Krisemøte i forsvarsledelsen etter soldat-intervjuer

Uttalelser soldater i Telemark bataljon har gitt til et norsk magasin, har utløst full krisealarm i toppledelsen i Forsvaret.

«Det å være i kamp er verdt de tre månedene uten puling. Det høres kanskje teit ut, men det er bedre enn å knulle», er blant uttalelsene soldatene kommer med til det nye magasinet Alfa.

I magasinet, som lanseres 1. oktober, snakker soldatene blant annet om sine holdninger til å ta liv og om hvordan de har lyst til å hevne seg etter medsoldaters død.

Uttalelsene som allerede har fått stor oppmerksomhet i norsk presse får foreløpig ikke konsekvenser for de som har uttalt seg om krigen i Afghanistan.

— Nei, ikke på det nåværende tidspunkt, sier pressekontakt Fredrik Tandberg i Hæren til Aftenposten.no.

— Vi er først og fremst opptatt av at vi har utfordringer med holdninger i enkelte deler av Hhæren. Det erkjenner vi, sier talsmann for hæren, oberstløytnant Terje Hanssen.

- Vil dette få konsekvenser for de soldatene som har uttalt seg?

— Dette er en lederutfordring. Jeg synes det ville være for lettvint å refse soldatene.

- En av de som uttaler seg, Major Kristian Simonsen, er selv major i Afghanistan?

— Det han er sitert på er uttalelser vi ikke kan stille oss bak. Samtidig tror jeg det er viktig å være klar over at det som står på trykk sannsynligvis er en endimensjonal fremstilling av et helt menneske. Han har helt sikkert andre sider enn de som kommer på trykk i Alfa.

Det har ikke lykkes Aftenposten.no å komme i kontakt med majoren.

- Gjør alt vi kan

Sikkerhetssituasjonen i Faryab i Afghanistan, der flesteparten av de norske soldatene er stasjonert, er blitt stadig verre det siste året. Soldatene havner oftere og oftere i skuddvekslinger, noe Telemark bataljon-soldatene tilsynelatende er svært fornøyde med.

«Det er sånn som det er her nå, vi håpet det skulle bli. Man verver seg ikke til Afghanistan for å redde verden, men for å være med i en skikkelig krig», sier soldatene i intervjuet.

I en annen uttalelse heter det: «Fem av oss har tatt talibanliv. Man blir sykt gira rett før man trekker av. Man har lyst til å skyte hele tiden om man har fått verifisert våpen og vet at fienden er et legitimt mål. Når man endelig får skyte, er man blodfokusert, det er nesten så ting går i sakte film fordi man er så fokusert. Da gjør vi alt vi kan for å treffe, for å drepe.»

– Dette er holdninger til å ta liv, som jeg overhodet ikke kan stille meg bak, sier generalmajor Per Sverre Opedal. FOTO: SCANPIX

— Må hindre

– Dette er holdninger til å ta liv, til hevn og til menneskeverd som jeg overhodet ikke kan stille meg bak. Slike holdninger er vi nødt til å ta grep for å hindre, sier generalinspektør for Hæren, generalmajor Per Sverre Opedal, til VG.

Fredag var det krisemøte i Hærstaben, og mandag har bataljonssjef for Telemark bataljon, Lars Lervik, innkalt sine sjefer til to dagers kriseseminar.

– Jeg har en bekymring for holdningene i min avdeling. Bekymringen er knyttet til rollen som norsk soldat og holdningene til det å ta liv. Dette har jeg behov for å gjøre noe med, sier oberstløytnant Lars Lervik til VG.