Verden

USA har glemt sin "bakgård"

Etter 11.9.01 skiftet USA fokus og glemte Latin-Amerika. I dag er det politiske kartet endret, og mange latinamerikanske stater er svært kritiske til USA.

 • Forf>
 • <forf>arne Halvorsen <

USAs tidligere president Richard Nixon ga følgende råd til den daværende unge statssekretær og nåværende forsvarsminister Donald Rumsfeld: — Latin-Amerika er det ingen som bryr seg om. Det rådet fulgte president George W. Bush etter terrorangrepene på World Trade Center 09.11.2001. USA skiftet fokus og ga blaffen i sin egen latinamerikanske bakgård. Da USA så gikk til krig mot Irak i 2003, økte den antiamerikanske stemningen, og mellom 70 og 85 prosent av latinamerikanerne var imot krigen. I dag mener mange analytikere at forholdet mellom USA og Latin-Amerika er på det laveste nivået siden den kalde krigen.

USA kritikk.

Sør-Amerika er politisk endret siden 11.9. I dag har Brasil, Argentina, Chile, Uruguay, Bolivia og Venezuela venstreorienterte ledere, som alle er kritiske til USAs militære engasjement i Irak og landets terrorist hysteri. Det er populisten Hugo Chavez i Venezuela som de siste par årene har ført an i kritikken mot USA, og det han kaller for den amerikanske imperialismen. Verre er det at Mexico, som er USAs viktigste handelspartner i Latin-Amerika, føler seg glemt av storebror. President Vicente Fox stemte da også imot Irak krigen da den var oppe i FN i 2003.

Kinesisk kapital.

Mens USA sloss mot terrorister i Afghanistan og Irak, har kinesisk kapital invadert Latin-Amerika. USA har etterlatt et vakuum som kinesiske varer og tjenester er i ferd med å fylle. I tillegg er skepsisen stor til det amerikanske forslaget om et felles handelsmarked, Alca, som skal strekke seg fra Alaska til Argentina. - USA har tapt innflytelse etter 11. september. På lang sikt blir det ikke USAs økonomiske muskler som blir avgjørende for Latin-Amerika, men hva Mexico og Brasil foretar seg, forteller den argentinske analytikeren Rosendo Fraga til Aftenposten.

Støtter USA.

På trippelgrensen mellom Paraguay, Brasil og Argentina finnes et stort muslimsk miljø, som er blitt holdt under oppsikt siden 11. september-angrepet. Paraguays utenriksminister Leila Rachid forteller til Aftenposten at landet støtter USAs kamp mot terrorisme, og at det finnes amerikanske soldater i landet. - Vi har inngått en avtale med USA om felles militærøvelser, for å være best rustet i kampen mot terror. Vi har trippelgrensen under oppsikt, men vi har ennå ikke arrestert noen terrormistenkte, sier utenriksminister Leila Rachid.Colombia er USAs viktigst strategiske allierte i Latin-Amerika. President Alvaro Uribe mottar årlig tre milliarder kroner fra USA, som er øremerket kampen mot geriljaorganisasjonen Farc og landets narkokarteller. USA har stasjonert soldater i Colombia. Også de mellomamerikanske statene er positive til USA.

 1. Les også

  En duell uten ende

 2. Les også

  Muslimer føler seg uglesett og overvåket

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Mens fattigdommen øker, daler troen på demokrati i Latin-Amerika

 2. KRONIKK

  Norge settes på harde prøver i spillet om Latin-Amerika

 3. VERDEN

  – Den pengehaugen ble vendepunktet for meg. Vi kan ikke ha slike politikere.

 4. VERDEN

  Venezuela har to presidenter. Bare en av dem kan vinne maktkampen.

 5. VERDEN

  USA gjør helomvending: Kaller hjem ambassadeansatte fra Venezuela likevel

 6. VERDEN

  13 drept i opptøyene i Venezuela: Amerikanske diplomater nekter å dra