Verden

Sitter i varetekt med narkotika-tiltalt svenske

BANUL, GAMBIA (Aftenposten.no): Sammen med den norske overgrepstiltalte 45-åringen i Gambia, sitter en svenske som også risikerer lang fengselsstraff. Nå ønsker han samme advokat som nordmannen.

Den overgrepssiktede nordmannen sitter i varetekt sammen med en svenske, som har sittet i varetekt over et halvt år.
  • Svend Ole Kvilesjø

Om den norske mannen, som sitter fengslet i Gambia, blir dømt for det han er siktet for, blant annet seksuelle overgrep mot seks mindreårige gutter, risikerer han opp mot 14 års fengsel.

Svenske tatt med ett kilo kokain

Da nordmannens forsvarer gjennom mange år, advokat Sigurd Klomsæt besøkte siktede i fengselet onsdag, var det også en annen nordisk varetektsfange der. Mannen er fra Sverige. Men selv om han allerede har sittet i politiets varetekt i godt over et halvt år, er saken hans helt ukjent i Sverige.

Mannen, som skal ha meldt utflytting fra Sverige, skal ha blitt pågrepet på et hotellrom i Gambia i besittelse av drøyt ett kilo kokain. Han skal ikke ha ønsket å komme i kontakt med svenske myndigheter.

Og siden han har opplyst at han ikke har penger, har han heller ingen gambisk advokat. Derfor har også etterforskningen, og straffesaken mot ham, dratt ut i tid, etter det Aftenposten erfarer.

Mannen risikerer etter de strenge narkotikalovene i landet, mange års fengsel.

Les også:

Les også

Fikk treffe overgrepssiktet nordmann

Vil ha samme advokat

Etter at den norske advokaten, sammen med den gambiske advokatforeningens leder Sheriff Marie Tambadou, besøkte den norske klienten innenfor murene onsdag, fikk de to skandinaviske varetektsfangene mulighet til å snakke litt sammen.

Da advokatene fikk til et nytt besøk i fengselet torsdag, skal nordmannen ha formidlet at også den svenske mannen ønsker at advokat Tambadou skal forsvare ham i den kommende straffesaken.

— Ja, dette stemmer, med det er helt avhengig av økonomi, sier advokat Sigurd Klomsæt til Aftenposten.

Noen får fri rettshjelp

For tre måneder siden ble det opprettet et fond i Gambia, som skal sørge for fri rettshjelp til fanger som ikke selv har penger til å betale for advokathjelp. Men dette gjelder kun i saker der siktede står i fare for å bli idømt dødsstraff – eller livstid i fengsel.

Ifølge advokatforeningens leder, Sheriff Marie Tambadou, er det foreløpig så lite penger i fondet for fri rettshjelp, at kun én advokat er engasjert, på deltid.

Sheriff Marie Tambadou har foreløpig ikke tatt stilling til om han vil si ja til den svenske narkotikatiltaltes henstilling om advokathjelp.

Siktelsen kan bli ytterligere utvidet

Før helgen meldte Aftenposten at siktelsen mot 45-åringen fra Telemark er blitt utvidet til fire punkter.

Les også

- Politiet har utvidet siktelsen mot 45-åringen

Men det presiseres at også denne siktelsen er foreløpig, og at den kan bli utvidet ytterligere, opplyser kilder i rettsvesenet i til Aftenposten.

De peker spesielt på at homofili er forbudt ved lov i dette landet. 45-åringen fra Norge, som tidligere er dømt til flere fengselsstraffer i hjemlandet for å ha forgrepet seg seksuelt på barn, skal bare ha utsatt gutter for overgrep i Gambia, ifølge den foreløpige siktelsen mot ham.

Mannen ble pågrepet i romjulen, i sin egenbygde bolig i kystbyen Brufut i Gambia. Først ble han satt på ventecelle i politiets hovedkvarter i Banjul, før han nyttårsaften, etter et kort rettsmøte, ble overført til varetektsdelen av landets hovedfengsel, Mile 2, noen kilometer utenfor hovedstaden Banjul.

Les også

  1. Gambia. Mer enn sol, sex og peanøtter

  2. - Politiet har utvidet siktelsen mot 45-åringen