Terroristene følger en IS-oppskrift

IS-talsmann Abu Muhammad al-Adnani oppfordret nylig sine sympatisører til vold mot sivile. Omar Mateen svarte med å drepe 50 mennesker på en nattklubb. – Vi vil komme til å se flere slike angrep, sier terrorekspert Jessica Stern.

Omar Mateen sverget troskap til IS før han angrep nattklubben i Orlando.
 • Christina Pletten

Omar Mateen ringte nødnummeret 911 i Orlando og sverget troskap til IS. Dermed kan det se ut som angrepet i Florida følger samme mønster som flere andre IS-aksjoner. IS har tatt på seg ansvaret for angrepet.

– IS tar på seg ansvar for angrep om folk utfører i deres navn, også for angrep fra såkalte ensomme ulver. Det betyr ikke at de har hatt direkte medvirkning. Det er for tidlig å si om Mateen faktisk har stått i kontakt med terrororganisasjonen, sier den amerikanske terroreksperten Jessica Stern, som har skrevet boken "ISIS: The State of Terror", til Aftenposten.

IS skrev på sitt offisielle nettsted Amaq at angrepet ble "gjennomført av en IS-soldat".

Oppfordret til angrep

For vel en måned siden oppfordret IS-talsmann Abu Muhammad al-Adnani til vold mot vestlige myke mål i sin tale før ramadan. Han nevnte spesifikt USA.

"Vi har hørt at noen a dere ikke kan gjøre jobben deres, at dere ikke kan nå militære mål og er for blyge til å drepe det som kalles sivile. Så dere skal vite at det ikke er noe beskyttelse for det blodet i hjertet av korsfarernes land, og det finnes ikke noen uskyldige," sa Adnani, ifølge Site Intelligence Group.

Bare noen dager etter at de kom med samme oppfordring i fjor, skar en franskmann ved navn Yassin Salhi hodet av sjefen sin og sendte bildene til en bekjent i Syria. Salhi hevdet senere at det var en personlig motivert handling.

Blanding av motiver

Det er ikke alltid så lett å skille mellom de to, sier Stern:

– Det er ofte en blanding av motiver, noen ideologiske, noen personlige. En del av de ensomme ulvene har mentale problemer, sier terroreksperten.

Dette er en del av strategien til IS, sier hun. Det sirkulerer også et manual på nettet for ensomme ulver som IS skal ha publisert og oversatt til engelsk, ifølge flere britiske medier. Manualet skal være en oppdatert versjon av en AlQaida-håndbok.

– Etter hvert som organisasjonen blir mer presset i sine territorier i Syria og Irak vil vi oppleve flere slike forsøk på terror, sier Stern.

– Vi har sett stadig flere terrorangrep på myke mål med skytevåpen. I USA, og andre steder, ser vi også en bølge av selvradikaliserte sympatisører som utfører angrep. Er dette hovedstrategien til IS nå, fremfor organiserte celler som går inn for planlagte angrep?

– Jeg tror det vi ser er at IS har en "pose-og-sekk"-strategi. De kjører på med alle metodene. Samtidig ser vi at terroristene lærer av hverandre. Men det er klart at den ensomme, selvradikaliserte ulven er ekstremt farlig, og nesten umulig å stanse.

Tashfeen Malik og mannen Syed Rizwan Farookdrepte 14 mennesker i San Bernadino i California.

Signaliserer tilhørighet

Terroristene signaliserer som regel tilhørighet eller troskap til IS før eller under angrepet. IS er ikke kjent for å ta ansvar for terrorangrep der slike troskapseder – eller bayat – ikke foreligger. En slik troskapsed er vanligvis rettet til "emiren" av IS, Abu Bakr al-Baghdadi, ifølge The New York Times IS-ekspert Rukmini Callimachi.

Her er noen eksempler:

 • Det er bare et halvt år siden et lignende angrep rystet USA. Tashfeen Malik og mannen Syed Rizwan Farook tok seg inn på et selskapslokale i San Bernardino i California og drepte 14 mennesker. Malik sverget bayat til IS på Facebook før angrepet.
 • I mai i fjor angrep to menn et museum i Texas som viste karikaturtegninger av Muhammed. En av dem, Elton Simpson, sverget troskap til IS på Twitter like før angrepene. Begge ble drept av politiet før de skadet noen.
 • Amedy Coulibaly la ut en video der han sverget bayat før han angrep et jødisk supermarked i Paris i januar 2015, samme dag som angrepet på magasinet Charlie Hebdo.
 • En mann som angrep en fransk politistasjon i januar med en slakterkniv hadde med seg et IS-flagg og et brev i lommen.
Amedy Coulibaly sverget troskap til IS - såkalt bayat - før han angrep et jødisk supermarked i Paris.

Få fremmedkrigere

Ifølge senter for ekstremisme ved George Washington University har 88 personer har blitt siktet for IS-relaterte lovbrudd i USA siden mars 2014.

– Det finnes ikke store miljøer med fremmedgjorte muslimer som kan operere sammen i USA, slik man ser det i Europa, for eksempel i Belgia, sier Stern.

Rundt 250 amerikanere har reist til Syria for å bli fremmedkrigere. Det er svært lite i forhold til befolkningstallet, sier terroreksperten.

Det har imidlertid vært flere dødelige terrorangrep fra radikale islamister, blant annet de to brødrene bak Boston-bombene, Brødrene Dzhokhar og Tamerlan Tsarnajev. Mateen skal ha nevnt de to under angrepet i Orlando søndag.

Mateen skal ha nevnt de to brødrene Dzhokhar og Tamerlan Tsjarnajev, som angrep Boston maraton, under angrepet søndag.

IS øker oppslutningen i USA

Det har vært aktive etterforskninger av IS-sympatisører i alle 50 stater i USA, ifølge rapporten fra George Washington University. Det var 900 etterforskninger av IS-sympatisører i USA i fjor (to i Florida), skriver forfatterne av rapporten, som har gått gjennom 7000 sider med rettsdokumenter.
Blant konklusjonene:

 • Rekruttene varierer fra sympatisører til soldater med direkte kontakt til IS-ledelsen
 • Den gjennomsnittlige IS-rekrutten i USA 26 år gammel
 • 88 prosent er menn
 • 32 prosent er anklaget for å ha planlagt terroraksjoner på amerikansk jord
 • 88 personer har blitt siktet for IS-relaterte lovbrudd siden mars 2014
 • De aller fleste er amerikanske statsborgere
 • 56 prosent har blitt arrestert i undercoveraksjoner
 • Har du fått med deg historien om hvordan IS sendte terrorister til Europa med flyktningene? Her har du den: Slik brukte de flyktningekrisen til å drepe 162 mennesker.