Snart slutt på nedstengning i Moskva til tross for høye smittetall

I Russlands hovedstad Moskva lemper myndighetene på en delvis nedstengning, selv om smittetallene stadig er høye.

Det har vært roligere enn vanlig i Moskva den siste tiden. Fra mandag igjen lemper de lokale myndighetene på smitteverntiltakene, selv om smittetallene fortsatt er høye.

Situasjonen ved sykehusene i byen og ellers har bedret seg, sier ordfører Sergej Sobjanin ifølge Interfax. Derfor blir ikke friuken president Vladimir Putin innførte i hele landet for å hindre smittespredningen forlenget utover mandag, heter det.

Moskva og flere andre hardt rammede områder innførte ytterligere restriksjoner i forbindelse med friuken. I hovedstaden, der det bor mer enn 12 millioner mennesker, har kun dagligvarebutikker og apoteker vært åpne siden torsdag, med enkelte unntak.

Sobjanin sier at reglene fra før nedstengningen fortsatt vil gjelde. Dermed må byens innbyggere fortsatt vise frem bevis på at de er vaksinert, nettopp friskmeldt eller en negativ koronatest, om de vil besøke byens museer og teatre.

Myndighetene i byen registrerte mer enn 6800 nye smittetilfeller og 95 dødsfall onsdag. Eksperter mener de reelle tallene er langt høyere, skriver nyhetsbyrået DPA.

Samtidig ble det registrert mer enn 40.400 smittetilfeller i hele landet og 1189 nye dødsfall – det høyeste døgntallet siden pandemien brøt ut. I enkelte andre regioner har friuken blitt til to friuker.

Deler av næringslivet er misfornøyde med tiltaket. De mener byrden på næringslivet blir for stor, særlig på småbedriftene, fordi arbeidsgiverne er blitt beordret til å betale arbeidstagerne mens de holder seg hjemme.