Første toppmøte om fred i Ukraina: Kort og resultatløst

Utenriksministrene i Russland og Ukraina i møttes torsdag i Tyrkia. Men samtalene varte ikke lenge. Etter kort tid var fredsforhandlingene over uten resultater.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov møtte torsdag Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba (med ryggen til) i Antalya i Tyrkia.

Torsdag morgen møttes Sergej Lavrov og hans ukrainske motpart, Dmytro Kuleba til forhandlinger om Russlands krigføring i Ukraina.

Etter gjentatte forsøk, klarte Tyrkia å samle utenriksministerne til det første forhandlingsmøtet på ministernivå siden Russlands invasjon av Ukraina startet 24. februar. Tre forhandlingsmøter mellom partene i Hviterussland har ikke ført frem.

Samtalene fant sted i den sørlige byen Antalya etter initiativ fra Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan. Han ønsker at Tyrkia skal spille en meglingsrolle i konflikten.

Det var den tyrkiske utenriksministeren Mevlüt Çavusoglu som ledet forhandlingene på et hotell i Antalya torsdag.

Resultatløse samtaler

Møtet mellom Lavrov og Kuleba var over etter halvannen time. Deretter gikk de to ministrene hver sin vei. Det ble ingen felles pressekonferanse. I stedet holdt Kuleba og Lavrov pressekonferanser hver for seg.

Den ukrainske utenriksministeren sa etter møtet at det ikke ble gjort noen fremskritt for å få til en våpenhvile under forhandlingene. Det ble ikke enighet rundt et forslag om en 24 timer lang våpenhvile, melder Reuters.

Ifølge Kuleba innebærer de russiske kravene at Ukraina kapitulerer, noe han sier aldri vil skje.

På pressekonferansen sa Kuleba at situasjonen for den krigsherjede byen Mariupol var et emne som ble tatt opp, men han hevdet Lavrov og russerne ikke ville garantere en humanitær korridor ut av den omringede byen sør i Ukraina. Ordføreren i byen sier at over 1200 sivile er drept.

Selv om møtet ikke ga umiddelbare resultat eller noen avtaler, fortsetter fredsdiplomatiet.

– Jeg er klar til å fortsette innsatsen for å få slutt på krigen i Ukraina, avsluttet Kuleba.

Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba fortalte at man ikke hadde oppnådd noe etter forhandlingene i Tyrkia.

Lavrov: – Russland har ikke angrepet Ukraina

Lavrov uttaler etter møtet at Russland har overlevert et «forslag» til Ukraina.

– Vår ukrainske motpart har forsikret oss at de snart vil gi oss et tydelig svar, sa Lavrov på sin egen pressekonferanse.

Han uttalte at den russiske «militæroperasjonen» i Ukraina går etter planen, at Russland ikke har angrepet Ukraina og heller ikke har tenkt å angripe andre land.

Lavrov kom også med nye beskyldninger om at USA har hemmelige laboratorier for utvikling av biologiske våpen i Ukraina, påstander som USA har avvist som ren løgn.

Lavrov understreket at Russland ønsker at Ukraina skal bli «nøytralt». Han sa også at våpenleveranser til Ukraina er farlig, og at Vestens reaksjoner mot Russland viser at landets plass på verdenskartet er truet.

Han avviste også nyheten om russisk bombing av et barnesykehus i Mariupol.

– Lenge har det hverken vært kvinner eller barn der. Kun væpnede nasjonalister, uttalte Lavrov.

Den russiske utenriksministeren Sergey Lavrov (t.h.) og hans tyrkiske kollega, Mevlüt Çavusoglu, som forsøkte å lede samtalene mellom Ukraina og Russland i Antalya torsdag.

Hva skjer videre?

Selv om Ukraina godtok fredsforhandlinger ledet av utenriksministrene i Tyrkia, har president Zelenskyj flere ganger bedt om et toppmøte med president Putin. Torsdag uttaler russiske myndigheter i Kreml at Ukrainas ledelse forsøker å få USA til å arrangere et møte mellom Zelenskyj og Putin.

– Vi har sagt at Putin ikke vil nekte et møte med Zelenskyj, men slike møter må være substansielle og spesifikke, uttalte Sergej Lavrov etter forhandlingsmøtet torsdag.

Det er blitt spekulert i om Kina kan påta seg å få til et slikt toppmøte. Kina har sagt seg villig til å gjennomføre «nødvendig» megling «når det blir nødvendig», men har ennå ikke forpliktet seg til noe.

I halvannet time snakket partene sammen i Antalya. Tyrkias utenriksminister Mevlüt Çavusoglu (i midten) med Russlands utenriksminister Sergej Lavrov på venstre side og Dmytro Kuleba på høyre side.

Dette sa russerne før møtet:

Kreml hadde i forkant beskrevet møtet som «veldig viktig».

– Når det gjelder møtet med utenriksministeren, er dette en fortsettelse av forhandlingsprosessen, som er veldig viktig, sa Kreml-talsperson Dmitrij Peskov i Moskva onsdag.

Peskov sa tidligere i uken til Reuters at Russlands krav er blitt overlevert ukrainske myndigheter. Kravene er at Ukraina må legge ned våpnene, formelt godta at Krim-halvøya blir russisk, anerkjenne utbryterregionene Donetsk og Luhansk som uavhengige land og nedfelle nøytralitet i landets grunnlov, ifølge Peskov.

Tilbudet til Ukraina skal være at Russland vil stanse krigføringen umiddelbart hvis kravene innfris.

Onsdag nevnte Peskov at Russland er interessert i videre samtaler om to kjernekrav: Ukrainsk anerkjennelse av Krim som russisk territorium og uavhengighet for de selverklærte folkerepublikkene Donetsk og Luhansk i Øst-Ukraina.

Dette var forventningene fra Ukraina:

Den ukrainske utenriksministeren ville ikke bygge forventninger før møtet.

– Jeg må være ærlig og si at forventningene til forhandlingene er lave, sa Dmytro Kuleba.

Han beskrev møtet som «samtaler for å få Russland til å stanse sine fiendtlige handlinger og avslutte krigen mot Ukraina». Hvorvidt møtet blir vellykket vil avhenge av hva slags instruks og direktiver Lavrov har fra Moskva, mente Kuleba.

– Hvis Lavrov begynner å gjenta den absurde propagandaen som er blitt presentert i det siste, skal jeg gi ham den harde sannheten han fortjener, sa Kuleba i en videomelding tirsdag.

Ukraina har tidligere avvist de russiske kravene. Men president Volodymyr Zelenskyj har åpnet for å diskutere fremtiden for Krim og Donbas.

Hans parti, Folkets tjener, uttalte tirsdag at Ukrainas ønske om å bli Nato-medlem kan legges på is i bytte mot sikkerhetsgarantier fra Russland.

– Alliansen er ikke rede til å oppta Ukraina som medlem i alle fall de neste 15 årene, og de har gjort det klart, heter det i en uttalelse. Men Zelenskyjs parti vil ikke gi opp de russiskokkuperte områdene.

– Vi gir ikke fra oss territorium, heter det i tirsdagens uttalelse, som samtidig mener det er behov for å vurdere situasjonen til befolkningen i utbryterregionene og på Krim.

Og dette trodde fredsmegleren om forhandlingsmøtet:

Vertslandet har derimot tydelige forventninger om et gjennombrudd under møtet i Antalya.

– Jeg håper det kan bane vei for en permanent våpenhvile. Vi jobber for å hindre denne krisen i å utvikle seg til en tragedie, sa Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan onsdag.

Tyrkias utenriksminister meldte etter møtet at Tyrkia er villig til å fortsette forsøket på å finne en diplomatisk løsning på konflikten.

Det viktigste om: Krigen i Ukraina

I vårt nyhetsbrev får du jevnlige oppsummeringer av det viktigste som skjer når det er store internasjonale nyhetshendelser. Temaet vil endres avhengig av hvilke store hendelser som pågår. Tema akkurat nå: Krigen i Ukraina. Meld deg på her