Myanmar anklager FN-rapportør for å hisse til vold
Militærjuntaen i Myanmar mener FNs siste rapport om det voldsherjede landet vil føre til mer splittelse og vold.
- NTB-AFP
Det sørøstasiatiske landet har vært herjet av kaos og vold siden militæret kuppet makten i februar. Over 1.100 mennesker er drept, og tusenvis er kastet i fengsel.
Fredag sa FN at de frykter en enda større menneskerettighetskatastrofe i Myanmar. FNs spesialrapportør for menneskerettigheter i Myanmar viste til meldinger om at titusener av soldater og tunge våpen er sendt til avsidesliggende regioner nord og nordvest i landet.
Taktikken er illevarslende lik fremgangsmåten i forkant av angrepene på rohingyaminoriteten i 2016-2017, ifølge spesialrapportør Tom Andrews.
Politisk verktøy
Juntaen reagerer søndag kraftig på rapporten og anklager FN for å bruke menneskerettigheter som et politisk verktøy for å blande seg inn i Myanmars indre anliggender.
Rapporten vil «bare føre til ytterligere splittelse i nasjonen og oppildning til intern vold», sier juntaens utenriksdepartement i en uttalelse.
– Vi bør alle være forberedt, slik som befolkningen i denne delen av Myanmar er forberedt, på enda flere grusomheter. Jeg har et desperat håp om at jeg tar feil, sa Andrews i FNs hovedforsamling fredag.
Kamper
Nesten ni måneder etter at militæret grep makten, har de ikke klart å knuse opposisjonen. Flere har sluttet seg til noe de kaller folkets forsvarsgrupper, som jevnlig havnet i kamp med regjeringsstyrkene.
Frykt for borgerkrig i Myanmar
Over 70 soldater og 93 politifolk er drept siden februar, sa juntaen i en fersk oppdatering. Analytikere mener militæret har for vane å underrapportere egne tap på slagmarken.
Press fra naboer
Samtidig er generalene under økende internasjonalt press om å gå i dialog med sine motstandere i Myanmar. Når stats- og regjeringssjefene i den sørøstasiatiske samarbeidsorganisasjonen Asean møtes om få dager, er det uten juntalederen. Min Aung Hlaing utestenges fra toppmøtet fordi de øvrige landene tviler på om han har til hensikt å løse krisen i Myanmar.
Asean har i stedet bedt Myanmar sende en «ikke-politisk» representant til toppmøtet i Brunei.
Asean har tidligere lagt frem en fempunktsplan som militærjuntaen ble bedt om å følge for å få slutt på uroen. Men ifølge organisasjonen er den ikke gjennomført.
Løslatelser og pågripelser
Generalene har satt landets folkevalgte ledere, blant dem Aung San Suu Kyi, i husarrest. Blant de mange som er fengslet, er tusenvis av demonstranter, aktivister og opposisjonelle.
Mandag kunngjorde juntaen at de ville løslate over 5.000 mennesker i forbindelse med en årlig høytid. Hvor mange som faktisk ble sluppet fri, er vanskelig å få bekreftet. Mange ble løslatt etter å ha undertegnet et løfte om ikke å gjenta lovbruddene.
Minst 110 av dem som ble benådet, er pågrepet på ny, opplyste interesseorganisasjonen for politiske fanger i Myanmar (AAPP) før helgen.
Suu Kyis vitnemål
Suu Kyi er anklaget for en rekke forhold, og flere av dem kan gi mange år i fengsel. Rettsprosessen har startet, og i slutten av oktober skal hun for første gang selv vitne i rettssaken.
Militærkuppet ble begrunnet med valgfusk etter at Suu Kyis parti NLD tok en overlegen seier i valget i fjor høst.
Lederen av forsvarerteamet hennes opplyste i forrige uke at juntaen nå forbyr ham å snakke med både journalister, diplomater og internasjonale organisasjoner.
De andre forsvarerne har fått lignende pålegg, noe som betyr at det i praksis ikke vil være mulig å få informasjon fra rettsmøtene.