Verden

Bill Clintons plageånd roser ham opp i skyene

På 1990-tallet var Kenneth Starr spesialanklager, på evig jakt etter president Bill Clinton. Nå sier han at Clinton var sin generasjons beste politiker.

  • Gunnar Kagge
    Gunnar Kagge
    Journalist

"The Starr report" er en tykk bok med anklager mot daværende president Bill Clinton. Den var grunnlaget da kongressen vedtok å stille ham for riksrett. Forfatteren het Kenneth Starr og var en nidkjær etterforsker som gikk etter Clintons investeringer og forretningsforbindelser, før han kastet seg over presidentens forhold til kvinner, ikke minst praktikanten Monica Lewinsky.

Les også

Les også denne historien: Monica Lewinsky kommer til Norge for å snakke om nettmobbing

Lewinsky-saken førte til at Bill Clinton ble stilt for riksrett, som den andre presidenten i USAs historie.

Nå beklager Starr at så mye av den han gjorde tok presidentens oppmerksomhet, i stedet for at Clinton kunne konsentrere seg om viktigere ting. Ikke bare det, han sier også at Clinton er etterkrigstidens beste politiker, skriver The New York Times.

Penger og kvinner

Juristen Starr jobbet for president George H.W. Bush. Da Bill Clinton overtok makten i Det hvite hus, fikk Starr nye oppgaver. Presidentens politiske motstandere fikk ham utnevnt som spesialanklager for å granske den såkalte Whitewater-saken om investeringer familien Clinton gjorde mens Bill var guvernør i Arkansas.

Starrs konklusjon om at Clinton vitnet falsk da han hevdet at han "ikke hadde hatt sex med den kvinnen", det førte til at Clinton ble stilt for riksrett. Senatet frikjente presidenten.

Presidenten og anklageren delte på den litt tvilsomme æren å være årets menn i bladet Time.

Årets menn i 1998 var ikke på talefot.

Beklager populismen

Nå er den tidligere anklageren rektor på et universitet i Texas, hvor han selv opplever å bli anklaget for unnfallenhet omkring anklager om seksuelle overtramp i universitetsmiljøet.

I en paneldebatt denne uken var Starr opptatt av polariseringen i amerikansk politikk, hvor demokrater og republikanere gjør hva de kan for å blokkere hverandres politikk, i stedet for å tjene landet.

Republikaneren Starr nevnte ikke partiets sannsynlige presidentkandidat ved navn, men beklaget at politikken blir preget av "nesten radikale populister, dypt sinne og manglende tilhørighet".

Clinton til motangrep

I 2006 ga Bill Clinton Starr mye av skylden for den bitre stemningen i amerikansk politikk, og hevdet at den daværende anklageren ville stevne for for retten "fordi de ikke ville lyve".

Starr selv omtaler nå sakene han etterforsket så nidkjært for "ubehageligheter". Mye av det han gravet opp brukes som ammunisjon av Donald Trump. Trump har gjort det klart at også Bill Clintons forhold til kvinner er legitime argumenter mot Hillary Clinons kandidatur.

Det kan du lese mer om her:

Les også

  1. Trumps siste trekk er stygge angrep på Bill Clinton

  2. Hillary slipper løs Bill i valgkampen – Trump bringer frem gamle sex-historier

Les mer om

  1. Donald Trump
  2. Hillary Clinton