Verden

Statlig iransk TV: Ebrahim Raisi har vunnet presidentvalget

Den ultrakonservative kandidaten Ebrahim Raisi har vunnet presidentvalget i Iran, ifølge iransk TV. Motkandidatene har allerede gratulert ham med seieren.

Ebrahim Raisi ser ut til å bli Irans neste president. Bildet ble tatt da Raisi avla stemme i Teheran fredag.
  • NTB-AFP-Ritzau
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

De offisielle resultatene er ennå ikke klare, men foreløpige resultater viser at Raisi har 62 prosents oppslutning. Nyhetsbyrået Reuters siterer en statlig iransk TV-kanal som slår fast at Raisi har vunnet valget.

Tidligere lørdag meldte flere medier at Raisi ledet i opptellingen av stemmene, og at den mer reformorienterte kandidaten Abdolnasser Hemmati lå på andre plass.

Hemmati har imidlertid allerede erkjent nederlag og gratulert Raisi med valgseieren. På Instagram skriver han at han håper Raisis nye regjering vil bedre den iranske økonomien.

Også de konservative kandidatene Mohsen Rezai og Amirhossein Ghazizadeh-Hashemi har gratulert Raisi med seieren.

Avtroppende president Hassan Rouhani – som regnes som politisk moderat – har så langt ikke utpekt Raisi som vinner. Men han bekrefter at valgresultatet er klart, selv om det ikke er offisielt offentliggjort.

Også i forkant av valget var Raisi regnet som favoritt.

  • Her kan du lese Aftenpostens sak om Raisi: Han truet med å drepe Donald Trump. Nå er Ebrahim Raisi storfavoritt til å bli Irans nye president.

Les mer om

  1. Teheran
  2. Valg
  3. Iran