Verden

Gilbert: «Nå er det stille. Vi har fått inn 40 pasienter»

Gilbert og Fosse reiser likevel ikke hjem fra Gaza.

Lege og professor Mads Gilbert er sammen med kollega Erik Fosse eneste vestlige lege i Gaza. Foto: SCANPIX

 • Ida Halvorsen Kemp

— Vi holder pusten. Vi vet ikke hvordan denne våpenhvileavtalen blir fulgt opp. Vi hørte bombing i løpet av de tre timene som pausen skulle vare også, sier den norske legen Mads Gilbert til Aftenposten.no på telefon fra Shifa-sykehuset i Gaza. Han og kollegaen Erik Fosse har den siste uken vært i Gaza by for å akuttmedisinsk hjelp til skadede palestinere. Gilbert forteller at onsdagen har vært relativt rolig i forhold til de foregående dagene. - Nå er det stille her. Vi har fått inn 40 pasienter i løpet av dagen, og det er mange grusomme historier, sier Gilbert. Han har akkurat fått rapporter om at 25 hus er bombet i Rafa, ved overgangen mellom Gaza og Egypt. Tidligere på dagen slapp israelske fly ut flyverseddeler der de advarte sivilbefolkningen om å komme seg vekk før de satte inn angrepet. - Dessuten er Taqua-moskeen bombet nå i kveld, en av de største moskeene i Gaza, opplyser Gilbert.

- Vi har ødelagt israelernes medieopplegg

Siden israelerne nekter journalister adgang til Gazastripen, har de to nordmennene blitt nedringt av internasjonale medier med spørsmål om tilstanden i området. Som de eneste vestlige hjelpearbeiderne i området, er de blitt den eneste informasjonskanalen ut av det krigsherjede området. Gilbert har gjort seg en rekke betraktninger om sin egen rolle som nyhetsformidler. - Etter vår mening har det vært helt avgjørende at vi har kunne gi ut informasjon. Vi har ødelagt Israels medieopplegg for denne krigen, som egentlig skulle være en full blokkade av pressefriheten, mener Gilbert. - Vi har bare snakket om det vi har sett. Kritikken fra Siv Jensen tar vi med ro, den var ventet. Vi ønsker bare å støtte det palestinske folket i denne horrible situasjonen. De er svært takknemlig for vår hjelp, og sier: «Dere gir oss håp om at vi ikke er glemt», forteller legen. Artikkelen fortsetter under bildet.

Foto: EYAD BABA

— Orker de, så orker vi

Han har ikke noe klart svar på når de to legene reiser tilbake til Norge. De har flere ganger måttet endre planene på grunn av forholdene i byen. - Det vurderer vi fortløpende. Det viktigste spørsmålet er ikke om vi reiser eller ikke, det er om bombingen fortsetter eller ikke, poengterer han. Anestesisykepleieren Dagfinn Bjørklid fra Lyngen kom ned til sykehuset på tirsdag, og hjelpeorganisasjonen Norwac har sendt to leger til Gaza som skal avløse Fosse og Gilbert. Legene befinner seg nå i Egypt, men det ikke sikkert at Fosse og Gilbert dra hjem når legeteamet kommer. - Vi er ganske slitne, men vi klarer å fortsette. Palestinerne orker. De har vist en utholdenhet og moral som det bare er å bøye seg i støvet for. Sykepleiere, leger og ambulansepersonell jobber døgnet rundt, sier Gilbert. Han snur seg mot de åtte andre legene i operasjonssalen han sitter i og spør dem hvor lenge de sov natten før. Alle er gråbleke i ansiktet, og har sovet mellom en og tre timer, ifølge Gilbert. - Skulle ikke vi tåle litt søvnmangel for å hjelpe disse utslitte personene, så vet ikke jeg.

«Skulle ikke vi tåle litt søvnmangel for å hjelpe disse utslitte personene, så vet ikke jeg.»
Mads Gilbert, norsk lege i Gaza

- Grusomme skader

Selv om dagen har vært relativt stille, har han opplevd grusomme skader og hjerteskjærende historier. - Jeg tok imot en liten jente på et par år som hadde fått en stor splintskade i ryggen. Hun ble operert i ettermiddag, og er trolig lam fra livet og ned, sier legen. Fra et angrep i byen Beit Hanon nord i Gaza tok de norske legene også imot to gutter på 12 og 15 år som hadde fått store skader. - 12-åringen fikk en splint gjennom skallen og hjernen. Den andre fikk en stor ansiktsskade. Ansiktsskjelettet er knust, og vi måtte fjerne begge øynene hans. Likevel snakket han da han kom inn hit. Det er er forferdelig komplisert skade, og begge ligger i respirator her nå, opplyser Gilbert. Slike opplevelser møter de norske legene daglig, og Gilbert innrømmer at det sliter dem ned psykisk. - Det vanskelige er de kolossalt ferske og sterke inntrykkene. Det tærer på den mentale opplagsnæringen, sier han.

 1. Les også

  Ti timers brødkø i Gaza

 2. Les også

  Gaza: Krigen dag for dag

 3. Les også

  Bakgrunn for krigen i Gaza

Mads Gilbert utenfor sykehuset i Gaza. Foto: SCANPIX

Relevante artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  – Hele dalen ristet. Jeg har aldri hørt en så høy lyd i hele mitt liv.

 2. VERDEN
  Publisert:

  Skole skal ha blitt bombet og over 120 er drept i kamper om Libyas hovedstad

 3. KRONIKK
  Publisert:

  Vondt nyttår i Gaza

 4. VERDEN
  Publisert:

  IS står bak eksplosjoner i Kabul - minst 40 drept

 5. VERDEN
  Publisert:

  To bomber gikk av på turiststed i Thailand: Minst én drept og 19 skadet

 6. VERDEN
  Publisert:

  Mange drept i feilbombing av flyktningleir i Nigeria