Verden

EU vil ikke anerkjenne Lukasjenko som Hviterusslands president

EU og USA vil ikke anerkjenne Aleksandr Lukasjenko som Hviterusslands president. Lukasjenko svarer med at han aldri har bedt om noen anerkjennelse fra Vesten.

Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko hevder han vant valget med 80 prosent av stemmene.
  • NTB
Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko ble onsdag tatt i ed som president for enda en periode. Han har hatt makten i landet i 26 år.
Opprørspoliti pågriper en demonstrant under en demonstrasjon i Minsk onsdag.
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Lukasjenko ble onsdag tatt i ed som president, halvannen måned etter valget. Seremonien ble holdt hemmelig helt fram til eden var avlagt.

– EU anerkjenner ikke de forfalskede resultatene. På dette grunnlaget mangler den såkalte innsettelsen 23. september 2020 og det nye mandatet som Aleksandr Lukasjenko krever, legitimitet, sier EUs utenrikssjef Josep Borrell.

Heller ikke USA anerkjenner Lukasjenko som president.

Lukasjenko fnyser av de vestlige reaksjonene.

– De skriker at de ikke anerkjenner oss, sa han på et møte med Kinas ambassadør Cui Qiming i Minsk.

– Vi har aldri bedt noen om å anerkjenne eller ikke anerkjenne våre valg, eller å anerkjenne legitimiteten til en gjenvalgt leder eller ikke, sier han videre.

Titusener av hviterussere har demonstrert mot det offisielle valgresultatet, som viste at Lukasjenko vant valget med 80 prosent.

Protestene er slått ned med hard hånd. Etter seremonien onsdag er ytterligere 364 personer pågrepet for å ha deltatt i ulovlige demonstrasjoner, ifølge det hviterussiske innenriksdepartementet. Av dem er 252 personer pågrepet i hovedstaden Minsk.

Departementet oppgir at det onsdag ble registrert 59 ulike protester med anslagsvis 5.000 deltakere i ulike deler av landet.

Les også

  1. Politiet i Hviterussland bruker vannkanon mot demonstranter

  2. 17 land setter i gang OSSE-granskning i Hviterussland – Norge er med

Les mer om

  1. EU