Splittet etter Pinochets død

Den tidligere chilenske militærdiktatoren Augusto Pinochet døde søndag, en uke etter at han ble rammet av et hjerteanfall. Chilenerne både jubler og gråter over hans bortgang.

Her er den tidligere diktatoren i fulle militære regalier på et bilde som er tatt i 1998.

– Han døde omgitt av familien sin, sa Juan Ignacio Vergara, lege på militærsykehuset i Santiago hvor eksdiktatoren ble behandlet. Augusto Pinochet ble 91 år gammel.

Pinochet styrte Chile med jernhånd fra det blodige militærkuppet i 1973 til 1990. Han anklages for å ha ansvaret for tortur, bortføringer og drap på minst 3.000 opposisjonelle.

Etter hjerteanfallet gjennomgikk han en bypassoperasjon, noe Pinochets sønn sa brakte ham tilbake fra dødens rand. Han fikk den siste olje, det katolske sakramentet som gis til kritisk syke personer, men ble tilsynelatende bedre i løpet av noen dager.

Splittet

Få personer har splittet chilenerne så mye som general Augusto Pinochet. Mens folk på venstresiden kun så ham som en brutal diktator, sluttet deler av den politiske høyresiden aldri å takke ham for å ha styrtet den sosialistiske presidenten Salvador Allende den 11. september 1973.

En gruppe tilhengere samlet seg utenfor sykehuset da han ble innlagt etter hjerteanfallet, for å vise sin støtte. Den konservative chilenske avisa El Mercurio meldte at Pinochets støttespillere følte «dyp smerte» ved hans bortgang.

– Han brøt kommunismens lenker for oss. Vi ble ikke et nytt Cuba, og det er takket være han, sa en kvinne som ble intervjuet av en lokal TV-stasjon utenfor militærsykehuset etter at nyheten om dødsfallet var blitt kjent.

Thatcher sørger

En av de første internasjonale reaksjonene kom fra Storbritannias tidligere statsminister Margaret Thatcher, som sa hun var svært trist over å høre at den tidligere chilenske lederen var død.

Pinochets motstandere var imidlertid fylt av helt andre følelser søndag, og mange løp gjennom gatene i hovedstaden Santiago med flagg for å feire. Folk tutet med bilhorn og danset av gårde mot Plaza Italia, i nærheten av sentrum, hvor glade og lettede chilenere begynte å samle seg.

Ikke dømt

De siste årene av sitt liv måtte eksdiktatoren bruke til å kjempe mot påtalemakten for å unngå å bli tiltalt for brudd på menneskerettighetene, bedrageri og korrupsjon. Forsvarerne hans argumenterte med at eksdiktatoren var for syk til å stilles for retten, og hindret dermed et rettsoppgjør.

Anklager om at han var skyldig i drap på to av Salvador Allendes livvakter, førte til at han ble satt i husarrest, men han ble formelt løslatt mot kausjon dagen etter hjerteanfallet.

Dagens chilenske president Michelle Bachelet var selv blant de mange som ble torturert under Pinochets regime. Sammen med sin mor ble hun arrestert og sperret inne i det beryktede fengselet Villa Grimaldi i 1975.

Hennes far, flyvåpengeneralen Alberto Bachelet, var lojal til den styrtede sosialistpresidenten Salvador Allende. Derfor ble han torturert til døde i fengsel bare ett år etter militærkuppet i 1973.

Begravelse

Den chilenske regjeringen må nå ta stilling til om den tidligere statslederen Pinochet, som aldri er blitt dømt for noen forbrytelse, skal få statsbegravelse.

Før hun ble innsatt som Chiles første kvinnelige president i mars i år, uttrykte Bachelet avsky ved tanken på å skulle stå i spissen for en offisiell begravelse for Pinochet, med tre dagers landesorg og flagg på halv stang ved offentlige bygninger.

– Det ville være forferdelig for meg å gjøre det, og det ville være pinlig for Chile, sa hun.