Ni provinshovedsteder kontrolleres av Taliban

Taliban har erobret ni afghanske provinshovedsteder på under en uke. President Ashraf Ghani var på dagstur i Mazar-e-Sharif for å støtte regjeringsstyrkene der.

Taliban-krigere ved en kontrollpost i provinshovedstaden Farah onsdag.

Ghani ankom Mazar-e-Sharif onsdag, der han var i samtaler om forsvaret av byen med den tidligere guvernøren Atta Mohammad Noor og den tidligere visepresidenten og krigsherren Abdul Rashid Dostum. Senere på dagen fløy presidenten tilbake til hovedstaden Kabul.

Mazar-e-Sharif er hovedstad i Balkh-provinsen, og norske soldater var tidligere stasjonert her. Om byen faller, vil det være et stort tap for regjeringen.

Dostum fløy til Mazar-e-Sharif sammen med en gruppe kommandosoldater. Hvis regjeringsstyrkene går på et nytt nederlag i Mazar-e-Sharif, vil de stå igjen med lite kontroll over Nord-Afghanistan.

– Store tap

Natt til onsdag inntok Taliban Faizabad, hovedstaden i Badakshan-provinsen i den nordlige delen av landet.

– Sent i går kveld kom sikkerhetsstyrkene som har kjempet mot Taliban i flere dager, under intenst press. Taliban har overtatt byen nå. Begge sider har lidd store tap, sier politikeren Zabihullah Attiq til nyhetsbyrået AFP.

Opplysningene bekreftes av lokale kilder som nyhetsbyråene AP og DPA har snakket med.

Også Farah og Pul-e-Khumri – hovedstedene i provinsene Farah og Baghlan – kom under intenst press tirsdag. Begge byene falt i løpet av noen timer.

Pul-e-Khumri har nesten 250.000 innbyggere og ligger strategisk til ved hovedveien som knytter Kabul til Mazar-e-Sharif.

Siden fredag i forrige uke har Taliban erobret ni av Afghanistans 34 provinshovedsteder. Flere andre er beleiret eller under angrep.

Blant dem er Talibans tidligere hovedsete Kandahar, hovedstad i den sørlige provinsen med samme navn. Opprørerne hevdet onsdag kveld at de hadde tatt et fengsel i utkanten av byen og løslatt fangene.

Titusener på flukt

Kampene i Nord-Afghanistan har tvunget titusener av mennesker på flukt. En del har søkt tilflukt i Kabul, hvor krigsflyktninger nå sover på gata og i parker.

I helgen rykket Taliban inn i provinshovedstaden Kunduz, en av landets største byer. Rystende scener beskrives av innbyggere som har klart å flykte ut av byen.

– Vi så lik som lå i nærheten av fengselet, sier 36 år gamle Friba til AFP.

Flyktninger fra Kunduz forteller om halshogginger, summariske henrettelser, avstraffelse av tidligere offentlig ansatte og jenter som bortføres for å bli giftet bort.

Opplysningene er ikke bekreftet av andre kilder, og Taliban benekter at de står bak krigsforbrytelser.

Onsdag opplyste lokale kilder at flere hundre afghanske regjeringssoldater i Kunduz-området har overgitt seg til Taliban. Soldatene hadde trukket seg tilbake til en flyplass utenfor byen, hvor de ble utsatt for artilleriangrep.

Biden angrer ikke

USA og Nato begynte sin tilbaketrekking fra Afghanistan i mai. Taliban innledet samtidig en stor offensiv og hevdet i juli å ha kontroll over 85 prosent av landet.

Tross Talibans framrykking mener USAs president Joe Biden fortsatt at det er riktig å forlate landet.

– Afghanske ledere må komme sammen. De må kjempe for sine egne interesser, sa Biden tirsdag.

Samtidig har USA advart Taliban om at de ikke vil bli internasjonalt anerkjent om de tar makten i Afghanistan med militære midler.

USA og Nato har brukt enorme pengesummer i Afghanistan i løpet av de 20 årene de har hatt soldater i landet. Nå er planen at alle USAs styrker skal være ute av landet en drøy uke før 20-årsdagen for terrorangrepene 11. september 2001.