Verden

IOC reagerer på at iransk bryter ble henrettet

Det var i forbindelse med en demonstrasjon i juni i 2018 at bryteren Navid Afkari ble pågrepet.

Bryteren Navid Afkari er blitt henrettet i Iran, melder statlig TV i landet. Afkari var dømt for drap, men menneskerettsaktivister mener han var uskyldig dømt.

  • NTB-AP-Ritzau

Henrettelsen skal ha skjedd lørdag morgen i et fengsel i byen Shiraz. Den internasjonale olympiske komité (IOC) reagerer sterkt på henrettelsen.

– Dette er veldig triste nyheter. IOC er sjokkert over denne kunngjøringen, heter det i en uttalelse fra IOC.

OL-komiteen opplyser at IOC-president Thomas Bach har henvendt seg direkte til Irans ledere denne uken og bedt om at Afkari måtte benådes.

– Det er svært urovekkende at bønnen fra utøvere verden rundt og arbeidet IOC har gjort bak kulissene, ikke førte til at vi oppnådde målet vårt, skriver IOC.

27 år gamle Afkari var dømt for å ha drept en offentlig tjenestemann under en demonstrasjon mot iranske myndigheter i 2018. Menneskerettsorganisasjonen Amnesty International og andre av Afkaris støttespillere mener han ble torturert og presset til å avgi falsk tilståelse.

USAs president Donald Trump er blant dem som har oppfordret iranske myndigheter til å la Afkari få leve. Det har også flere idrettsorganisasjoner.

– Vi ber utenriksministeren i Norge om å fordømme henrettelsen på det sterkeste, sier Kamal Khoshnod i organisasjonen Irans politiske fanger for fritt Iran.

Les mer om

  1. Iran
  2. Donald Trump
  3. Amnesty International