Verden

Dagbladet-journalist døde av skadene

Den erfarne utenriksjournalisten Carsten Thomassen (38) døde av skuddskadene han fikk under angrepet på hotellet i Kabul.

Dagbladet-journalist Carsten Thomassen døde mandag kveld. Foto: EVEN BAST / AP PHOTO / DAGBLADET

  • Eivind Sørlie
  • Aftenpostens Korrespondent I Brussel

Les også

  1. Kastet seg i dekning da skuddene smalt

  2. Stoltenberg: - Uakseptabelt angrep

Dagbladets journalist Carsten Thomassen ble skutt i angrepet mot Hotell Serena i Kabul mandag ettermiddag norsk tid. Mandag kveld norsk tid døde han av skadene. — Vi reagere med sjokk og vantro. I dag går tankene våre til hans samboer og to barn, sier Dagbladets sjefredaktør Anne Aasheim til Aftenposten. - Carsten var en spesielt aktet kollega som var respektert og ble beundret av alle kolleger. Hele huset er preget av stor sorg og et stort savn. Han var en fremragende og rutinert utenriksjournalist som hadde en sterk formidlingsevne, stort nettverk og han nøt stor respekt i alle kretser. Thomassen ble 38 år gammel. Han etterlater seg en samboer og to barn.


Dagbladet.no har opprettet en kondolanseprotokoll for journalisten. Send inn din kondolanse her.

— Opprørende

Journalisten var en av flere som ledsaget utenriksministeren på hans besøk til Afghanistan.

— Drapet på Carsten Thomassen er opprørende. Det er med dyp sorg jeg har mottatt budskapet om at Carstens liv ikke sto til å redde etter terrorangrepet mot Hotel Serena, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

— Carsten var en ener blant norske journalister. Han kombinerte solid journalistisk arbeid med integritet og store kunnskaper. Han har fulgt meg på mange reiser og han var inntil det siste fylt av sin gjerning som journalist. De som var sammen med Carsten i Kabul 14. januar er fylt av sorg og fortvilelse. Mine tanker går til hans nærmeste og alle hans venner og kolleger, sier Støre.

- Stor sorg

Statsminister Jens Stoltenberg sier at han lærte Carsten Thomassen å kjenne som en dyktig journalist og et godt menneske.

— Jeg har med stor sorg mottatt budskapet om at journalist Carsten Thomassen døde av skadene han ble påført i angrepet i Afghanistan i dag. Mine tanker går til hans samboer, to barn og de andre pårørende, sier Stoltenberg.

— Jeg lærte Carsten Thomassen å kjenne som en dyktig journalist og et godt menneske gjennom mange års samarbeid, sier han videre.

- Vil føre til krav om bedre sikkerhet

— Den umiddelbare reaksjonen vår er sjokk, overraskelse og sorg, og våre tanker går naturligvis til familien og de pårørende, sier generalsekretær i Norsk Journalistlag, Jahn-Arne Olsen, til Aftenposten.no. Olsen sier han tror drapet vil påvirke det norske journalistmiljøet fremover. - Carsten Thomassen var en person med et stort nettverk, og mange har nå et behov for å uttrykke sorg. Jeg er ganske sikker på at dette vil føre til et krav om bedre sikkerhet for norske journalister på oppdrag i utlandet. Vi har de siste årene engasjert oss sterkt mot drap på journalister. Når en av våre egne rammes, vil det helt klart prege tankene om vårt engasjement, sier Olsen. Olsen sier det nå er naturlig at spørsmålet om sikkerhetsopplegg gjennomgås. - Samtidig er det vanskelig å sikre seg mot denne type angrep, sier Olsen til Aftenposten.no.

Hørte eksplosjon og skudd

— Først hørte jeg en granateksplosjon. Utenfor vinduet mitt kunne jeg se at det ble skutt mot vaktbygningen ved porten. Jeg kunne se glassplinter som føyk utover vinduet mens vaktene løp i dekning, sa Aftenpostens journalist Tor Arne Andreassen over telefon fra Kabul rett etter angrepet. Mens utenriksministeren, hans livvakter og resten av det norske pressekorpset slapp fra angrepet uten fysiske skader, ble Thomassen rammet av to skudd. Også en mannlig UD-ansatt ble skutt, og er hardt skadet. Ifølge den norske fotografen Stian Solum ble Thomassen beskutt av en mann i en politiuniform.

- Kolleger hjalp skuddofre

Pressekolleger måtte utføre førstehjelp frem til ambulansepersonell kom til stedet. - Vi har bistått med førstehjelp på de sårede. Det tok tid før det kom medisinsk hjelp, men amerikanske sanitetssoldater er nå på stedet, sier VGs journalist på stedet, Per Olav Ødegaard, til VG Nett. Både Thomassen og den sårede UD-ansatte ble fraktet til et tsjekkisk feltsykehus, ved hjelp av norsk sanitetspersonell. - Da vi fikk melding om angrepet på hotellet tilbød vi oss å hjelpe til. Vi reiste til stedet med to pansrede kjøretøy, med en norsk lege og sykepleier ombord. De to skadde ble evakuert og fraktet til sykehuset ved hjelp av disse kjøretøyene, sier Jon Inge Øglænd, oberstløytnant ved Forsvarets fellesoperative hovedkvarter, til dagbladet.no. Taliban har påtatt seg skylden for angrepet. Zabiullah Mujahid, talsmann for Taliban, sier til AP at det var fire militante som angrep hotellet, en selvmordsbomber som sprengte seg selv i lufta og tre militante som kastet granater og avfyrte skudd. Ifølge nyhetsbyrået AP var angriperne utstyrt med automatgeværer og håndgranater, og minst en av dem skal ha vært iført en vest med sprengstoff som han utløste. Temaside: Afghanistan

Utenriksminister Jonas Gahr Støre skrev mandag kveld i kondolanseprotokollen som ble lagt ut ved den norske basen på Kabul internasjonale flyplass, etter at Dagbladets journalist Carsten Thomassen døde av skadene han ble påført under angrepet mot Serena Hotel i Kabul tidligere på dagen. Foto: HARALD HENDEN/VG/SCANPIX