Verden

- Jeg sa at han ikke skulle gå på den nattklubben

ORLANDO/(Aftenposten): Kjæresten til Mario Bargas (26) var blant de 53 som ble skutt og skadet i massakren i Orlando. - Jeg har grått og bedt i hele dag, sier Bargas til Aftenposten.

Mario Bargas (26) visste ikke i går kveld om kjæresten, Keinon Carter, var alvorlig skadet etter at han ble skutt på nattklubben Pulse natt til søndag. Her er han på vei inn til sykehuset i Orlando der Carter ble operert.
  • Kristoffer Rønneberg
    Kristoffer Rønneberg
    Aftenpostens korrespondent i USA
Aftenpostens Kristoffer Rønneberg i Orlando
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

– Først skal jeg gi ham et kyss. Så skal jeg fortelle ham at han aldri må gjøre noe sånt mot meg igjen, sier Mario Bargas (26).

Vi treffer ham på vei inn til sykehuset i Orlando der kjæresten hans, Keinon Carter (33), ligger til observasjon etter å ha blitt operert for skuddskader.

– Begge mødrene våre er døde, og begge fedrene våre sitter i fengsel. Vi er hverandres nærmeste familie. Jeg har grått og bedt i hele dag, sier Bargas.

Søndag morgen våknet han opp til nyheten om at en gjerningsmann hadde skutt og drept flere mennesker på nattklubben Pulse, et populært sted for homsemiljøet i Orlando.

– Jeg sa til ham på lørdag at han ikke skulle gå på den nattklubben. Jeg liker ikke at han drar ut uten meg, og jeg var fire timer unna. Men han hørte ikke på meg. Det var latino-kveld, og han pleier å synes at det er gøy, sier Bargas.

Les også

Her er mer informasjon om skyteepisoden: Massedrapsmannen i Orlando skal ha blitt sint da han så to menn kysse

Minst 50 mennesker drept

Da han ikke fikk tak i kjæresten på telefonen, skjønte han at noe var galt. Snart fikk han bekreftet at Carter var blant de skadede. Bargas kastet seg i bilen og kjørte fra Tallahassee og sørover til Orlando.

– Nå håper jeg bare at skadene ikke er for store. Jeg vet ikke hva jeg kan forvente, jeg har fått veldig lite informasjon, sier Bargas og går inn på sykehuset.

Inne i bygningen sitter grupper av mennesker og venter på svar om sine pårørende. Minst 50 mennesker ble drept og 53 personer ble skadet i angrepet. Usikkerheten var fortsatt stor i går kveld, og mange visste fortsatt ikke hvordan det hadde gått med sine kjære.

Flere steder i byen ble det i natt holdt minnemarkeringer. Sjokket over hva som hadde skjedd var fortsatt merkbart hos alle vi snakket med.

– Det er så urettferdig. Dette var uskyldige mennesker som bare ville ha det gøy, sier Linda Rodriguez, en av dem vi møtte ved politisperringene et kvartal fra nattklubben.

Les også

Fikk du med deg denne saken? Terroristene følger en IS-oppskrift

Kjøpte våpnene på lovlig vis

Gjerningsmannen er identifisert som Omar Mateen (29), en sikkerhetsvakt som ble født i New York av afghanske foreldre.

Over hele USA ble det holdt samlinger i går for å minnes de drepte i Orlando. Her er en markering utenfor Det hvite hus i Washington, DC.

Mateen, som bodde i småbyen Fort Pierce, hadde like før angrepet ringt til nødtelefonen 911 for å erklære sin støtte til den såkalte islamske staten.

Han tok med seg en automatrifle av typen AR-15 og et håndvåpen til nattklubben, en av Orlandos mest populære homseklubber. Begge våpnene var kjøpt på lovlig vis til tross for at amerikanske sikkerhetsmyndigheter i lengre tid hadde hatt mistanke til Mateen og hadde innkalt ham til intervju to ganger.

Rundt 300 personer skal ha vært på nattklubben da Mateen begynte å skyte. Først etter tre timer klarte politiet å storme klubben og drepe gjerningsmannen.

Gjemte seg på en parkeringsplass

En av dem som overlevde skytingen var Brandon Wolf, som var der med tre venner. Han var på toalettet da han hørte lyden av geværskudd.

Nattklubben Pulse var en av de mest populære for homofile i Orlando. Et stort område rundt klubben var i går avstengt mens etterforskere jobbet både i og utenfor utestedet.

– De kom stadig nærmere, så vi bestemte oss for å rømme. Vi bare løp, sier han til lokalavisen The Orlando Sentinel.

Han gjemte seg på en parkeringsplass ved siden av nattklubben og ble der helt til politiet hadde løst situasjonen. En av vennene han kom dit med, ble fraktet ut på en båre med skuddskader.

Massakren på Pulse er den dødeligste masseskytingen i moderne amerikansk historie. Den føyer seg også inn i en lang og blodig rekke av massedrap i USA.

Hittil i 2016 har det skjedd hele 176 masseskytinger i USA, ifølge nettsiden Mass Shooting Tracker. En masseskyting defineres som en episode er minst fire personer er skutt.

Obama tok til orde for nye våpenlover

President Barack Obama kalte Pulse-skytingen for en terrorhandling i en tale til befolkningen søndag ettermiddag. Han tok også - som han har gjort mange ganger før - til orde for strengere våpenlover.

– Denne massakren er en påminnelse om hvor lett det er for noen å få tak i våpen som gjør det mulig for dem å skyte andre. Vi må bestemme oss for om dette er den typen land vi ønsker å være. Og det å gjøre ingenting, er også en avgjørelse, sa han.

Både ved Det hvite hus og over hele landet henger nå flagget på halv stang etter massakren i Orlando.

Frykter flere angrep mot homofile

Mario Bargas frykter nå at det vil komme flere angrep mot homofie i USA.

Mario Bargas fikk vite sent søndag kveld at kjæresten kommer til å klare seg etter masseskytingen.

– Det er fortsatt mye hat mot oss. Jeg har merket det hele livet. Folk ser på meg og kaller meg stygge ting. Det er uforståelig for meg hvordan noen kan ha så mye hat i seg at de velger å skyte noen bare fordi de er homofile. Men jeg vet at hatet er der. Nå er jeg redd for at det skal skje igjen, sier 26-åringen.

Og hvordan gikk det med kjæresten hans?

– Han klarer seg. Takk Gud, skriver Bargas i en sms sent søndag kveld.