Verden

Voldsomme gatekamper i Paris

Det har brutt ut gatekamper mellom politi og streikende i Paris' gater. Minst 40 personer er skadet og 73 arrestert.

Fransk politi arresterer en demonstrant i Paris. Demonstrantene protesterer mot forlag til nye arbeidslover. Foto: PHILIPPE WOJAZER/Reuters/NTB Scanpix

  • Alf Ole Ask
    Alf Ole Ask

Den franske fagforeningen CGT (Confederation Generale du Travail) arrangerer nå det den selv mener er den største demonstrasjonen mot den nye arbeidslivsreformen. Tusenvis av streikende fyller Paris' gater og det er nå kamper mellom streikende og politi.

Minst 40 personer er skaddet i gatekamper mellom flere hundre maskerte demonstranter og politifolk i Paris, mens 73 personer er pågrepet, opplyser politiet.

Blant de 40 skadede er 29 medlemmer av sikkerhetsstyrkene, opplyser fransk politi.

Uroen oppsto da flere hundre maskerte demonstranter kastet gjenstander mot politiet.

Den tilspissede situasjonen oppsto i forbindelse med at flere titusener demonstranter var ute i gatene i Paris.

En av Paris' største turistattraksjoner, Eiffeltårnet, lukket tirsdag dørene som følge av den landsomfattende streiken i protest mot regjeringens foreslåtte arbeidslivsreform.

Det har brutt ut gatekamper i Paris under en demonstrasjon mot en arbeidslivsreform. Foto: Francois Mori /AP/NTB Scanpix

Kampanjen mot loven, som blant annet skal gjøre det lettere å si opp folk og ha midlertidig ansatte og forlenge arbeidstiden uten full kompensasjon, har pågått i tre måneder.

En skadet person får behandling under demonstrasjonene i Paris. Foto: Francois Mori/AP/NTB Scanpix

Mandag innledet senatet behandlingen av lovforslaget, som ennå har en vei å gå i det franske politiske systemet før det er vedtatt.

Dette og flere reformer av fransk arbeidsliv er av sosialistregjeringen ansett som nødvendig for å få fart på fransk økonomi. Dette er president François Hollandes siste sjanse til å få igjennom reformer før valget til våren.

Førsteamanuensis ved Høgskolen i Østfold, Franck Orban mener det er viktig for Hollande å vise at han har klart å gjennomføre reformer som andre borgerlige politikere ikke har klart å få til.

Terroren har rammet EM byen:

Politi-ektepar drept i gisseldrama ved Paris. IS påtar seg skylden.

Tåregassen lå tykt over Place des Invalides i sentrum av Paris tirsdag. Demonstranter hev ting mot politiet og politiet svarte med tåregass. Foto: Thibault Camus/AP/NTB Scanpix

Vise at støtten ikke avtar

– Det kommer til å være en stor forsamling, sier CGT Philippe Martinez til radiostasjonen Europe 1.

– Regjeringen spekulerer i at vår bevegelse ebber ut, at vi er i mindretall. Men vi vil vise dem realitetene, fortsetter han.

– Regjeringen ser ut til å lykkes med sin taktikk som er å snu opinionen mot de streikende, sier Orban.

En fersk undersøkelse gjort i uken før starten på fotball-EM viste at 54 prosent av de spurte var imot protestene. En måling i mai viste det samme tallet for demonstrasjonene. Det er BVA Opinion som har gjort målingen og deres analysesjef Agnes Balle sa til Reuters før helgen at støtten til de streikene vil avta om man ikke finner en løsning nå under fotball EM.

Hør Aftenposten Verden podkast om Frankrike:

Politi bevæpnet med langkøller rykker frem mot en maskert demonstrant i Paris. Foto: PHILIPPE WOJAZER/Reuters/NTB Scanpix

Store konsekvenser

Streikene har ført til betydelige forstyrrelser i offentlig transport, renovasjon og stenging av raffinerier som enkelte steder har ført til bensinmangel.

Orban sier at dette reflekterer de sektorene der franske fagforeninger står sterkt.

I da vil en rekke tog være sterkt forsinket eller innstilt. Flytrafikken i Frankrike er berørt.

– Er det vi nå ser et slags endelig oppgjør med fagforeninger i offentlig sektor i Frankrike?

– Det er nok den siste konfrontasjonen i Hollandes periode som president. Men dersom valget neste år fører de konservative til makten vil det komme flere reformer i liberalistisk retning og det vil nok føre til flere streiker fra fagforeninger som CGT, sier Orban.

Pariserne har måttet venne seg til at søppelet blir liggende. De siste månedene har det vært en rekke streiker og protester mot regjeringens politikk. Foto: Kamil Zihnioglu/AP/NTB Scanpix

Klokken 13.15 i formiddag starter demonstrasjonene i sentrum av Paris. I tillegg blir det også demonstrasjoner i Lyon og Marseille. To andre byer som er vertskap for EM i fotball.

På grunn av fotball-EM er en lang rekke politifolk sendt fra Paris og ut i landet, dermed frykter mange parisere at det ikke er nok folk på plass til å roe ned gemyttene om demonstrasjonene utvikler seg til voldsepisoder, slike har det vært flere av de siste månedene.

Streikende arbeidere gjennomførte også mer fredelige demonstrasjoner tirsdag. Disse demonstrantene holder et banner med teksten «generalstreik». Foto: JACKY NAEGELEN/Reuters/NTB Scanpix

Les om dørvakten som stoppet en av selvmordsbomberne ved Stade de France i november i fjor:

Les også

– Jeg får flashbacks. Hører lydene og bråket igjen. Og så tenker jeg på hva som hadde skjedd om jeg ikke hadde stoppet ham

Stor uenighet om hvor mange som deltar i demonstrasjonene

Fagforeningene som deltok i demonstrasjonene hevdet tirsdag at over en million mennesker deltok i protestene i Paris. Fransk politi hevdet imidlertid at det maksimalt kunne være snakk om 80.000 personer, melder den franske TV-stasjonen BFM.

Det høye antallet demonstranter, koblet med streik i blant annet transportsektoren, kan skape en meget kaotisk situasjon.

Ifølge Martinez vil ikke regjeringen forhandle med fagforeningene om hvordan man kan endre forslaget og CGT nekte å bøye seg.

Orban mener at det at fagforeningen nå snakker om kompromiss viser at det føler på presset.

Striden har pågått siden mars måned. Streikene og aksjonene avtok i begynnelsen av juni, da Paris og andre byer var rammet av flom.

  1. Les også

    Politi-ektepar drept i gisseldrama ved Paris. IS påtar seg skylden.

Les mer om

  1. Frankrike
  2. Paris