Over hundre personer omkom i flykræsj i Libya

103 mennesker skal ha mistet livet da et fly kræsjet i nærheten av Tripoli flyplass i Libya onsdag. Et barn på 10 år skal ha overlevd.

  • Elisabeth Rodum
  • Lars Akerhaug

Flyet var på vei til Libya fra Sør-Afrika da det styrtet nær flyplassen i hovedstaden Tripoli.

— Flyet eksploderte under landing og gikk fullstendig i oppløsning, sier en talsperson for libyske myndigheter, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Statlig libysk TV har vist bilder fra et jorde dekket med større og mindre flydeler. Bildene viser også politi og redningsmannskap som gjennomsøker området, iført masker og hansker.

Passasjerflyet tilhører Afriqiyah Airways og ifølge det libyske flyselskapet var det 93 passasjerer og 11 besetningsmedlemmer ombord. Ifølge AFP skal det være 94 passasjerer og 11 besetningmedlemmer blant de omkomne.

103 personer har mistet livet og én person har overlevd, ifølge myndighetene. Dette melder den arabiske nyhetskanalen al-Jazeera.

— Afriqiyah Airways kunngjør en ulykke med vår flight 8U771 under landing på Tripoli flyplass, skriver flyselskapet på sine nettsider. - På det nåværende tidspunktet har vi ingen informasjon om skadede eller overlevende. Senere kom selskapet med en ny kunngjøring om at redningsoperasjonen på ulykkesstedet er avsluttet, og at «ofrene er transportert til ulike sykehus».

- Barn overlevde

— Et nederlandsk barn som var den eneste overlevende etter den libyske flystyrten, er på sykehus og i god behold, opplyser den libyske transportministeren, Mohamed Zidan, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Ifølge nyhetsbyrået AP er det en 10 år gammel gutt som skal ha overlevd flyulykken. Tilstanden til gutten er ikke kjent.

Den nederlanske statsministeren Jan Peter Balkenende bekrefter at en nederlandsk gutt overlevde flystyrten og sier at det var flere nederlandske statsborgere ombord.

Europarlamentets president, Jerzy Buzek, kondolerer familier og venner av de omkomne og den libyske befolkningen.

— Rundt 100 mennesker, som uten tvil kommer fra mange nasjoner, har mistet livet. Det er en tragedie. Jeg er også informert om at et åtte år gammelt barn har overlevd, noe som midt i tragedien er et sant mirakel, sier EU-presidenten.

Ifølge BBC skal det ha vært flere nasjonaliteter blant de 94 passasjerene om bord Airbus 330-flyet, inkludert briter og sørafrikanere. De 11 besetningsmedlemmene skal alle være fra Libya, ifølge en ansatt ved flyselskapet .

Passasjerflyet fra Afriqiyah Airways skulle etter planen ha landet 06.10 lokal tid, opplyser myndighetene. Det skal ha styrtet i nærheten av flyplassen, ifølge BBC.

Lokk på informasjonen

Flyet skal ha styrtet under nedstigningen, 25 kilometer fra flyplassen i Tripoli, melder al-Jazeera.

Libyiske myndigheter har sperret av flyplassen og pressen får ikke adgang. Myndighetene gir foreløpig ingen informasjon til nyhetsbyråene og korrespondentene, men varsler at man snart vil komme tilbake med informasjon under en pressekonferanse.

Bakgrunnen for flyulykken er foreløpig ikke kjent. BBCs korrespondent i Tripoli opplyser at det er klart vær og solskinn i området.

Flyet skulle til Gatwick flyplass i London etter en mellomlanding i Tripoli.

Det skal ha vært flere nasjonaliteter blant passasjerene om bord Airbus 330-flyet, inkludert briter og sørafrikanere.
Ubekreftede meldinger går ut på at et barn var den eneste overlevende etter ulykken.
Politi og redningsmannskaper gjennomsøker jordet som er dekket av deler fra flyet, i nærheten av flyplassen.