Verden

- Ny Kongo-rettssak starter 10. mai

Den nye rettssaken mot Tjostolv Moland og Joshua French vil starte 10. mai, melder VG Nett.

Joshua French og Tjostolv Moland får en ny rettsrunde allerede om to uker.

Det er VG Netts egen medarbeider i Kongo som har fått opplyst at rettssaken mot de nordmennene starter allerede mandag om to uker.

I forrige uke bestemte Kongos militære høyesterett at dødsdommene mot French og Moland skulle oppheves ettersom det ble begått saksbehandlingsfeil i begge de første rettsrundene.

Skal vurdere bevisene på nytt

Den nye rettssaken skal derfor på nytt vurdere bevisene som to rettsinstanser har funnet tilstrekkelig til å dømme nordmennene til døden.

Denne gangen blir høyesterettsdommerne fløyet opp fra hovedstaden Kinshasa og til Kisangani der rettssaken skal holdes.

Joshua French og Tjolstolv Moland har fått to dødsdommer etter at de ble pågrepet i Kongo henholdsvis 9. og 11. mai 2009, mistenkt for drap på sjåføren Abedi Kasongo 5. mai samme år.

— Saksbehandlingen ikke riktig

Saken mot de to nordmennene ble behandlet i Kongos høyeste domstol i løpet av én dag i slutten av mars. Normalt skal en avgjørelse bli offentliggjort i løpet av åtte dager, men fordi et av medlemmene i dommerpanelet døde, ble hele prosessen forsinket.

Forsvarerne har argumentert for at dødsdommene må oppheves fordi saksbehandlingen ikke har vært riktig i de to første rettsrundene. Derfor ba de høyesterett om å sende saken tilbake for en ny behandling.

Høyesterett har ikke vurdert skyldspørsmålet mot de to nordmennene, men utelukkende vurdert om det ble begått noen form for saksbehandlingsfeil da Moland og French ble domfelt for drapet på sjåføren Abedi Kasongo i fjor.

Flere dødsdommer

Både Tjostolv Moland og Joshua French er dømt til flere dødsstraffer for drapet, for spionasje og for å ha dannet et kriminelt forbund.

I tillegg er også den norske staten dømt til å betale 4,5 milliarder kroner i erstatning til Kongo for spionasje.

Les også

  1. Tjostolv Molands far:- Dette tar aldri slutt

  2. Moland og French får ny runde i retten