Verden

Våpenhvile mellom Israel og Hamas

Både Israel og palestinske Hamas melder at de inngår våpenhvile. Den trer i kraft klokken 2 natt til fredag, ifølge tjenestemenn.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu.
  • NTB

De siste dagene har det foregått et intenst diplomati for å få Israel og palestinske grupper på Gazastripen til å inngå våpenhvile.

Torsdag kveld, etter 11 dager med intense angrep, kom meldingen som mange hadde håpet på. I en uttalelse fra sikkerhetsutvalget i den israelske regjeringen står det at Israel ensidig godtar våpenhvileforslaget som Egypt har meglet frem.

Ifølge meldingen diskuterer partene fortsatt når våpenhvilen skal tre i kraft, men en rekke andre kilder sier at den vil gjelde fra klokken 2 natt til fredag lokal tid, klokken 1 norsk tid.

Det vil innebære at den trer i kraft bare tre timer etter den israelske beslutningen.

– Situasjonen på bakken avgjør

– De politiske lederne understreket at realitetene på bakken vil være det som avgjør fremtiden til operasjonen, heter det i uttalelsen.

Like etter ble våpenhvilen bekreftet offisielt av både Hamas og Islamsk hellig krig (Jihad), de palestinske gruppene som har avfyrt raketter mot Israel siden 10. mai.

Israel har svart med et voldsomt bombardement som har lagt både kontorbygg og bolighus i grus, som ifølge Israel har ødelagt mange kilometer med underjordiske tunneler, og som har drept over 200 palestinere. Ifølge helsedepartementet på Gazastripen har dødstallet passert 230, hvorav over 60 er barn.

Minst 230 palestinere og 12 israelere er drept i krigshandlingene de siste elleve dagene. Her fra et luftangrep på Gazastripen 20. mai.

En tjenestemann fra Hamas sier at Israels våpenhvileerklæring er et nederlag for statsminister Benjamin Netanyahu og en seier for det palestinske folket.

Ali Barakeh ved Hamas' kontor for arabiske og islamske relasjoner sier at gruppen vil være på vakt frem til de hører fra meglerne som jobbet frem våpenhvilen.

Kilder: Egyptiske delegasjoner skal følge med

Ifølge diplomater skal Egypt sende to delegasjoner for å følge med på våpenhvileavtalen.

Delegasjonene skal sendes til Tel Aviv og de palestinske områdene for å overvåke at våpenhvilen gjennomføres. Målet er også at det iverksettes prosedyrer som skal bidra til stabile forhold på lang sikt.

De ikke navngitte diplomatene sier at våpenhvilen trer i kraft klokken 1 norsk tid natt til fredag, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Også Egypts rikskringkasting melder at landet skal sende to delegasjoner til området, én til Israel og én til de palestinske territoriene.

Kraftig press

I Israel har de over 4000 rakettene fra Gazastripen tatt livet av 12 personer, hvorav to barn. Svært mange av rakettene er blitt skutt ned av det israelske luftforsvaret.

Avgjørelsen kommer etter kraftig internasjonalt press. FNs sikkerhetsråd har flere ganger forsøkt å vedta en felles uttalelse om en våpenhvile, men USA har ikke villet stille seg bak uttalelsen. Amerikanerne har sagt at de jobber via diplomatiske kanaler for å få til en våpenhvile, og de siste dagene har USA trappet opp presset mot Netanyahus regjering.

Netanyahu har frem til nå fastholdt at angrepene mot den palestinske enklaven vil fortsette.

– Begge parter kan kalle seg seiersherrer

Torsdagens beskjed om en våpenhvile var ventet, konstaterer Anders Persson, universitetslektor og Midtøsten-ekspert ved Linnéuniversitetet.

Etter at USAs president Joe Biden onsdag uttalte at han forventet en rask nedtrapping, var en våpenhvile nært forestående, mener han.

– Men det er uklart hva våpenhvilen innebærer. Mange kaller det for en minimalistisk våpenhvile, der man kun bytter ro mot ro, sier Persson.

Han tror uansett at partene mener alvor.

– Vi har sett den dårlige filmen spilles av ganske mange ganger tidligere, med våpenhviler som holder i noen år. I dette tilfellet kan begge sidene presentere seg som seiersherrer, sier Persson.

Israel mot nyvalg?

Like etter at Israel kunngjorde våpenhvilen torsdag kveld, fortsatte de israelske luftangrepene mot Gazastripen.

– Politisk sett er Netanyahu også en vinner, mye peker på at han kommer til å kunne utnevne en ny regjering igjen, eller utlyse nyvalg, noe han også vil. Begge parter tjener internt på dette, sier han.

Persson understreker at de siste dagene har vist at det ikke er mulig å glemme den israelsk-palestinske konflikten. De som har forsøkt å nedprioritere den, har mislykkes.

– Den er på toppen av dagsordenen igjen, og ideen om at den kommer til å holde seg i ro fremover eller løse seg selv, er helt enkelt ikke riktig, sier han.

Les også

  1. – Selvsagt er det aller verst når mennesker mister livet. Men så kommer alt det andre.

  2. IDFs tidligere talsmann kaller Israels okkupasjon meningsløs

  3. Barna i Gaza kan få livslange traumer

Les mer om

  1. Israel
  2. Benjamin Netanyahu
  3. Gaza
  4. Krig