Verden

Vekket av skyting utenfor vinduet

KØBENHAVN (Aftenposten) Natt til søndag sov Patric Dahl (27) og Emilie Bramsen (21) i leiligheten sin tvers overfor synagogen i Krystalgade. De bråvåknet av en serie skudd like utenfor vinduet.

  • Sveinung Berg Bentzrød
    Journalist

— Jeg gikk til vinduet for å se hva som foregikk. Jeg hørte skyting, jeg mener det var ni skudd. En politimann haltet og holdt i et våpen, han var truffet, forteller Patric Dahl.

Aftenposten møtte det unge paret da de var ute for å lufte hunden sin søndag morgen.

Tungt bevæpnet politi

De hadde vært ute et kvarters tid da de kom tilbake til Krystalgade for å gå hjem igjen, men der ble de stanset av to politibetjenter bevæpnet med hver sin MP5 maskinpistol.

Bevæpnede polititjenestemenn er utplassert en rekke steder i København søndag morgen.

-Ingen kan komme inn her nå før vi er ferdige med våre undersøkelser, sa den ene politibetjenten.En kald vind bidro til å gjøre den ubehagelige stemningen enda kjøligere.

Stoppet av vaktene i synagogen

Lengre ned i gaten sto to kassevogner som tilhører politiets teknikere. Åstedsgranskerne undersøkte området der en vaktmann ved synagogen natt til søndag ble likvidert med et skudd i hodet.

Politiets tjenestemenn, som alltid bevokter synagogen, ble skadet av terroristen, men overlevde attentatet.

Følg Aftenpostens direktedekningav terrordramaet i København

— Kan ikke la terroren vinne

— I løpet av bare noen få minutter etter at skytingen begynte, var gaten fylt av politifolk sier Dahl.

- Hvordan opplever du denne situasjonen, føler du deg utrygg nå?

- Det er ubehagelig, men vi kan ikke la oss skremme til å leve i frykt, i så fall lar vi jo terroristene vinne, sier Dahl.

Spylte blodet - blomstene kommer

Etter en halvtimes venting ble sperringene tatt ned, og Dahl, Bramsen og naboene deres fikk lov å gå hjem igjen. Åstedsgranskerne hadde sikret alle spor, tomhylsene var plukket opp, gatene spylt, alt blod og alle krittmarkeringene som viste alle funn var vasket bort.

Maja Gildin Zuckerman og sønnen Anton var de første som la ned blomster utenfor synagogen søndag.

Men i tillegg til beboerne og tilskuerne var det også noen andre som hadde stått og ventet.

Blant dem var Maja Gildin Zuckerman og sønnen Anton.

De var de første som gikk frem til gjerdet utenfor synagogen og la ned blomster som en gest til alle berørte av ugjerningene — og til minne om Dan Uzan, som hindret terroristen å komme inn synanogen med 80 gjester. Vaktmannen ble skutt og drept i angrepet sent søndag kveld

- Han var en venn av broren min, forteller Zuckerman.

Så mann skjøt inn i kafeen

De to norske studentene Hanne Stavø Storkås og Ingvill M. H. Ellertsen opplevde også dramaet i København på svært nært hold.

- Vi trodde først vi hørte fyrverkeri. Men etter noen få sekunder skjønte vi at personen utenfor kafeen faktisk skjøt inn i den, skriver de to i en øyenvitneskildring til Aftenposten.

Hanne Stavø Storkås opplevde København-terroren.
Ingvill M. H. Ellertsen opplevde Københavnterroren.

Storkås og Ellertsen studerer medisin i København og bor like i nærheten av åstedet for det første terrorangrepet, debattmøtet om ytringsfrihet på kafeen Krudttønnen på Østerbro.— Vi var ute og gikk en rolig lørdagstur i Fælledparken i København da vi plutselig hørte det smalt flere ganger.

- Hva så dere?

— Vi stod maks 40 meter fra Krudttønden da skuddene ble avfyret. Vi koblet ikke helt hva som skjedde i starten, og trodde først vi hørte fyrverkerier, forteller de to studentene.

Løp krumbøyde bort

— Men etter få sekunder skjønte vi at personen utenfor kafeen faktisk skjøt inn i den. Han hadde et stort våpen, var ikledt en mørk overdel samt en hette/lue som dekket til mye av hodet.

- Til sammen var det i hvertfall 20-30 skudd, og det kom røyk fra geværet og luktet krutt i hele området. Vi løp krumbøyde bort fra området mens vi ringte politiet.

Rolig og fint område

- Snakket dere med noen andre som også opplevde eller så noe i forbindelse med skyteepisoden? Hva sa i så fall disse?

— Vi så foreldre ved lekeplassen som tok barna under armen og flyktet, samt familier som gjemte seg bak bilene på parkeringsplassen. Vi møtte en del andre som var rystet.

- Hvordan opplevde dere å være så tett på en dramatisk episode som dette?

— Det kom veldig plutselig, og hele episoden var veldig voldsom. Det er normalt et veldig fint og rolig område, og man hadde aldri regnet med at noe sånt ville skje en fredelig lørdag ettermiddag på trygge Østerbro.

Les også

  1. Thorning-Schmidt: - Kynisk terrorhandling

  2. Islamkritiker: For farlig å delta i debattmøter

  3. Charlie-spaltist: - I kveld er vi alle dansker

  4. Danske muslimer: Feig handling uten rot i islam

  5. Politiet har drept antatt gjerningsmann

  6. Vilks: - Tror jeg var målet for angrepet

  7. Livvakter stoppet attentatmannen