Politikkens førsteelskere

USA er kanskje best på utenrikspolitikk. Men landets nærmeste og kåteste allierte, Storbritannia, er definitivt best på sexskandaler. Til amerikanernes grenseløse misunnelse.

Bill Clintons affære med Monica Lewinsky var en stor skandale. Men kan den måles med britenes mange eskapader? FOTO: Scanpix

I 2007 skrev Vanity Fair-redaktøren James Wolcott en drepende artikkel om amerikanske politikeres mangel på stil når de først skulle gi landet noen saftige sexskandaler. Som for eksempel Bill Clintons klønete forsøk på å forføre traineen Monica Lewinsky.

«Vi vet at vår tidligere president lot seg tilfredsstille til et visst punkt. Så trakk han seg tilbake, og avsluttet det hele alene – i en vask på bakrommet. USAs president, masturberende i en vask, er det mulig å bli mer trist? Er dette det beste vi kan komme opp med?», skriver Walcott bitende ironisk.

Og legger misunnelig til: «Hvorfor er britiske sexskandaler så utrolig mye bedre enn våre?»

ROBINSON-SKANDALEN.

Denne uken fikk vi et nytt bevis på det, da historien om Mrs. Robinson nådde avisenes førstesider.

Den nord-irske førstedamen hadde tatt for seg av en 19-åring – 40 år yngre enn henne selv. Iris og Peter Robinson, han førsteminister og hun en sentral politiker, er provinsens mektigste politikerpar. Glamorøse og med en livsstil som minner mer om Hollywood enn Belfast. De kjører rundt i sportsbiler, og har leiligheter både i London og Florida. Da journalister ble invitert hjem til familien, kunne en kvinnelig reporter, med sans for detaljer, melde om silkeputer på gulvene og kandelabre i alle rom.

Det var til denne leiligheten Mrs Robinson skal ha tatt med seg den unge elskeren, mens mannen var på forretningsreise.

Topp 10-skandale

Interessen for Iris Robinsons sexliv hadde nok ikke vært så interessant, hadde det ikke vært for at damen i hele sitt politiske liv har holdt den moralske fanen meget høyt, og fordømt alt fra utroskap og abort til homofili.

Ifølge britiske kommentatorer, som holder sirlig orden på denne statistikken, seiler Robinson-skandalen rett inn på 10-på-topp-listen over politiske skandaler i Storbritannia gjennom tidene. Men den slår fortsatt ikke skandalen over alle skandaler: Profumo-saken. Sexskandalen alle andre skandaler måles opp mot.

PROFUMO-SKANDALEN.

John Profumo var krigsminister i Harold Macmillans konservative regjering fra 1960 til 1963. En tilknappet overklassepolitiker, krigshelt fra D-dagene og med adelig blod. På et sosietetsselskap på en herregård utenfor London, så han for første gang Christine Keeler.

Den unge brunetten, luksusprostituert og gledespike, steg naken opp av svømmebassenget – og Profumo var fortapt.

De innledet er kort forhold. Problemet var at frk. Keeler ikke bare tilfredsstilte Profumo. Hun hadde også et forhold til den sovjetiske marineattacheen, Jevgenij Ivanov.

Med datidens kald krig-hysteri som bakteppe, hadde det allerede fått alarmklokkene til å ringe i MI5, den britiske etterretningen. Var Christine Keeler på russernes lønningsliste, og ble de fortrolige samtalene etter het sex brakt videre til Moskva? Profumo måtte stå skolerett i Parlamentet, men nektet for at de hadde noe forhold.

Senere innrømmet han alt overfor kona, og hun overtalte ham til å gå tilbake og tilstå. Deretter trakk han seg fra regjeringen.

JOHN MAJOR-SKANDALEN.

Etter 11 år med Maggie Thatcher, Falklandskrig, streiker og internt partiopprør, så britene frem til noen år med litt lavere støynivå under hennes langt mer kjedelig etterfølger, John Major. Men den grå mannen, med det grå håret og de grå dressene, viste seg å ha noen fargerike sider hverken britene eller hans kone viste om.

I årene før han ble statsminister hadde han nemlig et langvarig forhold til partikollegaen Edwina Currie. I sine memoarer fra 2002 forteller hun hvordan de i parlamentet kunne hviske kodede meldinger til hverandre. «Kan vi snakkes etter voteringen i kveld?» hvilket betydde, «kan vi snike oss ut i min leilighet og ha litt sengekos».

Hun fortalte om elskov i badekaret, og om Majors store blå underbukser.

«Han var bedre i senga enn som statsminister», slo Edwina Currie tørt fast.

PRESCOTT-SKANDALEN.

Også under Tony Blairs statsministerperiode gikk det heftig for seg blant hans statsråder. Nestleder i Labour og visestatsminister, John Prescott var kjent for sine mange kvinnehistorier. Nå ble det avslørt at han hadde et forhold sekretæren, og hun fortalte villig vekk til avisene om heftig sex på hans kontor, mens kollegaene arbeidet utenfor. De skal også ha innredet et elskovsrede i hans politikerbetalte leilighet i Whitehall.

BLUNKETT-SKANDALEN.

Neste mann ut var David Blunkett, en voksende stjerne i New Labour. Den blinde arbeiderklassesønnen jobbet seg oppover i paritet, tross alle odds. Han hadde flere tunge poster i Blairs regjering.

Men glansbildet falmet raskt da det ble avslørt at Blankett hadde et forhold til en gift kvinne, og at hun nå ventet barn med ministeren.

Misæren var fullendt da det også viste seg at Blanchett – utenfor tjenestevei – hadde sørget for å gi elskerinnens nanny visa i rekordfart.

ROBIN COOK-SKANDALEN.

Som nyutnevnt utenriksminister i Tony Blairs regjering i l997 tok det knappe fire måneder før Robin Cook ble tatt med buksene nede. Og det i VIP-loungen på Heathrow. På vei til ferie med sin kone, fikk han beskjed om at avisene neste dag ville avsløre hans hemmelige elskerinne. Cook gjorde kort prosess. Han avlyste ferien, og annonserte der og da han at han ville flytte inn til sin nye elskerinne. Cook trakk seg fra Blair-regjeringen i 2004 i protest mot Irak-invasjonen. Han døde i 2006.

... og hvis du fortsatt ikke er mett:

I 1973 blir Lord Lambton, parlamentsmedlem for Toryene, fotografert hasjrøykende, i seng med to luksusprostituerte. Da han senere ble spurt hvorfor en mann med hans sjarm måtte oppsøke prostituerte, svarte han: Jeg tror folk flest liker litt variasjon.

I 1983 blir Thatchers absolutte yndling, og mannen mange tror skal bli ny Tory-statsminister, Cecil Parkinsons politiske karrière smadret etter at han innrømmer at han venter barn med sin sekretær, og ikke sin kone.

I februar 1992 ble lederen for Det Liberaldemokratiske partiet, Paddy Ashdown tatt med buksene nede. Etter at det ble avslørt at han hadde hatt et fem måneders forhold til sin sekretær, ble han raskt omdøpt til Paddy Pantsdown.

I 2003 blir en ny politiker fra det liberale partiet fratatt all ære. Mark Oaten var tippet som ny leder av partiet i 2003. Men det var før den gifte politikeren begynte å treffe en mannlig prostituert, og ble involvert i trekantsex av det mest avanserte slaget.

Oatens politiske karrière ble dermed noe kortere enn han hadde tenkt seg.

David Millor var en av John Majors fortrolige. Hans spanske skuespillerelskerinne solgte historien om en sexgal minister, som alltid måtte elske i Chelseadrakt, og var vill etter å suge hennes tær.

I 2009 rammer skandalen en av Gordon Browns nærmeste venner, Labour-politikeren Nigel Griffiths. Avisen News of the World avslørte – i tekst og bilder – at det var mer enn dokumentlesing som foregikk på kontoret i Westminster. Gjennom dørsprekken kunne leserne se en kvinne i svarte nettingstrømper, og antydning til heftig sex på skrivebordet. Det var kanskje ikke dette Brown hadde sett for seg da han takket ja til å være forlover i vennens bryllup.