Nær 50 varmegrader i Canada – hetebølgen krever mange liv

Minst 130 mennesker er døde vest i Canada i forbindelse med en kraftig hetebølge med temperaturer på nesten 50 grader. Hetebølgen har også rammet USA.

I Canada søker folk seg til stranden for å holde ut varmen. Her fra Chestermere.

Politiet i Vancouver-området oppgir at de har fått melding om over 130 plutselige dødsfall siden fredag, ifølge BBC. De fleste har vært eldre eller mennesker med underliggende helseproblemer.

Det er målt rekordhøye temperaturer, opptil 49,5 grader.

– Det er en vegg av varme, omtrent som et inferno, sier Charles Daniel i Portland nordvest i USA til nyhetsbyrået TT.

Han sier at det vanligvis er rundt 20–25 grader på denne tiden av året.

Daniel har tidligere bodd i Texas og er vant til varme, men de siste dagene har vært helt spesielle.

– Det har vært veldig fuktig. Vanligvis er det ikke fuktig her, men en tørrere varme. Men luftfuktigheten har gjort at det føles som om man akkurat har kommet ut fra en dampende varm dusj samtidig som man er kledd i våtdrakt, sier han.

Forbløffet meteorolog

Temperaturen begynte å stige lørdag. Siden det er det satt varmerekorder hver eneste dag.

Den canadiske meteorologen Armel Castellan sier han er forbløffet over den ekstreme varmen.

– Det finnes virkelig ikke noe ord som strekker til for dette. Vi er forundret over hvor store disse rekordene er, sier han til TV-kanalen CBC.

Også utenfor Vancouver-området har myndighetene registrert mange uventede dødsfall, men de har foreløpig ikke kommet med noen tall.

Varmebølgen strekker seg fra den amerikanske delstaten Oregon til Canadas arktiske områder. Den er forårsaket av et høytrykk som fanger varm luft i området.

Portland og Seattle i USA har ikke opplevd så høye temperaturer siden man begynte å føre statistikk på 1940-tallet.

Varer ut uken

I Canada advarer myndighetene mot ekstreme temperaturer i både British Columbia, Alberta og deler av Saskatchewan, Manitoba, Yukon og Northwest Territories. Ifølge Canada Environment vil den «langvarige, farlige og historiske hetebølgen» vare hele uken.

USAs nasjonale værtjeneste har utstedt et lignende varsel.

I Vancouver har hetebølgen ført til at skoler og vaksinesentre har måttet stenge. Myndighetene har samtidig etablert midlertidige vannfontener og nedkjølingsstasjoner på gatehjørner.

Butikkene er utsolgt for bærbare klimaapparater.

Klimaendringene gjør at rekordhøye temperaturer blir med vanlige. Tiåret som varte fram til 2019 vare det varmeste som noensinne er registrert, og de fem siste årene har også vært de varmeste som noensinne har vært registrert.