mål å forhindre at ikke-europeere bosatte seg i landet, og favoriserte særlig briter.

– Én teori er at den massive motstanden mot båtflyktninger er en etterlevning av White Australia-politikken og en understreking av at det er vi som bestemmer hvem som skal få komme.

Fiske forklarer at politikerne etter 11. september-angrepene også har vektlagt at båtflyktninger kan utgjøre en trussel mot sikkerheten.

– Også i Europa og USA er asyldebatten høyt på agendaen, men i motsetning til de aller fleste andre land, deler ikke Australia grense med noen. Full kontroll er mulig å oppnå hvis man vil betale prisen, sier Fiske.

 • Les også: Norge og Australia er verdensmestre i livskvalitet. Er festen over?
  Forskeren tror ikke på noen oppmykning med det første.

– Det er bare to partier som er store nok til å danne regjering. De konservative sitter ved makten nå, og Arbeiderpartiet har allerede blitt straffet én gang for å mykne opp asylpolitikken. Jeg tror ikke de kommer til å gjøre det igjen.

– Vil du si at politikken har vært vellykket?

– Den synes i stor grad å ha stoppet båtene, men den har ikke gjort noe med det grunnleggende problemet. Tusenvis av flyktninger fra land som Iran, Irak og Afghanistan sitter i stedet i Indonesia og Malaysia uten noe sted å dra.

 1. Les også

  Australia ble advart om gisseltaker 18 ganger

 2. Les også

  Abbott vil ikke finansiere aboriginers «livsstil»

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Kallmyr inspirert av strenge asylregler i Australia

 2. VERDEN

  Australias behandling av migranter er blant verdens mest omstridte. Nå vurderer EU å kopiere den.

 3. KOMMENTAR

  «Hvis man vil få slutt på dødstrafikken over Middelhavet, kan man få slutt på den»

 4. POLITIKK

  Høyre-utvalg lanserer handlingsregel for å redusere innvandringen

 5. VERDEN

  Her er Trumps 10-punktsplan mot innvandring

 6. VERDEN

  17 nye delstater kaster seg inn i kampen mot innreiseforbudet