Verden

Navalnyj fengsles til 15. februar

En russisk domstol har besluttet at opposisjonspolitiker og Kreml-kritiker Aleksej Navalnyj holdes fengslet til 15. februar. Han ber tilhengerne gå ut i gatene.

Aleksej Navalnyj ble pågrepet da han ankom Moskva søndag.
  • NTB
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Fengslingskjennelsen kom i en domstol mandag, dagen etter at Navalnyj ble pågrepet i Russland. Regimekritikeren ble pågrepet umiddelbart etter at han landet i Moskva.

– Ikke vær redd, gå ut i gatene, sier Navalnyj i en Youtube-video til tilhengerne sine mandag.

Ble advart

Navalnyj er en av president Vladimir Putins største kritikere. Søndag var han tilbake i Russland for første gang siden han ble forgiftet og evakuert til Tyskland i august i fjor. Han vendte hjem til tross for at myndighetene hadde advart om at han ville bli pågrepet. Navalnyj mener trusselen var et forsøk på å skremme ham til å holde seg unna.

Vestlige eksperter har fastslått at Navalnyj ble forgiftet med novitsjok, en nervegift som ble utviklet i sovjettiden. Navalnyj mener det er den russiske sikkerhetstjenesten FSB som står bak og har anklaget president Vladimir Putin for å ha gitt ordre om at han skulle drepes.

Russiske myndigheter avviser imidlertid all innblanding, og russisk påtalemyndighet mener det ikke er noen grunn til å etterforske saken.

– Forferdelig

Pågripelsen av Navalnyj er møtt med fordømmelse fra flere hold og krav om løslatelse.

– Pågripelsen er fullstendig uforståelig. Rettsstatsprinsippet og beskyttelsen av sivile rettigheter må gjelde for ham, noe Russland er bundet av gjennom grunnloven og internasjonale forpliktelser. Han må løslates umiddelbart, skriver Tysklands utenriksminister Heiko Maas på Twitter.

– Det er forferdelig at Aleksej Navalnyj, offeret for en forkastelig forbrytelse, er blitt pågrepet av russiske myndigheter. Han må løslates umiddelbart, skriver Storbritannias utenriksminister Dominic Raab på Twitter.

Mener pågripelsen er ulovlig

44-åringen ble pågrepet for flere angivelige brudd på betingelsene på en betinget dom for bedrageri fra 2014. Han holdes i arresten til en rettslig kjennelse foreligger, opplyste Russlands fengselsetat FSIN søndag kveld.

Mindre enn et døgn senere startet fengslingsmøtet på politistasjonen der Navalnyj satt i arresten. Advokaten hans skal ha fått saksdokumentene ett minutt før møtestart, ifølge Moscow Times-journalist Felix Light.

– Jeg forstår ikke hva som skjer. For ett minutt siden fraktet de meg fra cellen til et møte med advokaten min. Jeg kom hit, og det er et rettsmøte! sa Navalnyj i en video.

Tidligere på dagen hevdet Navalnyjs antikorrupsjon-stiftelse at pågripelsen er ulovlig.

Søreide bekymret

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov sa mandag at reaksjonene fra vestlige statsledere gjenspeiler et forsøk på «å avlede oppmerksomheten fra krisen i den vestlige utviklingsmodellen», skriver nyhetsbyrået AP. I tillegg har en talsperson for departementet bedt utenlandske ledere om å «respektere folkeretten» og «håndtere problemer i sine egne land».

Norges utenriksminister Ine Eriksen Søreide sier hun er svært bekymret for Navalnyj-pågripelsen.

– Vi holder russiske myndigheter ansvarlig for at hans grunnleggende rettigheter blir ivaretatt. Russland må gjøre omstendighetene rundt forgiftningen av Navalnyj kjent, skrev hun på Twitter søndag.

– Hører hjemme i Russland

Også EU, USA og Frankrike var raskt ute med kritikk søndag. Mandag fordømte EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen pågripelsen.

Generalsekretær Geir Hønneland i Den norske Helsingforskomité, som kjemper for at menneskerettighetene skal respekteres, mener at Navalnyj har vist et beundringsverdig mot ved å frivillig vende tilbake til Russland.

– Dette motet fortjener anerkjennelse, selv av russiske myndigheter. De bør umiddelbart løslate Navalnyj, frafalle alle anklager mot ham og la ham utføre sitt fredelige og høyst legitime politiske arbeid, sier Hønneland til NTB.

– Ved å risikere fremtidig kontakt med sin familie, og kanskje sitt eget liv, har Navalnyj tatt et viktig steg mot å sikre at russisk opposisjon forbli der den hører hjemme, nemlig i Russland, fortsetter han.

Les også

  1. Flere land fordømmer pågripelsen av Navalnyj

  2. Presset mot Russland øker etter Navalnyj-pågripelsen

  3. Aleksej Navalnyj landet på russisk jord etter at flyet ble omdirigert. Arrestert i passkontrollen.

  4. De kaller ham spion og vil kaste ham i fengsel. Likevel vil Navalnyj tilbake til Russland.

Les mer om

  1. Aleksej Navalnyj